22/2/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για την οικονομία 22/02/2013

Κάποιοι χθες ήθελαν να κάνουν «παράσταση» και θέλουν να δημιουργήσουν θέμα με το περιστατικό που αφορούσε στο αυτοκίνητο του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος σε άλλη αναφορά του επισήμανε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί κούρεμα καταθέσεων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο είπε: «Πάνε και έρχονται πολλά πράγματα, και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι θέση της Κυβέρνησης αλλά και θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων – αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά διότι υπάρχει σχετική τοποθέτηση από όλους – ότι δεν αποδεχόμαστε και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε απομείωση, σε κούρεμα καταθέσεων. Αυτό το πράγμα σημαίνει καταστροφή για την κυπριακή οικονομία και για αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που είναι η άλλη συνήθης τοποθέτηση που γίνεται από διάφορα Μέσα στον διεθνή Τύπο, η Κύπρος όχι απλώς έχει υιοθετήσει όλη την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, αλλά την εφαρμόζει κιόλας με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως διαπιστώνουν εκθέσεις οργανισμών και επιτροπών τόσο της ΕΕ όσο και διεθνώς που εργάζονται γι’ αυτό τον σκοπό.

Εμείς καλούμε τον διεθνή Τύπο να σταματήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να γράφει αρνητικά για την Κύπρο και να δημιουργεί μια τέτοια ψυχολογία και μια τέτοια κατάσταση που επιβαρύνει πάρα πολύ την κυπριακή οικονομία αλλά και το ίδιο το όνομα της Κύπρου.

Το θέμα της διαφύλαξης του ονόματος και της αξιοπιστίας της Κύπρου είναι υπόθεση όλων μας.

Και γι’ αυτό θα ήθελα να πω σχετικά με τη χθεσινή 'παράσταση' που δόθηκε έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Το κράτος ασφαλώς και έχει χρήματα για να πληρώσει τη συγκεκριμένη απαλλοτρίωση που είναι πέντε εκατομμύρια συν οι φόροι. Το θέμα, όμως, δεν είναι αν υπάρχουν ή όχι τα χρήματα, το θέμα είναι ότι το ζήτημα αυτό είναι στο Δικαστήριο, και το κράτος προσπαθεί να αποφύγει να πληρώσει για ένα τεμάχιο το οποίο δεν χρειάζεται.

Υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των οικονομικών του κράτους, εξετάζει τα θέματα των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούν. Υπάρχουν απαλλοτριώσεις που εκκρεμούν από πριν το 1974, και το συνολικό ποσό είναι περίπου 570 εκ. ευρώ. Ξεκινήσαμε μια διαδικασία ως Κυβέρνηση – και ελπίζουμε αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί και από τη νέα Κυβέρνηση διότι, επαναλαμβάνω, αυτό εξορθολογίζει τα οικονομικά του κράτους - έτσι ώστε να ελεγχθούν οι απαλλοτριώσεις, να αξιολογηθεί τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται το κράτος για να κλείσουν αυτές οι εκκρεμότητες.

Είναι θέμα όλων να υπερασπιστούν το κύρος και την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας και λυπούμαι να πω ότι ορισμένοι χθες δεν το σεβάστηκαν αυτό».

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όταν έγινε ένα γεγονός με τον Υπουργό Εμπορίου και εκεί υπήρχαν ήδη ειδοποιημένοι σταθμοί, κάμερες και φωτογράφοι, αυτό σημαίνει πως το περιστατικό έγινε επί σκοπού».

Σε ερώτηση είπε ότι για το θέμα «έκανε δηλώσεις και ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος χειρίζεται τα ζητήματα απαλλοτριώσεων. Εκκρεμότητες τέτοιου τύπου υπάρχουν πάρα πολλές, υπάρχουν και εντάλματα που εκκρεμούν και γίνονται διάφορες διαδικασίες πάντοτε από μέρους του Γενικού Εισαγγελέα. Σε αυτό το ζήτημα της χθεσινής ‘παράστασης’ υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά, για παράδειγμα, γιατί επιλέχθηκε αυτοκίνητο Υπουργού. Το ένταλμα αναφέρεται σε κινητή περιουσία του κράτους. Γιατί επιλέχθηκε αυτοκίνητο Υπουργού; Είναι σαφές: Διότι κάποιοι ήθελαν να κάνουν 'παράσταση' και θέλουν να δημιουργήσουν θέμα.

Κληθείς να πει αν θεωρεί πως το όλο θέμα έχει προεκλογικό χαρακτήρα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όταν είναι τρεις μέρες πριν τις εκλογές, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι 'χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει'. Λυπάμαι, όμως, που χθες το επιτελείο του κ. Αναστασιάδη βγήκε – όταν το κράτος προσπαθεί να εξοικονομήσει πέντε εκατομμύρια ευρώ και γι' αυτό είναι στο Δικαστήριο – και αντί να τα βάλει ενάντια στην 'παράσταση' που έγινε και που δημιούργησε όλο αυτό το θόρυβο γύρω από το κράτος, έβγαλε το συμπέρασμα ότι χρεοκόπησε το κράτος. Το κράτος έχει τα χρήματα, αλλά το θέμα είναι: Θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης για ένα τεμάχιο που το κράτος δεν χρειάζεται και που αισθάνεται πολύ έντονα ότι δεν πρέπει να το πληρώσει;».

Σε ερώτηση αν υπήρξε αίτημα από την πλευρά μας προς την Τρόικα για δημοσιοποίηση της έκθεσης της Pimco, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτά είναι θέματα που χειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα, και σε ό,τι αφορά το θέμα της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων των τραπεζών, αυτά είναι ζητήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το τραπεζικό σύστημα έχει τις δικές του διαδικασίες και εποπτικές Αρχές. Αυτό που τονίζω είναι ότι όλοι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι μέσα σε αυτό το κλίμα ειδικά η ψυχολογία πάντοτε παίζει τεράστιο ρόλο στην οικονομία και θα πρέπει όλοι να προσπαθούμε να μην επιβαρύνουμε περισσότερο το κλίμα».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια εξέλιξη στο θέμα τυχόν διεξαγωγής έρευνας από ιδιωτικό οίκο σε σχέση με τα ζητήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη στο θέμα. Η θέση μας, όμως, είναι γνωστή και παραμένει η ίδια. Στο θέμα αυτό υπάρχει μια συναίνεση και σύμπνοια από όλους σε ό,τι αφορά τη θέση για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Είναι θέμα να παλέψουμε για να περάσουμε τη θέση αυτή».