5/6/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στη Γενική Συνέλευση της ΕΤΑΠ Λάρνακας 05/06/2013

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να χαιρετίσω αυτή την 5η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας. Μιας εταιρείας η οποία αποτελεί ένα αξιόλογο παράδειγμα συνέργειας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και που έχει ήδη να επιδείξει αξιόλογα αποτελέσματα.


Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη πιστεύει στις συνέργειες και θα επενδύσει σε αυτές για την υλοποίηση των στόχων της. Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας αποτελεί, λοιπόν, μια πολύ καλή αναφορά προς αυτή την κατεύθυνση και, άρα, να είστε σίγουροι ότι θα την αξιοποιήσουμε και θα τη στηρίξουμε με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού.

Ο τουρισμός αναγνωρίζεται από την Κυβέρνηση ως νευραλγικός τομέας για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Και βέβαια, όπως όλοι οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας, για να λειτουργήσει δυναμικά απαιτούνται σήμερα συγκεκριμένοι αναπτυξιακοί στόχοι.

Ως ένας ώριμος τουριστικός προορισμός, η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει πλέον πολύ διαφορετικές συνθήκες από ό,τι κατά τα προηγούμενα στάδια της τουριστικής της εξέλιξης. Ο ανταγωνισμός έχει οξυνθεί σημαντικά, με τη συνεχή προσφορά στη διεθνή τουριστική αγορά νέων τουριστικών προορισμών, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Επιπρόσθετα, ο τουρίστας μιας ώριμης αγοράς παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες. Είναι πιο απαιτητικός, ανεξάρτητος, δραστήριος και καλός γνώστης του προϊόντος, των υπηρεσιών και των προσφερομένων τιμών.

Είναι σημαντικό άρα το γεγονός ότι η στρατηγική τουρισμού που εφαρμόζουμε σήμερα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή πτυχή. Κάθε περιοχή καλείται να εξειδικεύσει το τουριστικό της προϊόν, αλλά και να το αναβαθμίσει και να το εξυγιάνει.
Η Λάρνακα έχει καθιερωθεί ως ένας προορισμός που λειτουργεί ολόχρονα, με πλούσιο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και με αξιόλογη υποδομή και μοναδικά μνημεία, όπως ο Άγιος Λάζαρος, το Αρχαίο Κίτιον και το τέμενος Χαλάν Σουλτάν Τεκκέ.

Αξιόλογες είναι επίσης και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσφέρει ολόχρονα η Λάρνακα, με τους αρμόδιους φορείς να κατανοούν προφανώς από πολύ νωρίς τη σημασία της προσφοράς ευκαιριών ποιοτικής αναψυχής για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Τόσο οι εκδηλώσεις αυτές όσο και το ευρύτερο τουριστικό προϊόν της περιοχής, δημιουργούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Λάρνακα, ιδιαιτέρα για την προσέλκυση χειμερινού τουρισμού. Η λειτουργία της Εταιρείας σας δημιουργεί προοπτικές για δυναμική προβολή των ευκαιριών που παρουσιάζει η περιοχή για ολόχρονες διακοπές.

Επιπρόσθετα, η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου κατά μήκος της οδού Πιαλέ Πασιά, αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην εικόνα της Λάρνακας ως προορισμού. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, για την οποία επείγει σήμερα η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Όσον αφορά, τέλος, στη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας, η φιλελευθεροποίηση των αερογραμμών αναμφίβολα διανοίγει προοπτικές για αύξηση του τουριστικού ρεύματος της Λάρνακας, η οποία σήμερα προσελκύει περίπου το 11% του συνολικού τουριστικού ρεύματος της Κύπρου.

Κυρίες και κύριοι,

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο στα πέντε χρόνια λειτουργίας της. Οι ενέργειες προβολής της Λάρνακας ως τουριστικού προορισμού στο εξωτερικό με επαφές με οργανωτές ταξιδίων, φιλοξενία δημοσιογράφων και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με έμφαση στο ηλεκτρονικό μάρκετινγκ, συμβάλλουν στην προσέλκυση πελατείας και πρέπει να γίνονται όλο και πιο στοχευμένα. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της Εταιρείας ως συντονιστικός φορέας για την προώθηση έργων υποδομής και την αναβάθμιση της εικόνας και της ποιότητας υπηρεσιών.
Αγαπητοί φίλοι,

Δυστυχώς ο τόπος μας διέρχεται σήμερα πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οι πόροι που έχουμε είναι περιορισμένοι και δεν μας παρέχεται η πολυτέλεια για λανθασμένες επιλογές. Ο καθένας μας πρέπει να θέσει τις σωστές προτεραιότητες, να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης, να επενδύσει στο μέτρο του δυνατού και να κάνει τις όποιες θυσίες απαιτούνται. Όλοι πρέπει να δούμε μακροπρόθεσμα το κοινό συμφέρον και να προχωρήσουμε με συνέπεια, υπευθυνότητα και προσήλωση στους στόχους που έχουν τεθεί.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους τουριστικούς επιχειρηματίες, για το έργο που επιτελούν μέσα από τη λειτουργία της Εταιρείας. Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση στηρίζεται σε εσάς για την επίτευξη των κοινών μας στόχων και παραμένει ανοιχτή σε εισηγήσεις, με γνώμονα πάντοτε το καλό του τουρισμού μας και την αειφόρο ανάπτυξή του.

Σας ευχαριστώ.