4/4/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου 04/04/2013

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αντιναρκωτικού Συμβούλιου κ. Χρύσανθο Γεωργίου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν στο Υπουργείο Άμυνας και στην Εθνική Φρουρά, γιατί μαζί ενώνουμε δυνάμεις για να μπορέσουμε μέσα από μια σειρά στοχευμένων δράσεων και μέσα από προληπτικές δράσεις να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών στα στρατευμένα παιδιά μας.

Σήμερα, μέσα από μελέτες που έχουν γίνει, έχουμε περίπου ένα 10% των εθνοφρουρών μας που δυστυχώς είναι χρήστες μαλακών ουσιών. Έχουμε συζητήσει σήμερα συγκεκριμένες - στοχευμένες δράσεις που έχουν να κάνουν και με την πρόληψη, έχουν να κάνουν όμως και με συγκεκριμένους ελέγχους που πρέπει να γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Η δημιουργική ενασχόληση των εθνοφρουρών μας, η εκπαίδευση, η κατάρτιση, αν θέλετε, σε τομείς, κλάδους και άλλα ενδιαφέροντα μέσα από επιμορφωτικά μαθήματα αποτελούν μια από τις δράσεις αυτές που έχουμε συμφωνήσει σήμερα.

Έχω δεσμευθεί ότι πολύ σύντομα θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο συγκεκριμένη πρόταση που θα αποτελείται από δράσεις και ενέργειες που μαζί με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι μας. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι είναι στις σκέψεις μας να εισαγάγουμε τον υγειονομικό έλεγχο, τουλάχιστον για παιδιά που θέλουν να γίνουν αξιωματικοί, βαθμοφόροι αλλά ακόμη θέλουν να ενταχθούν σε ειδικές δυνάμεις όπως είναι οι Καταδρομείς, οι ΟΥΚ και οι Στρατονόμοι. Έτσι θα διαφανεί κατά πόσον δεν είναι χρήστες τέτοιων ουσιών και αυτό είναι περισσότερο προληπτικό μέτρο για να αντιληφθούν και αυτά τα παιδιά ότι εάν πραγματικά θέλουν να είναι αξιωματικοί ή να ενταχθούν στις ειδικές δυνάμεις, δεν πρέπει να σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τέτοιες ουσίες.

Θέλω για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, πραγματικά το έργο που επιτελούν είναι πολύ σημαντικό και πρέπει η πολιτεία να τους στηρίξει και αυτή η Κυβέρνηση θα στηρίξει το έργο του. Πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση δεδομένου πλέον ότι το περιβάλλον μετά και από όσα συμβαίνουν στον τόπο μας με την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, είναι δεδομένα που πρέπει να μας προβληματίσουν. Είναι μέσα από αυτό το περιβάλλον που ενθαρρύνεται ο νέος ή οδηγείται ο νέος στη χρήση τέτοιων ουσιών, γι΄ αυτό είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για να μας δώσει όλους το έναυσμα να ασχοληθούμε υπεύθυνα και σοβαρά με αυτό το θέμα».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου είπε:

«Εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό αλλά και το Υπουργείο Άμυνας για τη συνεχιζόμενη του ευαισθησία όσον αφορά το θέμα ουσιών εξάρτησης. Έχει γίνει μια λεπτομερής ενημέρωση στον κ. Υπουργό για την κατάσταση όπως και για τα διάφορα μέτρα και δράσεις που υπάρχουν στην Εθνική Φρουρά και γίνονται στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής με τη στήριξη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου. Η οικονομική κρίση οδηγεί σε οικονομική ανισότητα, η οικονομική ανισότητα οδηγεί σε αύξηση της χρήσης των ουσιών εξάρτησης, έτσι όλοι πρέπει να επαγρυπνούμε. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η ευαισθησία που επιδεικνύει ο κ. Υπουργός και είμαστε σίγουροι ότι η συνεργασία που είχαμε θα συνεχιστεί και ότι σύντομα θα έχουμε βελτίωση των ήδη καλών αποτελεσμάτων που έχουμε στην Εθνική Φρουρά».