4/4/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη 04/04/2013

Η σημερινή Κυβέρνηση κληρονόμησε ένα Μνημόνιο υποσχόμενη να το βελτιώσει, κάτι που κατάφερε υπό πολύ δύσκολες περιστάσεις είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Επιθυμία του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης είναι η αποφυγή δημόσιων αντιπαραθέσεων και η τήρηση ήπιων τόνων που να καλλιεργούν την απαραίτητη για τις σημερινές συνθήκες ενότητα και κλίμα συναίνεσης. Φαίνεται, όμως, πως ηγεσία του ΑΚΕΛ εξέλαβε την καλή πρόθεση μας ως αδυναμία ή ως απουσία επιχειρημάτων.

Εμείς επιμένουμε και θα επιμένουμε στους ήπιους τόνους και θα τηρήσουμε την πρακτική μας. Θα απαντήσουμε και θα απαντούμε με επιχειρήματα.

Φαίνεται, λοιπόν, πως ακόμη και σήμερα το ΑΚΕΛ, όντας το κυβερνών κόμμα στην Κυβέρνηση Χριστόφια, δεν έχει αντιληφθεί ή προσποιείται ότι δεν έχει αντιληφθεί τι έχει συμφωνήσει με την Τρόικα στο Μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ κ. Στέφανος Στεφάνου, με σημερινή δήλωση του, αναφέρει πως το Μνημόνιο του Νοεμβρίου στηριζόταν στη λογική της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εκ των έξω, το γνωστό bail – out. Ουδέν αναληθέστερον. Πρόκειται για παραποίηση της πραγματικότητας. Στο Μνημόνιο του Νοεμβρίου δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στον όρο ‘bail-out’. Αντίθετα, δεσπόζει στο Μνημόνιο ΑΚΕΛ - Τρόικας η λέξη ‘διάλυση’ (resolution) τραπεζών, η οποία επαναλαμβάνεται 25 φορές.

Δυστυχώς, το ΑΚΕΛ προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη του κουρέματος των καταθέσεων στον κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενώ γνωρίζει ότι είχε συμφωνήσει με την Τρόικα πως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διασφαλιστεί ‘ότι θα υπάρχει ένα κατάλληλο επίπεδο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, στην κατανομή βαρών’ («appropriate level of private sector burden sharing»).

Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ συμφώνησε τα βάρη να κατανέμονται στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στους μετόχους, στους κατόχους αξιογράφων και στους καταθέτες κατά κύριο λόγο.

Η Κυβέρνηση Χριστόφια, ό,τι και αν ισχυρίζεται σήμερα η ηγεσία του ΑΚΕΛ, κατείχε το πρώτο προσχέδιο του Μνημονίου από τον Ιούλιο και, δυστυχώς, για όλους μας το έκρυβε ουσιαστικά, επιμελώς για τρεις μήνες. Δεν διαβουλεύθηκε στην ουσία με κανέναν και αφού το συμφώνησε στις 23 Νοεμβρίου, το παρέδωσε στα κόμματα στις 30 Νοεμβρίου, ως τετελεσμένο γεγονός, και απλώς ζήτησε από τη Βουλή να εγκρίνει εντός ολίγων ημερών 23 μνημονιακά νομοσχέδια, υπό το κράτος της απειλής της κατάρρευσης της οικονομίας, λόγω της Λαϊκής Τράπεζας. Ταυτόχρονα, είχαμε και τη γνωστή συνεχή ροή χρηματοδότησης από τον ELA της Λαϊκής Τράπεζας που οδήγησε στο δυσβάσταχτο ποσό των 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν γίνει σήμερα μια σύγκριση με το ποσό των 10 δις που είναι το ποσόν ολόκληρου του Μνημονίου, (η σύγκριση) μιλά αφ’ εαυτής. Με αυτά τα δεδομένα πώς μπορεί σήμερα το ΑΚΕΛ να αποποιείται των ευθυνών του και να τις μεταθέτει σε άλλους;

Η σημερινή Κυβέρνηση, κληρονομώντας ένα τέτοιο Μνημόνιο, υποσχέθηκε βελτιωμένο Μνημόνιο και υπό τις περιστάσεις τις πολύ δύσκολες κατάφερε αυτές τις συγκεκριμένες μικρές αλλά σε σημαντικά σημεία βελτιώσεις. Επειδή προκληθήκαμε και επειδή δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα όσα διατυπώσαμε τις τελευταίες μέρες ως βελτιώσεις θα αναφέρουμε συγκεκριμένα το ζήτημα του Συνεργατισμού που βρίσκεται στην επικαιρότητα, λόγω και της πρόκλησης αλλά και διαφόρων απαράδεκτων και κακόβουλων φημών.
Στο Μνημόνιο ΑΚΕΛ – Τρόικας προβλεπόταν η διάλυση απροσδιόριστου αριθμού Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ), ουσιαστικά όπως έγινε με τη Λαϊκή Τράπεζα. Στο βελτιωμένο Μνημόνιο, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη διέσωσε τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα με τη διαδικασία των συγχωνεύσεων και της αναδιάρθρωσης. Αυτό είναι το ενδεικτικό παράδειγμα που θέλουμε να επαναλάβουμε ως σημαντική απόδειξη συγκεκριμένης βελτίωσης που έχει σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Για περισσότερη τεκμηρίωση δίνουμε στη δημοσιότητα σημείωμα – ντοκουμέντο για το τι πραγματικά συμφωνήθηκε από την Κυβέρνηση Χριστόφια με την Τρόικα τον περασμένο Νοέμβριο το οποίο ουσιαστικά περιόρισε στο ελάχιστο τις όποιες δυνατότητες νέας διαπραγμάτευσης.

Η ατολμία, η αναποφασιστικότητα και η ευθυνοφοβία οδηγούν σε τέτοια αποτελέσματα. Δυστυχώς, για όλα αυτά υποφέρει σήμερα ο κυπριακός λαός. Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, αφού περάσουμε τις δύσκολες και οδυνηρές μέρες να μπούμε σε μια νέα περίοδο ομαλοποίησης των πραγμάτων και, γιατί όχι, και ανάπτυξης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν είχε αναφερθεί το θέμα του resolution και ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «προσωπικά συμμετείχα σε προεκλογικές συζητήσεις και υπήρξε συζήτηση για την αναφορά στο Μνημόνιο του Νοεμβρίου σε resolution της Λαϊκής».

Σε ό,τι αφορά τα Ταμεία Προνοίας, ο κ. Στυλιανίδης ερωτηθείς είπε: «Ήταν από τις πιο μεγάλες και πρωταρχικές έγνοιες αυτής της Κυβέρνησης το θέμα των Ταμείων Προνοίας, ειδικά των Ταμείων Προνοίας που ήταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα. Δηλώσαμε, ήδη, πως βελτιώθηκε στο Μνημόνιο ότι τα κατατεθειμένα Ταμεία Προνοίας στη Λαϊκή Τράπεζα δεν θα απολεσθούν, ουσιαστικά, εξ ολοκλήρου, αλλά μέσα από τη διαδικασία του Προγράμματος και του Μνημονίου θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα αντίστοιχα Ταμεία Προνοίας που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου. Την ίδια στιγμή υπήρχε η θέση ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων αυτών των Ταμείων Προνοίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών από το πρωί έχει συσκέψεις με συνδικαλιστικές οργανώσεις με στόχο να διαβουλευθεί πάνω σε συγκεκριμένες εισηγήσεις και απόψεις. Έχει, ήδη, κάνει διαβουλεύσεις με τη ΣΕΚ, την ΠΕΟ, αυτή την ώρα με τη ΔΕΟΚ και αναμένεται να οριστεί συνάντηση του και με την ΕΤΥΚ».

Πρόσθεσε ότι «η βασική θέση και αρχή είναι το κράτος, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα δημοσίου χρέους, να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτά τα συγκεκριμένα συνταξιοδοτικά ωφελήματα».

Ερωτηθείς για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτή τη στιγμή συνεδριάζει διυπουργική Επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις Κυπριακές Αερογραμμές».

Και πρόσθεσε: «Μετά και από το νέο ευρωπαϊκό αίτημα ότι πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση του κράτους – το σχετικό έγγραφο δυστυχώς δημοσιοποιήθηκε μετά την ανάληψη της νέας Κυβέρνησης, ενώ είχε σταλεί σε ημερομηνίες που ήταν στην εξουσία η απελθούσα Κυβέρνηση – απαγορεύει οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση και την ίδια στιγμή τίθεται ζήτημα τιμωρίας για τις χρηματοδοτήσεις που είχαν γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Με αυτά τα δεδομένα και εν όψει του γεγονότος ότι η εταιρεία, για να μπορέσει να περάσει τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται και νέα χρηματοδότηση, κρίθηκε σκόπιμο η διυπουργική Επιτροπή αποτελούμενη από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς σήμερα να διαβουλευθεί με στόχο να παρουσιάσει είτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε στο Υπουργικό Συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν σχέση με τις Κυπριακές Αερογραμμές. Η διαβούλευση συνεχίζεται στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένουμε όλοι την τελική έκβαση». Ερωτηθείς για τις προτάσεις αυτές, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «εξετάζονται όλα τα σενάρια».

Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Το ένα επίπεδο που έχει διασφαλιστεί μέσα από τον Μηχανισμό Στήριξης είναι ότι από τα 10 δις θα βρεθούν συγκεκριμένοι πόροι έτσι ώστε όσα θα χάνονταν από Ταμεία Προνοίας που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα, να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα αντίστοιχα Ταμεία που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου, με το ποσοστό στο οποίο θα υπάρξει η μεταφορά των καταθέσεων στις μετοχές. Όσο ποσό θα χαθεί από τις καταθέσεις θα μετατραπεί σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου.

Το άλλο επίπεδο είναι ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να επεξεργαστεί το ολοκληρωμένο σχέδιο που συζητά τώρα ο Υπουργός Οικονομικών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, έτσι ώστε να καλύψει το μεγαλύτερο δυνατόν ποσό από το ποσό που θα χαθεί από το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου. Το μεγαλύτερο δυνατόν ποσό δεν μπορεί τώρα να προσδιοριστεί αν πρώτα δεν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Πρόσθεσε ότι «έχει εξασφαλιστεί και είναι διατυπωμένο στο Μνημόνιο που σήμερα τίθεται ενώπιον της Ομάδας Εργασίας, πως ό,τι χρειαστούν αυτά τα Ταμεία για να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με αυτά της Τράπεζας Κύπρου, θα δοθεί από το Πρόγραμμα».

Τέλος, κληθείς να αναφερθεί στην έκθεση της Alvarez and Marsal, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτή βρίσκεται «υπό την αξιολόγηση του Υπουργείου Οικονομικών και αφού κριθεί σκόπιμο θα εκδοθεί ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών».