1/6/13

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας 01/06/2013

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολίτης» για το θέμα της ένταξης του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνεχίζει να αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, το ψηλό κόστος του εμβολίου κατά του ιού HPV είχε καταστήσει κατά τα προηγούμενα χρόνια την ένταξη του στο εθνικό πρόγραμμα των εμβολίων που προσφέρονται δωρεάν από το κράτος, εξαιρετικά δύσκολη. Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση κατέστησε την ένταξη του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών απαγορευτική.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το Υπουργείο Υγείας δεν επαναπαύεται στην αναμονή της εισαγωγής γενερικών εμβολίων και προσπαθεί να εξεύρει υπαλλακτικές λύσεις και τρόπους χρηματοδότησης. Ο Υπουργός Υγείας σε πρόσφατη συνάντηση με ενδιαφερόμενους φορείς εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία για εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου, οι δε Φαρμακευτικές Υπηρεσίες διατηρούν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με τους εισαγωγείς.