21/5/13

Δημόσια παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κας Λήδας Κουρσουμπά σε σχέση με την κάλυψη από τα ΜΜΕ θεμάτων που αφορούν τις εξελίξεις αναφορικά με την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική συνοχή στην Κύπρο 21/05/2013

Η πολιτεία και η κοινωνία της Κύπρου υφίστανται δραματικές εξελίξεις και καταλυτικές αλλαγές. Η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει επεκτείνεται πέρα από τον χώρο της οικονομίας, δημιουργώντας τεράστια και ευρύτερα προβλήματα και προκλήσεις που απειλούν την κοινωνική συνοχή. Η πατρίδα μας παλεύει να κάνει μια νέα αρχή, να ξεκινήσει μια νέα πορεία. Σε αυτό το ξεκίνημα ολόκληρη η κοινωνία των ενηλίκων, ο καθένας από τον προσωπικό αλλά και τον επαγγελματικό του χώρο οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να εργαστούμε, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών μας και τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος γι’ αυτά.

Στις εντατικοποιημένες διαβουλεύσεις μου με εφήβους και μέσα από επισκέψεις σε δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, τα παιδιά μού εξέφρασαν τα συναισθήματα και τις σκέψεις που τα διακατέχουν για τις εξελίξεις γύρω από την οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας και τις επιπτώσεις για το μέλλον τους. Τα παιδιά μοιράστηκαν μαζί μου την αγωνία και την ανασφάλεια που νιώθουν σε σχέση με τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία η οποία μετατρέπεται σε πανικό όταν ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην παρουσίαση των εξελίξεων, υιοθετούν εξαιρετικά απαισιόδοξες προσεγγίσεις και στείρα κριτική, με έμφαση κυρίως σε αρνητικά σενάρια και προβλέψεις.

Θεωρώ, επομένως, θεσμική υποχρέωσή μου να μεταφέρω προς την ευρύτερη κοινωνία, και ειδικότερα προς τους επαγγελματίες του χώρου των ΜΜΕ, τη φωνή και το μήνυμα που έλαβα από τα ίδια τα παιδιά.

Στις παρούσες συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας ο ρόλος των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός τόσο σε ό,τι αφορά την ενημέρωση που προβάλλουν σε σχέση με τις εξελίξεις στο χώρο της οικονομίας όσο και τα μηνύματα που περνούν προς την κοινωνία και, φυσικά, τα παιδιά. Καθοριστικός είναι, επίσης, και ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται τα προβλήματα που τα παιδιά και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ενημέρωση από τα ΜΜΕ, είναι σημαντικό να μην πανικοβάλλουν, αλλά να δίνεται μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης χωρίς εξωραϊσμούς αλλά και χωρίς καταστροφολογίες. Η υπερβολή και η τραγικοποίηση της περιρρέουσας κατάστασης προκαλεί αχρείαστη ένταση και άγχος τόσο στους ενήλικες όσο και, σε μεγαλύτερο βαθμό, στα παιδιά.

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, αναζητούν πληροφόρηση από τα ΜΜΕ προκειμένου να κατανοήσουν το τι συμβαίνει στη χώρα μας, αλλά και για να ενημερωθούν για το πώς να αντιμετωπίσουν με εποικοδομητικό τρόπο τις αλλαγές που επήλθαν στη ζωή τους. Είναι, επομένως, σημαντικό τα ΜΜΕ να αναζητήσουν και να προβάλουν θέματα και ρεπορτάζ με αισιόδοξα και θετικά μηνύματα για τα παιδιά, τα οποία με τον καιρό να ξεπεράσουν, κατά το δυνατό, τα αισθήματα ανασφάλειας και πανικού που μπορεί να δημιουργήθηκαν.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο προβολής των δυσχερειών που τα παιδιά και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν, τα ρεπορτάζ πρέπει να είναι σύντομα και πειθαρχημένα, με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα ιδιωτικής ζωής και διασφάλισης της αξιοπρέπειας των παιδιών. Ο σχολιασμός επιβάλλεται να είναι επιστημονικός και τεκμηριωμένος και να μην επικεντρώνεται στη μεμονωμένη περίπτωση, αλλά να αναδεικνύει το ευρύτερο πρόβλημα και να προωθεί την εξεύρεση λύσεων.

Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να περνούν τα δικά τους μηνύματα και τα ΜΜΕ έχουν την ευθύνη και υποχρέωση να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τις δικές τους απόψεις και προβληματισμούς. Τα παιδιά είναι ενεργοί παράγοντες της κοινωνίας και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται, γι’ αυτό και η φωνή τους επιβάλλεται να ακούεται στα πλαίσια διαμόρφωσης της κοινωνίας. Η κοινωνία και η πολιτεία, μέσω των ΜΜΕ, θα πρέπει να αντικρύσει την οικονομική κρίση και μέσα από τα μάτια των παιδιών και να λάβει υπόψη τις απόψεις τους στην προώθηση κατάλληλων λύσεων.