23/7/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ O Υπουργός Άμυνας μίλησε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τις επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, στην Αθήνα 22/07/2013




Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας, απηύθυνε χθες το βράδυ από την Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 39 επέτειο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) και τα κυπριακά σωματεία της Αττικής.


Βρισκόμαστε στην Πλατεία «σύμβολο» του πολιτισμού και της Δημοκρατίας  είπε ο Υπουργός στην ομιλία του λέγοντας ότι «το άριστο πολίτευμα που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι κάποιοι θέλησαν να καταλύσουν με τη βία, 39 χρόνια πριν, στο πολύπαθο νησί μας». Βρισκόμαστε σε ιερό χώρο, ανέφερε,  εδώ που αναγράφονται μόνο οι ένδοξοι αγώνες του ελληνικού έθνους, «για να ενώσουμε όλοι μαζί, τη φωνή καταδίκης και να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας, κατά της χούντας των Αθηνών. Την εγκληματική ομάδα που θέλησε στις 15 Ιουλίου 1974, να επιβάλει τα ειδεχθή σχέδια της για κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών και ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Για να καταδικάσουμε τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, πέντε ημέρες αργότερα, η οποία οδήγησε στην κατάληψη μεγάλου μέρους του νησιού μας, ενός ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ, με προφάσεις και προσχήματα που δεν πείθουν κανένα», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου μοιραίο για τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, καθώς η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία για να εισβάλλει στο νησί σπέρνοντας «τον όλεθρο και την καταστροφή», με χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και πρόσφυγες, μετατρέποντας «το χρυσοπράσινο φύλλο σε τοπίο θανάτου και πόνου». «Η φρίκη ολοκληρώνεται με την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των ιερών και των εκκλησιών μας» είπε ο κ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι «ο κατακτητής, παρά τις χιλιάδες στρατού που κατακλύζουν την κατεχόμενη γη μας, βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο εποικισμού».
«Αποκορύφωμα των αποτρόπαιων σχεδιασμών και των πραγματικών προθέσεων του κατακτητή αποτελεί η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ενός μορφώματος που διεκδικεί αναγνώριση και οντότητα μέσα από τεχνάσματα και προσπάθεια υφαρπαγής κυριαρχικών δικαιωμάτων της νομίμου Κυπριακής Δημοκρατίας» ενώ ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα παρέμεινε απαθής θεατής μπροστά σε αυτή την τραγωδία και το διπλό έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της Κύπρου και του λαού της».
Διαβεβαίωσε ότι «ο περήφανος κυπριακός Ελληνισμός, πιστός στις αξίες και τα ιδανικά της φυλής μας, αξιώνει το αυτονόητο. Την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Επιδιώκει την επανένωση της πατρίδας μας, κάτω από καθεστώς ασφάλειας και ειρήνης. Αγωνίζεται για λύση η οποία να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε επίσης στη βούληση της Κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών, προκειμένου να εξευρεθεί μια δίκαιη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, σε χρόνο που θα επιτρέπουν οι πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες που πλήττουν τον τόπο, και τόνισε ότι «η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διεκδίκηση των αυτονόητων αξιώσεων μας για λύση ουσίας, η οποία να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο».
«Θα τολμήσουμε να απορρίψουμε προτάσεις που διακυβεύουν τη μοίρα των επερχόμενων γενεών. Δεν θα αποδεχθούμε όρους ή προϋποθέσεις που θέτουν ή τείνουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το δικαίωμα επιλογής του τρόπου και του χρόνου ανάπτυξης του φυσικού πλούτου της Κύπρου, παρά τις όποιες απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας. Για ισονομία των πολιτών και απόλαυση ίσων δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενο κράτος, σε όλες τις χώρες μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εν όψει της επικείμενης επανέναρξης των συνομιλιών επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και πρόσθεσε: «Σύνθημα και προσταγή στις δύσκολες τούτες ώρες που διέρχεται η Πατρίδα μας πρέπει να αποτελέσει η ενότητα και ομοψυχία. Τα διχαστικά σύνδρομα, πρέπει να παραμείνουν στο παρελθόν, στο χρονοντούλαπο των μαύρων σελίδων της φυλής μας που δεν αντέχει πλέον νέες απώλειες, εθνικές, κυριαρχικές, ηθικές. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των αντιπάλων μας, που ελπίζουν σε νέες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις. Ενωμένοι ας τους διαψεύσουμε, γιατί μπορούμε».
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΟΚΟΕ, κ. Λοΐζος Λοΐζου, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε την προσδοκία όλων των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως «η μη λύση είναι εδραίωση της κατοχής» και πρόσθεσε ότι τόσο οι Τ/κ όσο και οι Ε/κ είναι θύματα του ίδιου εχθρού, της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Λεωνίδας Μασοστασής καταδίκασε το πραξικόπημα και την εισβολή, λέγοντας ότι 39 χρόνια μετά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με μία οικονομική κρίση, την οποία όπως είπε, έσυραν οι Ευρωπαίοι εταίροι, με στόχο την οικονομική εξαθλίωση του λαού, για την επιβολή του Σχεδίου Ανάν, και τελικά τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον έλεγχο των ενεργειακών της πόρων μέσω της Τουρκίας.
Ο Επιτετραμμένος της κυπριακής Πρεσβείας κ. Μιχάλης Καραγιώργης είπε ότι «η εκδήλωση αποτελεί την ελάχιστη ένδειξη σεβασμού μας προς όλους εκείνους, Ελλαδίτες και Κύπριους, που αγωνίστηκαν για να προστατέψουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατία στην Κύπρο, που αγωνίστηκαν για να προστατέψουν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής δημοκρατίας έναντι στον Τούρκο εισβολέα» καθώς και «ένδειξη της αποφασιστικότητας μας να διατηρήσουμε την μνήμη των κατεχόμενων εδαφών μας ζωντανή και την επιθυμία μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού της άσβεστη».
Ο κ. Καραγιώργης ευχήθηκε όπως φέτος να είναι η τελευταία φορά που αναγκαζόμαστε να τιμούμε τους ήρωες μας μακριά από τους τόπους της θυσίας τους.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Ασκούνης, μίλησε για την ανάγκη ενότητας και χρέους για τη διαφύλαξη και καταγραφή της ιστορικής αλήθειας. Αναφερόμενος στον αγώνα που δίνει σήμερα η Κύπρος, είπε ότι είναι διττός, τόσο οικονομικός, λόγω της κρίσης, όσο και εθνικός και τάχθηκε υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
 Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κατεχομένων Δήμων, Δήμαρχος Μόρφου κ. Χαράλαμπος Πίττας, υπογράμμισε ότι 39 χρόνια μετά ο κυπριακός λαός αντιπαλεύει το χρόνο και λέει όχι στα τετελεσμένα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής της πατρίδας.
Ο κ. Πίττας ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος έχει μέλλον και γι’ αυτό επιβάλλεται με σύνεση, χωρίς ηττοπάθειες, να επικεντρωθούμε στο στόχο της απελευθέρωσης και της επανένωσης της και της επιστροφής στην κατεχόμενη γη. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι με πίστη στο δίκαιο και στο μέλλον του τόπου και του λαού μας θα γκρεμίσουμε το τείχος και τα οδοφράγματα της ντροπής και ο ήλιος της δικαιοσύνης θα μεσουρανήσει και πάλι πάνω από την Κύπρο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία», που ετοίμασε η Ένωση Κατεχόμενων Δήμων, ενώ η Δέσποινα Ολυμπίου παρουσίασε σύντομο μουσικό πρόγραμμα.
Την αντικατοχική εκδήλωση στην Αθήνα τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κοντογιάννης, ο Αρχιμανδρίτης Σιλουανός, ο Δήμαρχος Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου κ. Κώστας Χατζηκακού, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και κυπριακών και ελληνικών κομμάτων, φορέων και οργανώσεων, Κύπριοι σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών και σύσσωμη η κυπριακή παροικία της Αθήνας.