15/2/13

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με τα χημικά εργοστάσια στην περιοχή Πέρα Χωρίου Νήσου 15/02/2013

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφερόμενο σε σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων Πέρα Χωρίου Νήσου για τα δύο χημικά εργοστάσια στην περιοχή τους, ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Σε καμία περίπτωση η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν δεσμεύθηκε ότι θα ανακαλέσει την άδεια εκπομπής αερίων αποβλήτων την οποία χορήγησε στην εταιρεία ΒΙΟΧΡΩΜ ΛΤΔ. Εκείνο που ανέφερε στους κατοίκους είναι ότι θα παρακολουθεί στενά κατά πόσον οι εκπομπές από το εργοστάσιο βρίσκονται εντός των ορίων της άδειας εκπομπής.

Σε σχέση με το εργοστάσιο Α. Π. Γεωργιάδης Λτδ., η Υπουργός δεσμεύθηκε να απευθυνθεί στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να εξετάσει το θέμα της διακοπής της λειτουργίας του. Εν τω μεταξύ, μέχρις ότου συλλεγούν στοιχεία και δεδομένα από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για να τεθούν υπόψη του Γενικού Εισαγγελέα, εκδόθηκε ειδοποίηση απαγόρευσης της λειτουργίας συγκεκριμένων βασικών διεργασιών εντός του εργοστασίου.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απορρίπτει τις καταγγελίες των κατοίκων ότι οι ενέργειες του αποτελούν προσπάθεια να ριχθεί στάχτη στα μάτια των επηρεαζόμενων κατοίκων και δηλώνει ότι όλες οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει έχουν ως γνώμονα την προστασία των κατοίκων αλλά και βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και της αρμοδιότητας του Υπουργείου.