5/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην εκδήλωση «Το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου» στην αίθουσα διαλέξεων Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, στην Πανεπιστημιούπολη



Να μη μεταδοθεί πριν από τις 18.00
Τετάρτη, 5/6/2013
Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην εκδήλωση
«Το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου»
στην αίθουσα διαλέξεων Αναστάσιος Γ. Λεβέντης,
στην Πανεπιστημιούπολη

-----------------------------------------------------------------------------------------
Είναι με ιδιαίτερη που σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα πλαίσια της Εβδομάδας Περιβάλλοντος.

Η βιοποικιλότητα, η ποικιλία της ζωής στον πλανήτη μας, είναι σημαντική όχι μόνο για την οικονομία μας αλλά και για την ευημερία μας. Η πίεση που έχουμε ασκήσει τα τελευταία χρόνια στους φυσικούς μας πόρους, μας έχει φέρει ήδη πολύ κοντά στην απώλεια των απαραίτητων οικοσυστημικών υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτιόμαστε. Η διατήρηση δεν αφορά μόνο τα ίδια τα είδη και οικότοπους αλλά αφορά τη δυνατότητα της φύσης να μας δίνει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε. Η χλωρίδα και η πανίδα της Κύπρου και ιδιαίτερα τα ενδημικά είδη, αποτελούν μια εξαιρετικής σημασίας βιολογική και αισθητική φυσική κληρονομιά, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα βιοποικιλότητας και η επιτακτική ανάγκη για αλλαγή στις συμπεριφορές και συνήθειες μας είναι σημαντικές, αν θέλουμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στη Γη και να προστατέψουμε το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας είναι απαραίτητη, ώστε το περιβάλλον να καταστεί ο πλέον σημαντικός γνώμονας στις οποιεσδήποτε επιλογές και συνήθειες μας. Όλοι είμαστε μέρος της λύσης. Άτομα, οργανισμοί και επιχειρήσεις, οργανώσεις, αρχές και κυβερνήσεις, όλοι πρέπει να λάβουμε μέτρα και να αλλάξουμε συνήθειες ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος που συνολικά και ατομικά έχουμε στο περιβάλλον.

Το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στη συμβολή τριών ηπείρων, καθώς επίσης και ο νησιωτικός της χαρακτήρας, η μακραίωνη απομόνωσή της και οι κλιματικές της συνθήκες, έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη μεγάλης βιολογικής ποικιλότητας και ενός σημαντικού αριθμού ενδημικών ειδών. Η χλωρίδα και η πανίδα της Κύπρου και ιδιαίτερα τα ενδημικά είδη, αποτελούν μια εξαιρετικής σημασίας βιολογική και αισθητική φυσική κληρονομιά, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε.
Η δημιουργία της Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα, με τη θεσμοθέτηση στόχων και την προώθηση σχετικών δράσεων μέσα από έναν οδικό χάρτη θα αποτελέσει την πυξίδα μας για μια συντονισμένη προσπάθεια ανάσχεσης της απώλειας, αλλά και ενδυνάμωσης του πλαισίου προστασίας της φύσης.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική αξία που καθορίστηκαν σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της αξιοσημείωτης βιοποικιλότητας της Ευρώπης περιλαμβανομένης και της χώρας μας.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών για την πρωτοβουλία του αυτή να διοργανώσει το σεμινάριο, όπως επίσης και για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην προώθηση της προστασίας της βιοποικιλότητας μέσα από την διάχυση της γνώσης και της έρευνας.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση αυτή.
-----------------------------------
Σημ: Τον χαιρετισμό θα διαβάσει η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κα Αίγλη Παντελάκη εκ μέρους του κ. Υπουργού.