21/5/13

Παγκόσμια Μέρα Βιοποικιλότητας

Τρίτη, 21/5/2013

Η 22η Μαΐου θεσμοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση. Η μέρα αυτή στοχεύει στην ανάγκη για προστασία, διατήρηση και αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος και των παραμέτρων του. Παρέχει ταυτόχρονα το δικαίωμα στους πολίτες να οργανώσουν και να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς.


Η Βιολογική ποικιλομορφία – ή βιοποικιλότητα – εμπεριέχει όλους τους ζώντες οργανισμούς στη γη. Η βιοποικιλότητα που απολαμβάνουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα 3.5 δισεκατομμυρίων χρόνων εξέλιξης και η φύση ορθά μερίμνησε ώστε όλοι οι οργανισμοί να συνυπάρχουν σε μια λεπτή ισορροπία.

Βασική επιδίωξη της Ημέρας Βιοποικιλότητας είναι να αυξήσει την κατανόηση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα βιοποικιλότητας, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο ώστε να διατηρήσουμε το περιβάλλον μας και να διασφαλίσουμε την αειφορία του προς όφελος των επόμενων γενιών.

Ο άνθρωπος αποτελεί μέρος της βιοποικιλότητας και η ανθρώπινη ύπαρξη θα ήταν αδύνατη χωρίς αυτήν. Η οικονομική μας ευμάρεια, η απασχόληση, η ευημερία, η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής εξαρτώνται άμεσα από αυτή.

Η Κύπρος, λόγω του νησιώτικου της χαρακτήρα, των κλιματολογικών συνθηκών, της μακραίωνης απομόνωσής της, καθώς και του γεγονότος ότι βρίσκεται στη συμβολή τριών ηπείρων, έχει αναπτύξει μεγάλη βιολογική ποικιλότητα και σημαντικό αριθμό ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, τα οποία αποτελούν μια εξαιρετικής σημασίας βιολογική και αισθητική φυσική κληρονομιά, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε.

Φέτος, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας είναι «Νερό και Βιοποικιλότητα», το οποίο συμπίπτει με τον καθορισμό του 2013 ως Διεθνές Έτος για τη Συνεργασία για τα Νερά (International Year of Water Cooperation) και σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό για τη σημαντικότητα του νερού και τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν με τη διαχείρισή του.

Το νερό διατηρεί όλη τη ζωή στη Γη και είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, αφού ουσιαστικά καθορίζει τον τρόπο ζωής μας. Η παροχή και η διατήρηση του νερού για τις ανάγκες του ανθρώπου παγκοσμίως, έχει αναγνωρισθεί ως τεράστια πρόκληση για την αειφορική ανάπτυξη των περιοχών, τόσο στις αναπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα οικοσυστήματα και ιδιαίτερα τα δάση και οι υγροβιότοποι διασφαλίζουν ότι καθαρό νερό είναι διαθέσιμο στους ανθρώπους και το νερό με τη σειρά του στηρίζει όλες τις οικοσυστημικές υπηρεσίες.

Η σωστή διαχείριση των οικοσυστημάτων μπορεί να επιλύσει πολλά προβλήματα που έχουν σχέση με το νερό, καθώς οι υγροβιότοποι μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο πλημμυρών, η αποκατάσταση των εδαφών μπορεί να ελαττώσει τη διάβρωση και τη ρύπανση και να αυξήσει τη διαθεσιμότητα νερού για τις καλλιέργειες. Επίσης, οι προστατευόμενες περιοχές μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή νερού στις πόλεις.

Αυξημένες προσπάθειες για απάμβλυνση των προβλημάτων στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα παρατηρούνται και στην Κύπρο, με την εφαρμογή νομοθεσιών και τη συνεχή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας είναι απαραίτητη, ώστε το περιβάλλον να καταστεί ο πλέον σημαντικός γνώμονας στις οποιεσδήποτε επιλογές και συνήθειες μας. Όλοι είμαστε μέρος της λύσης. Άτομα, οργανισμοί και επιχειρήσεις, οργανώσεις, αρχές και κυβερνήσεις, όλοι πρέπει να λάβουμε μέτρα και να αλλάξουμε συνήθειες ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος που συνολικά και ατομικά έχουμε στο περιβάλλον.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τη δημιουργία Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα στην Κύπρο, η οποία περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση της βιοποικιλότητας στην Κύπρο, τις απειλές, τα μέτρα για την προστασία και διατήρησή της, καθώς και τις δράσεις που θα πρέπει να γίνουν για την ανάσχεση της απώλειάς της. Τα μέτρα που προτείνονται στη μελέτη θα ιεραρχηθούν με σκοπό την ετοιμασία Σχεδίου Δράσης το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και περαιτέρω εφαρμογή.
-------------------------------