10/3/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 10/03/2013

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 10/03/2013

1. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά την επίσκεψή του, ο Πρόεδρος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΚΚΕ, ενώ θα έχει συνάντηση και με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ).  

2. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, που θα βρίσκεται την προσεχή εβδομάδα στην Κύπρο για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, πρόκειται μετά την ολοκλήρωση των επαφών να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για διαβουλεύσεις στη Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού. Ο κ. Ντάουνερ θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 17-21 Μαρτίου και στη διάρκεια της παραμονής του θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κι άλλα στελέχη της Γραμματείας και θα τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Κύπρο και τις προοπτικές που υπάρχουν για επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.
3. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προήδρευσε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων, με θέμα την οικονομία και τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.  Μετά τη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε 75 λεπτά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων ενημερώθηκαν πλήρως για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας». Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι η δήλωση του «είναι απλή και λιτή, όπως αρμόζει στο κλίμα των ημερών».
4.  Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προήδρευσε σύσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα και στην οποία συμμετείχαν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, η τεχνοκρατική ομάδα που διαπραγματεύεται με την Τρόικα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης καθώς και μέλη του Συμβουλίου που είναι πρώην Υπουργοί.
5. Οι προσπάθειες για διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης το συντομότερο δυνατό ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την  Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, "η συνομιλία διεξήχθη μέσα σε πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα και επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν τη διαπραγμάτευση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα και, ειδικότερα, στις προσπάθειες για τη διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης το συντομότερο δυνατόν".
6. Ωσότου υπάρχει η απειλή της Τουρκίας με τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στόχος,  όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της πολιτείας, θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε χθες ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου. Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Μαρί, ο Υπουργός είπε ότι «με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργού Άμυνας θεώρησα χρέος μου η πρώτη επίσκεψη σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς να είναι εδώ στη Ναυτική Βάση στο Μαρί".
7. Είναι πρώτιστης προτεραιότητας να γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση από τη Noble για το τεμάχιο 12, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος την ίδια ώρα δηλώνει πως «τώρα μπαίνουμε στα βαθιά» και είναι αναγκαία η δημιουργία μιας σωστής διοικητικής δομής στις διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες.
8. Στοιχεία που αφορούν τη Cyta, ΑΗΚ, ΑΛΚ και ΚΟΤ έδωσαν χθες οι Πρόεδροι των ΔΣ των Ημικρατικών αυτών Οργανισμών στον Υπουργό Οικονομικών και στους συνεργάτες του, σε συνάντηση που είχαν το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να προχωρήσει η όλη διαπραγμάτευση που κάνει η Κυβέρνηση για το θέμα του Μνημονίου.
9. Τελούνται σήμερα οι κηδείες άλλων δύο αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Στις 1300 θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος στο Λυθροδόντα η κηδεία του Κύπρου Νικολάου, έφεδρου στρατιώτη, τα οστά του οποίου ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο τ/κ χωριό Μπέϊκογιου. Στις 1400 κηδεύεται ο έφεδρος στρατιώτης του 305 Τάγματος Πεζικού Νίκος Τσιελεπής, τα οστά του οποίου επίσης ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Μπέϊκογιου. Η κηδεία θα τελεστεί από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας, στο Δάλι.
10. Μετά τις νέες απώλειες της Ανόρθωσης στο ντέρμπι με την ΑΕΚ (1-1) στην κορυφή πέρασε ο ΑΠΟΕΛ με 50 βαθμούς.  Στην τέταρτη θέση, η Ομόνοια που νίκησε την ΑΕΠ με 2-1 και έφτασε στους 47 βαθμούς, όσους και η ΑΕΛ. Η ΑΕΚ μετά την ισοπαλία έφτασε στους 49 βαθμούς. Η Αγία Νάπα μετά την ήττα της (2-1) από τη Δόξα Κατωκοπιάς θα ακολουθήσει την ΑΕΠ στο νέο Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας. Η Αλκή που νίκησε με 1-0 τη Νέα Σαλαμίνα έπιασε τον Εθνικό στην 11η θέση, με απολογισμό 19 βαθμούς.   Ο Εθνικός Άχνας εξήλθε ισόπαλος 1-1 με την ΕΝΠ, που εξασφάλισε συμμετοχή στο δεύτερο όμιλο. Στους 20, βρίσκεται η Νέα Σαλαμίνα ενώ ο Ολυμπιακός ανέβηκε στους 21 βαθμούς.
 (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ)