25/4/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας – Κύπρου στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας 25/04/2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα την Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας – Κύπρου στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας κα Μαρία Βαμβακινού.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε την κα Βαμβακινού για τη δυσχερή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα δυσανάλογα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο από την Τρόικα, καθώς και τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις του πειραματικού αυτού μοντέλου για το τραπεζικό σύστημα, την οικονομία γενικότερα, αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες της χώρας. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή του ότι ο κυπριακός λαός διαθέτει τις αντιστάσεις για να υπερβεί τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες που εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στο εγγύς μέλλον, όπως η αυξανόμενη ανεργία.

Περαιτέρω, ανταλλάγηκαν απόψεις για το κυπριακό πρόβλημα και τη στασιμότητα που παρατηρείται από την περίοδο της εξάμηνης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία η Τουρκία προκλητικά δεν αναγνώριζε. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, περιλαμβανομένης της επικείμενης πιστοποίησης των δυνατοτήτων εξόρυξης φυσικού αερίου. Επισημάνθηκαν συναφώς, μεταξύ άλλων, οι προσπάθειες που παρατηρούνται για εκμετάλλευση της ευάλωτης οικονομικής κατάστασης της χώρας μας προς επιβολή απαράδεκτης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Έγινε, τέλος, αναφορά σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι αυξημένες τάσεις μετανάστευσης συνεπεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η κα Βαμβακινού ενημέρωσε, τέλος, τον Πρόεδρο της Βουλής για τις γενικότερες εξελίξεις στην Αυστραλία, εν όψει και των εκλογών στη χώρα, που αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.