5/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην τελετή απονομής των «Ετήσιων Περιβαλλοντικών Βραβείων» του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, Δημοσιογραφική Εστία



Να μη μεταδοθεί πριν από τις 19.30
Τετάρτη, 5/6/2013
Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

κ. Νίκου Κουγιάλη

στην τελετή απονομής των «Ετήσιων Περιβαλλοντικών Βραβείων»

  του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, Δημοσιογραφική Εστία
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, η οποία καθιερώθηκε από το 1972, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς περιβαλλοντικούς θεσμούς και ένα από τα κύρια μέσα του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και ενίσχυση της πολιτικής δράσης στα περιβαλλοντικά θέματα. Την Ημέρα αυτή αναδεικνύεται η ανάγκη  για διατήρηση, προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, παρακινείται το κοινό να καταστεί ενεργός παράγοντας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και τονίζεται η ανάγκη για αλλαγή στάσης προς τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων. Όταν μιλούμε για το περιβάλλον, μιλούμε για τον άνθρωπο, την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής. Έχει διαφανεί πλέον ότι η βαθύτερη αιτία για την ύπαρξη περιβαλλοντικών προβλημάτων πηγάζει από τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, η οποία στηρίζεται σε κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Η ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων αυτών βασίζεται στην αλλαγή της αντίληψης που επικρατεί αναφορικά με τη σχέση αυτή. Έχει αναγνωριστεί η αλληλένδετη σχέση φύσης και ανθρώπου, όπου η φύση δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον άνθρωπο και οι ενέργειες του ανθρώπου δεν μπορούν να αποδεσμεύονται από τη φύση. Έχουμε πλέον αντιληφθεί πως όλα τα βασικά συστατικά που συνθέτουν μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς και η αειφορία στην οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο, εξαρτώνται, σε τελευταία ανάλυση, από την ποιότητα του περιβάλλοντος. Η επιτακτική ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, αποτελεί μια προτεραιότητα με σημασία ίδια με αυτή της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπογραμμίζει, επίσης, τον κεντρικό ρόλο των διαφόρων Μη-κυβερνητικών φορέων στην αλλαγή στάσης σε περιβαλλοντικά ζητήματα και ενισχύει την προσπάθεια για δράση. Ακόμη, παρέχει την ευκαιρία για σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κοινωνίας. Σημαντικό μήνυμα της μέρας αυτής παραμένει και η ανάγκη για αλλαγή στις συμπεριφορές και συνήθειες μας, ώστε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στη Γη και να προστατέψουμε τα κρίσιμα αποθέματα του περιβάλλοντος, κατανοώντας και αναγνωρίζοντας τις μακροπροπρόθεσμες επιπτώσεις των πράξεων και επιλογών μας. Οι αποφάσεις, ενέργειες και αντιλήψεις μας σε αναπτυξιακά θέματα όπως οι μεταφορές, η κατανάλωση φυσικών πόρων και ενέργειας, τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και οι χρήσεις γης, είναι σημαντικό να αντισταθμίζονται με την ανάγκη για διατήρηση των κρίσιμων φυσικών αποθεμάτων όπως της βιοποικολότητας, την ανάσχεση των κλιματικών αλλαγών, την προστασία των οικοτόπων και άρα την περιβαλλοντικά αειφόρο ανάπτυξη.

Μια ανάσα περιβαλλοντικής εγρήγορσης και ευαισθησίας στον τόπο μας έχει κάνει την αρχή. Ο έκδηλος περιβαλλοντικός προσανατολισμός των πολιτών έχει δώσει μια νέα διάσταση στην περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθησία της κυπριακής κοινωνίας. Σήμερα, όλο και περισσότερα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα και άτομα αποζητούν πληροφόρηση και συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, διοργανώνουν εκδηλώσεις, σεμινάρια και εκστρατείες για ενημέρωση των πολιτών και φέρνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα στο προσκήνιο των κοινωνικών και πολιτικών δρώμενων.

Πολλές φορές η δράση αυτή στηρίζεται και καθοδηγείται από άτομα και ομάδες πολιτών που έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και με τις πρωτοβουλίες και τους αγώνες τους έχουν καταστεί πρωτοπόροι στην προστασία του περιβάλλοντος. Έχουν προσφέρει ενεργά στους τομείς της δημοσιογραφίας, μέσω των προβολών καίριων περιβαλλοντικών θεμάτων και της συσχέτισης τους με την ποιότητα της ζωής, στον τομέα της αρχιτεκτονικής μέσω της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου, στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της εθελοντικής κοινωνικής δράσης και της εισαγωγής και προώθησης νέων τεχνολογιών και εφαρμογών που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών έχει καθιερώσει τον θεσμό των Περιβαλλοντικών Βραβείων και τιμά σήμερα αυτούς τους ανθρώπους για τη συμβολή και σημαντική συνεισφορά τους στα περιβαλλοντικά δρώμενα του τόπου. Είναι με ξεχωριστή χαρά και με τιμά ιδιαίτερα που μου δίνεται την ευκαιρία να θέσω υπό την αιγίδα μου την εκδήλωση αυτή και να απονείμω τα φετινά περιβαλλοντικά βραβεία.
Θα ήθελα, κλείνοντας, να συγχαρώ τους βραβευθέντες και να τους ευχαριστήσω για την σημαντική προσφορά τους στην κυπριακή κοινωνία.