12/6/13

Συνάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης με Πρόεδρο και μέλη Ανωτάτου Δικαστηρίου



12/6/2013
 
Σε σημερινή συνάντηση που είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστηρίων και στα οποία υπήρξε «πλήρης συναντίληψη».


Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός, «είχα συνάντηση με την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά την οποία συζητήσαμε κατά τρόπο παραγωγικό και υπήρξε πλήρης συναντίληψη για διάφορα θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη».

«Έχουμε τη θετική προσέγγιση της πρότασης της Κυβέρνησης για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης», πρόσθεσε,«και μάλιστα την ένθερμη υποστήριξη τόσο του Προέδρου όσο και των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μια πρόταση η οποία θα προωθηθεί στις αμέσως επόμενες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση ούτως ώστε να αρχίσει η εφαρμογή και η υλοποίησή της σε ένα προγραμματισμό της περιόδου 2014-2016».

Πρόθεση και απόφασή μας, είπε, «είναι να εφαρμόσουμε ένα σύστημα πλήρους μηχανογράφησης των δικαστηρίων κατά τρόπο που να παρέχεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση στο δικαστήριο χωρίς ουσιαστικές δαπάνες, περιορίζοντας δηλαδή το κόστος, αλλά και το χρόνο.Να μπορεί να γίνεται η διαχείριση των υποθέσεων μέσω του διαδικτύου και της τεχνολογίας, κατά τέτοιο τρόπο που να μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης που είναι και ο ουσιαστικός σκοπός της πρότασης αυτής, δηλαδή η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και η καλύτερη διαχείριση των υποθέσεων».
Επιπλέον, συζητήθηκε η σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου όπου έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, «τόσο σε σχέσημε το νομοσχέδιο που αφορά στο Διοικητικό Δικαστήριο όσο και τα δύο άλλα νομοσχέδια που αφορούν στην τροποποίηση του Συντάγματος και ειδικότερα το Άρθρο 146 όπως,επίσης, και το Περί Απονομής της Δικαιοσύνης. Για να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε ένα ξεχωριστό Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο να εξετάζει τις προσφυγές που καταχωρούνται στο Δικαστήριο».

Αυτό, ανέφερε ο κ. Νικολάου, θα συμβάλει στη ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης «γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο με τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου σε πρώτο βαθμό θα μπορεί να εξετάσει με περισσότερη ταχύτητα τις οποιεσδήποτε εφέσεις εκκρεμούν ενώπιον του. Επιπρόσθετα, θα συμβάλει και στην εξοικονόμηση ουσιαστικών χρηματικών ποσών τα οποία ουσιαστικά προκύπτουν από το γεγονός ότι θα γίνεται καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου από του δικαστές του Ανωτάτου. Θα μπορούν εργασίες, οι οποίες διεκπεραιώνονται σήμερα από τους δικαστές του ανωτάτου, να διεκπεραιώνονται από δικαστές οι οποίοι θα βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερη κλίμακα μισθοδοσίας».

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός του 2014 θα υλοποιηθεί η πρόταση για το Διοικητικό Δικαστήριο, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το αν και πόσο έγκαιρα θα ψηφιστεί από τη Βουλή.Το 2014, επίσης, αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, που περιλαμβάνει το σύστημα αυτοματοποίησης γραφείου, τη στενοτύπηση με την άμεση καταγραφή των πρακτικών των δικαστηρίων και την ηλεκτρονική δικαιοσύνη «που αφορά τόσο στη διαχείριση των υποθέσεων όσο και στην προσβασιμότητα των πολιτών και των επαγγελματιών στο δικαστήριο».

Στη συνάντηση εξετάστηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν στην επιμόρφωση των δικαστών και την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με την ΕΕ:«Έχουμε μπροστά μας συγκεκριμένες εισηγήσεις: κάποιες έχουν υποβληθεί από το ίδιο το δικαστήριο, αλλά και εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα αυτά για την επιμόρφωση των δικαστών μας και την καλύτερη αξιοποίηση και του κεκτημένου αλλά και των οργάνων της ΕΕ και ειδικά των δικαστηρίων για σκοπούς απονομής της δικαιοσύνης».

Τελειώνοντας, ο κ. Υπουργός διεμήνυσε ότι«η Κυβέρνηση θέλει και επιμένει με αποφασιστικότητα να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται, να εφαρμόσει τέτοια προγράμματα και συστήματα, που να αναμορφώσει τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης ώστε να απονέμεται κατά τρόπο ταχύτερο και να διατηρήσει την ποιότηταπου υπάρχει σήμερα».
Για το σκοπό αυτό, είπε,«έχουμε συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο και τους δικαστές ότι θα καθιερώσουμε μηνιαίες συναντήσεις για την προώθηση όλων αυτών των ζητημάτων, τα οποία σήμερα έχουμε προγραμματίσει καθώς,επίσης, και εκείνα που θα προγραμματίσουμε στη συνέχεια».