16/2/13

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 16/02/2013

ΚΥΠΕ - Ραλλή Παπαγεωργίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 16/02/2013
1. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε λάθη και ότι δεν είχε παραλείψεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος αφήνει στους πολίτες και στην Ιστορία να κρίνουν αν η Κυβέρνησή του αντιμετωπίστηκε δίκαια. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη χθες σε διάγγελμα για τον απολογισμό της διακυβέρνησής του.

2. Όλα έτοιμα για τις αυριανές εκλογές διαβεβαιώνει το ΥΠΕΣ. Σε αυτές τις Προεδρικές εκλογές θα ψηφίσουν 545,491 εκλογείς, από τους οποίους οι 311 είναι στον κατάλογο των εγκλωβισμένων και οι 14,441 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 40 κέντρα του εξωτερικού. Συνολικά θα λειτουργήσουν 1,139 εκλογικά κέντρα. Η προεκλογική εκστρατεία έληξε τα μεσάνυκτα. Ο Γενικός Έφορος Εκλογών Ανδρέας Ασσιώτης απηύθυνε έκκληση σε όλους να μην χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία για να παρανομήσουν.
3. Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του 18 μόλις μηνών Σταύρου Στυλλή, ο οποίος απήχθηκε χθες το πρωί από την οικία της γιαγιάς του, αλλά εντοπίστηκε οκτώ ώρες αργότερα στο κοιμητήριο του Ύψωνα, αφήνοντας ωστόσο αναπάντητα ερωτήματα για το ποιοι και γιατί προέβηκαν σε αυτήν την απονενοημένη πράξη.
4. Μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012, καταγράφουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.
5. Με κέρδη έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά κατά την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη του ΧΑΚ να παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 4,52% και να κλείνει στις 111,33 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε επίσης αυξημένος κατά 4,42% στις 43,69 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, το Χρηματιστήριο κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2,59%.
6. Πεπεισμένος ότι θα γίνει νέο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με το «λάθος του ΔΝΤ». Στα όρια του αποπληθωρισμού κινείται πλέον η ελληνική οικονομία ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης συνεπεία των μέτρων λιτότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
7. Οι μετεωρίτες, οι οποίοι έπεσαν χθες στην περιοχή των Ουραλίων, προκάλεσαν τον τραυματισμό σχεδόν πέραν των 1.000 ανθρώπων, δήλωσε ο Κυβερνήτης της περιφέρειας Τσελιάμπινσκ, ο Μιχαήλ Γιούρεβιτς, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
8. Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η στατιστική σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, η Στατιστική Υπηρεσία αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα της ενδιαφέροντα στοιχεία για την Κύπρο και τους Κύπριους, όπως ότι οι περισσότερες γεννήσεις καταγράφονται το Σεπτέμβριο, το πιο δημοφιλές χρώμα αυτοκινήτου στην Κύπρο είναι το άσπρο, η αναλογία δημόσιου χρέους ανά άτομο είναι περίπου €15.000.
9. Εκτός του Παγκόσμιου τουρνουά τένις ABN AMRO που διεξάγεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, βρέθηκε χθες ο Μάρκος Παγδατής, μετά την ήττα του στο παιχνίδι με τον Grigor Dimitrov, στα προημιτελικά, με 6-7(4), 7-6(0), 6-3.
10. Οπισθοχώρησε τέσσερις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA η Εθνική Ομάδα της Κύπρου στο ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με τη νέα κατάταξη της FIFA, η οποία ανακοινώθηκε χθες, η Εθνική Κύπρου βρίσκεται στην 135η  θέση της παγκόσμιας κατάταξης με απολογισμό 232 βαθμούς. Το Σαββατοκυρίακο 16-17 δεν θα διεξαχθούν ποδοσφαιρικοί αγώνες λόγω των προεδρικών εκλογών.
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΜ)