23/2/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 23/02/2013

ΚΥΠΕ - Κυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 23/02/2013
1. Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία των δύο διεκδικητών του προεδρικού θώκου, Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά. Δικαίωμα ψήφου στην αυριανή επαναληπτική εκλογή, για την ανάδειξη του έβδομου στη σειρά Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν 545,491 εκλογείς. Θα λειτουργήσουν 1,139 εκλογικά κέντρα από τα οποία τα 40 στο εξωτερικό. Όπως όλα δείχνουν, γύρω στις επτά το βράδυ της Κυριακής θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα και η ανακήρυξη του νέου Προέδρου είναι προγραμματισμένη να γίνει στις δέκα το βράδυ στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία».

2. Αγόρι 13χρόνων από την Αθηένου πέθανε χθες βράδυ ενώ προπονείτο στο ταεκβοντό σε κλειστό γυμναστήριο της Αθηένου. Ο 13χρονος δεν είχε ιατρικό ιστορικό και τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα διαπιστωθούν κατά τη νενομισμένη νεκροτομή που θα διενεργηθεί σήμερα από την ιατροδικαστή Ελένη Αντωνίου.
3. Ο οίκος αξιολόγησης αξιόχρεου Moody`s υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας κατά μια βαθμίδα, από ΑΑΑ σε Aa1, λόγω της "αδυναμίας" στις προοπτικές της ανάπτυξής της. Σε ανακοίνωση του ο αμερικανικός οίκος, επικαλείται κυρίως τη "συνεχιζόμενη αδυναμία στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές" της Βρετανίας, και σημειώνει ότι αναμένει πως η υποτονική οικονομική δραστηριότητα της χώρας "θα επεκταθεί και στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας".
4. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Γεργκ Ασμουσεν κάλεσε με έμφαση την γαλλική κυβέρνηση να κάνει "συγκεκριμένα και μετρήσιμα" βήματα προκειμένου ήδη στο τέλος του 2013 να συρρικνώσει το δημόσιο έλλειμμά της όσο πλησιέστερα γίνεται στο 3% του ΑΕΠ της χώρας. Ο κ. Ασμουσεν επέμεινε ότι Γαλλία και Γερμανία φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για την τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη. Την ίδια ώρα ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Γαλλία δικαιολογείται να ζητήσει παράταση από την ΕΕ σε σχέση με την υποχρέωση της να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμά στο 3% του ΑΕΠ το 2013. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, το οποίο θα αποφασιστεί κατά πάσα πιθανότητα το Μάιο.
5. Παράλληλα και η Μαδρίτη θα μπορούσε να λάβει περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, καθώς, όπως είπε, Ισπανία έχει κάνει προσπάθεια να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας αποδείχθηκε ασθενέστερη από ό, τι αναμενόταν. Από την άλλη, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασιστεί κατά πόσον θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην Πορτογαλία για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμά στα επίπεδα που απαιτεί η ΕΕ.
6. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε χθες ότι τα μέτρα λιτότητας για τις ΗΠΑ δεν είναι "αναπόφευκτα" και ότι το Κογκρέσο είχε ακόμη την ευκαιρία να λάβει "τις σωστές αποφάσεις", πριν από τις περικοπές του προϋπολογισμού που προβλέπονται από τις αρχές Μαρτίου. Προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τονίζοντας ότι αν επιβληθούν αυτές οι περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αυτό δεν θα απειλήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
7.Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία ενόψει της ψηφοφορίας για την ανανέωση του ιταλικού κοινοβουλίου. Πληροφορίες που διαρρέουν από εταιρείες δημοσκοπήσεων αναφέρουν ότι η κεντροαριστερά φέρεται να διατηρεί προβάδισμα 5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς στην βουλή, και 7 μονάδων στην γερουσία. Ο Ιταλός κωμικός Μπέπε Γκρίλο, κατά τις ίδιες πηγές, έχει ξεπεράσει το 20% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Μόντι βρίσκεται ανάμεσα στο 11,5% και το 12%.
8. Τρεις πύραυλοι έπεσαν σε προάστιο του Χαλεπιού στη βόρεια Συρία σκοτώνοντας 29 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα 150, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε πλάνα από βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο φαίνεται ο απόηχος της καταστροφής στην περιοχή Αλ Χάρμα, με τους πολίτες να προσπαθούν να μεταφέρουν τους τραυματίες μακριά από τα συντρίμμια. Ακτιβιστές που βρίσκονταν στο Χαλέπι δήλωσαν ότι περισσότερα από 65 σπίτια καταστράφηκαν κατά την πτώση των πυραύλων.
9. Τέσσερις Σύριοι συνελήφθηκαν και κατηγορούνται για πλαστοπροσωπία και παράνομη είσοδο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνελήφθησαν τα ξημερώματα κατά τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Λάρνακας απ’ όπου οι τέσσερις Σύριοι θα ταξίδευαν για τη Σουηδία μέσω Βαρσοβίας, όταν διαπιστώθηκε ότι τα χαρακτηριστικά και η ηλικία στα διαβατήρια δεν ήταν ίδια με τα δικά τους. Οι τέσσερις παραδέχθηκαν ότι είχαν αγοράσει τα διαβατήρια από άγνωστους στην Τουρκία και ακολούθως έφτασαν αεροπορικώς στα κατεχόμενα, απ’ όπου πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές.
10. Την κατάκτηση του δεύτερου Κυπέλλου Ανδρών Α΄ Κατηγορίας στην ιστορία της πανηγυρίζει από το βράδυ της Παρασκευής η ΕΘΑ, που επικράτησε με 64-68 του Κεραυνού. Η ομάδα του Στροβόλου έχασε για πρώτη φορά σε τελικό κυπέλλου από το 1989, παραμένοντας έτσι στις 9 κατακτήσεις, ενώ η ομάδα της Έγκωμης ζευγάρωσε τις επιτυχίες της, μετά την κατάκτηση του τίτλου το 2011.
(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΑΧΡ)