10/3/13

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου επισκέφτηκε τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί 09/03/2013

Την πρώτη του επίσκεψη με την ιδιότητα του ως Υπουργός Άμυνας πραγματοποίησε σήμερα ο κ. Φώτης Φωτίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
Στην παρουσία του, αλλά και συγγενών των θυμάτων της έκρηξης στη ναυτική βάση, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμην τους και στη συνέχεια ο κ. Φωτίου και οι συγγενείς κατέθεσαν στεφάνια.
Μετά το πέρας της σεμνής τελετής ο Υπουργός Άμυνας προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:
«Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός Άμυνας θεώρησα χρέος μου η πρώτη επίσκεψη σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς να είναι εδώ στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Εδώ που οι θύμισες μάς παίρνουν πίσω σε αυτήν την εθνική τραγωδία. Εδώ που χάσαμε 13 παλικάρια.
Είναι χρέος μου και υποχρέωση να αποτίσω τον ελάχιστο φόρο τιμής στους δεκατρείς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς αλλά και τους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που έδωσαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος. Το καλύτερο μνημόσυνο γι’ αυτούς τους λεβέντες είναι να μην επιτρέψουμε μια άλλη εθνική καταστροφή.
Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου έδωσα οδηγίες στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς όπως γίνει απογραφή και αξιολόγηση της κατάστασης όλων των πυρομαχικών που διαθέτει η Εθνική Φρουρά ώστε να αποτρέψουμε παρόμοιες εθνικές τραγωδίες. Για μας η ασφάλεια των οπλιτών μας, των αξιωματικών μας αλλά και των πολιτών είναι πρώτιστος στόχος. Αιωνία η μνήμη των 13 παλικαριών».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αναδιοργάνωση του στρατεύματος, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε: «Έχω πει και θα το ξαναπώ. Όσο υπάρχει η απειλή της Τουρκίας με τα κατοχικά στρατεύματα εδώ στην Κύπρο αλλά και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στόχος όλων μας, όχι μόνο της Κυβέρνησης αλλά και της Πολιτείας, θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς».
Ακολούθως ο κ. Φωτίου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, τον Διοικητή Ναυτικού Πλοίαρχο Κυριάκο Ποχάνη και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστο Μαληκκίδη, ξεναγήθηκε στον χώρο και έτυχε ενημέρωσης για θέματα που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό.