23/7/13

Ο Υπουργός Υγείας συμμετείχε σε εκδηλώσεις στην Αυστραλία για καταδίκη της τουρκικής εισβολής 23/07/2013

Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη στην Αυστραλία, όπου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση στις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής οι οποίες διοργανώθηκαν από τις κυπριακές κοινότητες Αυστραλίας.

Στη Μελβούρνη ο κ. Υπουργός συμμετείχε σε συγκέντρωση με αναμμένα κεριά έξω από την Πολιτειακή Βουλή Βικτωρίας, καθώς και στο παραδοσιακό δείπνο λιτότητας στην Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας. Την Κυριακή, 14 Ιουλίου ο κ. Πετρίδης παρέστη σε μνημόσυνο πεσόντων στον ιερό ναό Αγίου Ευσταθίου. Ακολούθως, συμμετείχε σε μαζική πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε έξω από την Πολιτειακή Βουλή Βικτωρίας, απ’ όπου και απεύθυνε μήνυμα. Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα Βικτωρίας και σ’ αυτές συμμετείχαν πλήθος μελών της κυπριακής ομογένειας, εκπρόσωποι ελλαδικών κοινοτήτων και οργανώσεων και φίλοι της Κύπρου.

Μετά τη Μελβούρνη, ο δρ Πετρίδης μετέβη στην Αδελαΐδα και ακολούθως στη Βρισβάνη όπου ήταν ο κύριος ομιλητής στις εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που διοργανώθηκαν από τις κυπριακές κοινότητες. Στη Βρισβάνη παρέστη επίσης σε μνημόσυνο πεσόντων στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου όπου και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας ολοκληρώθηκε στο Σύδνεϋ όπου την Κυριακή, 21 Ιουλίου παρέστη στην ιερή λειτουργία και στο μνημόσυνο των πεσόντων της τουρκικής εισβολής στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Ακολούθως κατέθεσε στεφάνι στο Κενοτάφιο του Martin Place και συμμετείχε στην πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε έξω από το Δημαρχείο του Σύδνεϋ. Η αντικατοχική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση στην Κυπριακή Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου ο δρ Πετρίδης ήταν ο κύριος ομιλητής. Μηνύματα αναγνώσθηκαν επίσης εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας και του αρχηγού της Αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων. Στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα Σύδνεϋ και Νέας Νότιας Ουαλίας συμμετείχαν πλήθος Κύπριων ομογενών, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, εκπρόσωποι ελλαδικών κοινοτήτων και οργανώσεων και φίλοι της Κύπρου.

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στις αντικατοχικές εκδηλώσεις της κυπριακής ομογένειας Αυστραλίας, ο δρ Πετρίδης είχε συναντήσεις με τον Πολιτειακό Υπουργό Υγείας Βικτωρίας, τον ελληνικής καταγωγής Ομοσπονδιακό Βουλευτή κ. Steve Georganas, τον κυπριακής καταγωγής Ομοσπονδιακό Γερουσιαστή κ. Nick Xenophon και τον ελληνικής καταγωγής Ομοσπονδιακό Γερουσιαστή Arthur Sinodinos.

Ο κ. Υπουργός παρακάθησε, επίσης, σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του η Βουλευτής της Πολιτείας Νότιας Αυστραλίας κα Leesa Vlahos, Κοινοβουλευτική Υφυπουργός για θέματα Υγείας. Στο Σύδνεϋ ο δρ Πετρίδης επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Επισκέφθηκε, επίσης, το υπό ανέγερση νοσοκομείο Αδελαΐδας Royal Adelaide Hospital και τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Mater Βρισβάνης που προσφέρει υπηρεσίες δημόσιας και ιδιωτικής περίθαλψης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αυστραλία ο Υπουργός Υγείας συνοδευόταν από τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Καμπέρα κ. Γιάννη Ιακώβου και τον Πρόξενο κ. Ανδρέα Χατζηθεμιστό.