12/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κυριάκου Κενεβέζου στην τελική γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Τριμίκλινης 12/06/2013

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στην τελική γιορτή του Ενιαίου Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Τριμίκλινης, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να έρθω σε επαφή και να γνωρίσω τα παιδιά, τους δασκάλους αλλά και τον κόσμο της κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής. Ευχαριστώ θερμά τους παράγοντες των κοινοτήτων για την πρόσκληση.
Αυτές οι γιορτές, που προετοιμάζονται με τόσο κέφι από παιδιά και εκπαιδευτικούς και παρουσιάζονται στον κόσμο, δεν είναι απλά ένα καλλιτεχνικό γεγονός για μια κοινότητα ή ενορία. Μέσα από αυτές τις γιορτές προβάλλεται από τη μια η ποιότητα του έργου που επιτελείται στη σχολική μονάδα, αλλά ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία να ανακαλυφθούν και να καλλιεργηθούν ταλέντα τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες ίσως να μην τα γνωρίζαμε, ταλέντα που πάρα πολύ συχνά τιμούν τον τόπο μας.
Η θεατρική αγωγή, ο χορός και η μουσική, που καλλιεργούνται μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, σύμφωνα με τα νέα αναλυτικά προγράμματα αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της γενικής παιδείας των νέων. Τους παρέχουν ευκαιρίες να μάθουν γι΄ αυτά, με αυτά και μέσα από αυτά. Ως εκ τούτου είναι φανερό ότι αυτές οι εκδηλώσεις δεν είναι χάσιμο χρόνου, όπως κάποιοι πολλές φορές ισχυρίζονται, αλλά προσφέρουν πάρα πολλά σε όλους τους τομείς.
Πέραν όμως της γιορτής την οποία θα παρακολουθήσουμε όλοι, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη δουλειά ενός ενιαίου ολοήμερου σχολείου το οποίο θεωρείται πρότυπο στην επαρχία Λεμεσού. Το κράτος διαθέτει πολλά κονδύλια γιατί ακριβώς ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση των παιδιών και ιδιαίτερα των παιδιών της υπαίθρου, ώστε να μην υστερούν έναντι των παιδιών των αστικών περιοχών από οποιαδήποτε άποψη.
Tους παρέχεται η ευκαιρία να έχουν ένα ωρολόγιο πρόγραμμα διαφορετικό από το συνηθισμένο σχολείο, με ορισμένα μαθήματα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες τους έτσι που να καλλιεργείται η ολόπλευρη μόρφωση και να δίνεται στους νέους και στην κυπριακή κοινωνία η δυνατότητα να βαδίζουν με αυτοπεποίθηση και σιγουριά στον δύσκολο αλλά και γεμάτο προκλήσεις δρόμο της κοινωνικής και ατομικής προόδου.
Πέρα, όμως, από αυτά υπήρξε βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής σε κάθε ενιαίο ολοήμερο σχολείο. Δόθηκαν επιχορηγήσεις για αγορά πρόσθετου διδακτικού υλικού και κάλυψη λειτουργικών εξόδων πράγμα που βοήθησε πάρα πολύ στον καλύτερο εξοπλισμό του σχολείου.
Δεν μπορεί να παραβλεφθεί και μια άλλη ωφέλεια από τα περιφερειακά σχολεία, που δεν είναι άλλη από τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των κοινοτήτων της εκπαιδευτικής περιφέρειας. Δίνεται η ευκαιρία για συνεργασία, αλληλοστήριξη και ανταλλαγή ιδεών. Και όλα αυτά οδηγούν στην πρόοδο και στην προκοπή.
Τελειώνοντας σας συγχαίρω για το έργο το οποίο επιτελείτε στο σχολείο και σας ευχαριστώ ξανά για την πρόσκληση να έρθω στη γιορτή σας. Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας και κάθε πρόοδο στα παιδιά μας.