15/2/13

Ομιλία του Γενικού Εφόρου Εκλογών κ. Ανδρέα Ασσιώτη στη συνέντευξη Τύπου για τις Προεδρικές εκλογές στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών 15/02/2013

Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και σας ευχαριστώ που είσαστε μαζί μας. Ο σκοπός της συνέντευξης είναι διπλός: Ο πρώτος αφορά στην ενημέρωση των πολιτών, μέσω εσάς, για την ολοκλήρωση σχεδόν της προετοιμασίας για τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών 2013, και θα σας δώσω στη συνέχεια μια σειρά από γενικές πληροφορίες και στοιχεία για το θέμα αυτό. Ο δεύτερος σκοπός αφορά στην υπενθύμιση, για ακόμη μια φορά, των διαδικασιών και του ορθού τρόπου ψηφοφορίας, και παρακαλώ να μας βοηθήσετε με την κατάλληλη προβολή αυτών των πληροφοριών που απευθύνονται κυρίως στους νέους ψηφοφόρους μας οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία από προηγούμενες παρόμοιες εκλογές. Όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ, θα είμαστε στη διάθεση σας για να απαντήσουμε σε όποια σχετική ερώτησή σας, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να επεξηγηθούν καλύτερα οι διάφορες πτυχές της εκλογικής διαδικασίας και να υπάρξει η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση του κοινού.

Πριν προχωρήσω στα διαδικαστικά θέματα, θέλω να θυμίσω πως οι εκλογές αποτελούν την πιο ουσιαστική ίσως έκφραση και λειτουργία κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος και την πιο απτή απόδειξη της λαϊκής κυριαρχίας και δεν μπορεί παρά να αποτελούν γεγονός αναφοράς στην πολιτική ζωή της Κύπρου. Η τρέχουσα εκλογική διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αυτή αφορά στην εκλογή για το ύπατο αξίωμα στη Δημοκρατία.

Ως Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής, με υποχρέωση εφαρμογής της εκλογικής νομοθεσίας, θεωρώ ότι οφείλω να καλέσω όλους τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να συμμετάσχουν στη ψηφοφορία και να διατυπώσουν με υπεύθυνο τρόπο την επιλογή για το πρόσωπο που επιθυμούν να κυβερνήσει την Κύπρο κατά την επόμενη πενταετία. Επαναλαμβάνω ότι η άποψη διατυπώνεται με συμμετοχή στις εκλογές, όχι με την αποχή, καθώς η αποχή ισοδυναμεί με αποφυγή ανάληψης ευθύνης για το μέλλον του τόπου και με εκχώρηση αυτού του δικαιώματος του ψηφοφόρου σε άλλα πρόσωπα.

Η διεξαγωγή δημοκρατικών και αδιάβλητων εκλογικών αναμετρήσεων έχει καταστεί παράδοση στον τόπο μας. Σε κάθε νέα εκλογική διαδικασία παρουσιάζουμε καλύτερες επιδόσεις πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς. Αυτό οφείλεται στη συνεργασία και κατανόηση που επιδεικνύουν οι κύριοι συντελεστές που συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες, που είναι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, η Βουλή, τα πολιτικά κόμματα, οι υποψήφιοι και ασφαλώς οι πολίτες που επιδεικνύουν ωριμότητα και σύνεση. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι και σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα προσέλθουν με τάξη, ηρεμία και ωριμότητα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι Έφοροι Εκλογής, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται σήμερα μαζί μου, και τα επιτελεία τους, έχουν εργασθεί σκληρά και συντονισμένα την τελευταία περίοδο για να οργανώσουμε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις διαδικασίες και φάσεις της προεδρικής εκλογής, κατά τρόπον που να διασφαλίζεται η αδιάβλητη και δημοκρατική διεξαγωγή της. Σε κάθε πτυχή και κάθε στάδιο έχουν εμπλακεί και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων και θέλω να βεβαιώσω ότι τίποτα δεν γίνεται στα κρυφά ή χωρίς την εκ των προτέρων συνεννόηση μαζί τους. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων για την πραγματικά ειλικρινή συνεργασία και κατανόηση που επέδειξαν, κάτι που συνέβαλε σημαντικά στην ομαλή και αποτελεσματική προετοιμασία αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Ευελπιστώ ότι το πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, για τη δική σας συνεργασία και την προβολή των ανακοινώσεων που έχουμε κατά καιρούς εκδώσει για ενημέρωση του κοινού. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί με την παροχή των απαραίτητων διευκολύνσεων καθόλη τη διάρκεια της εκλογής, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ενημερώνετε συνεχώς το κοινό για τη ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά και για την προβολή της τελετής ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προτού αναφερθώ στις οργανωτικές λεπτομέρειες θα ήθελα να επαναλάβω ορισμένες βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας:

(α) Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν απόψε τα μεσάνυκτα. Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, κατά την ημέρα που προηγείται της ψηφοφορίας και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές. Διαφημίσεις των υποψηφίων ή των κομμάτων ή άλλων οργανωμένων ομάδων που τους υποστηρίζουν, σε πινακίδες ή σε άλλους χώρους, πρέπει να αφαιρεθούν, ώστε από απόψε τα μεσάνυκτα να μην υπάρχουν.

Θέλω να παρακαλέσω τα επιτελεία όλων των υποψηφίων να μεριμνήσουν ειδικά για το θέμα αυτό, ώστε να μην υποχρεωθούν οι Έφοροι Εκλογής να σπαταλούν χρόνο και δημόσιο χρήμα για να αποκαθηλώνουν θετικές ή αρνητικές προεκλογικές διαφημίσεις. Η σύσταση και παράκλησή μου απευθύνεται και σε οργανωμένα σύνολα που δεν ανήκουν επίσημα σε εκλογικά επιτελεία υποψηφίων. Η απαγόρευση ισχύει για όλους και, κατά συνέπεια, υπογραμμίζω πως πρέπει όλοι να μεριμνήσουν για συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Παρακαλώ, επίσης, όπως αποφευχθεί η αποστολή προεκλογικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πολιτών ή άλλως πως, γιατί και αυτή η ενέργεια αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας. Καλώ σήμερα τα εκλογικά επιτελεία αλλά και οργανωμένα σύνολα που υποστηρίζουν υποψηφίους να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία για να παραβιάσουν τη νομοθεσία, να επιτεθούν κατά ανθυποψηφίων, να συγχύσουν τους εκλογείς ή να διασπείρουν φήμες όταν η προεκλογική εκστρατεία έχει ουσιαστικά και κατά νόμο περατωθεί.

Επίσης, απαγορεύεται η μετάδοση ή δημοσίευση ειδήσεων ή ανακοινώσεων που έχουν σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Έφορο Εκλογής ή με την εξουσιοδότησή του. Σημειώνω ότι στους υποψηφίους και τους πολιτικούς αρχηγούς έχει δοθεί ήδη η έγκριση όπως, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, έξω από τα εκλογικά κέντρα, προβούν σε δηλώσεις, οι οποίες είμαι βέβαιος να κινηθούν μέσα στα σωστά πλαίσια.

(β) Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στη Δημοκρατία, κάθε εκλογέας δεν μπορεί να ψηφίσει παρά με την επίδειξη απαραίτητα του εκλογικού του βιβλιαρίου, έστω και αν είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο. Εξαίρεση του κανόνα αποτελούν μόνοι οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν παρουσιάζοντας οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας που έχει πάνω τη φωτογραφία τους. Όλοι, συνεπώς, πρέπει να φροντίσουν να έχουν μαζί τους το εκλογικό τους βιβλιάριο κατά την προσέλευση στο εκλογικό κέντρο που έχουν κατανεμηθεί. Με την ευκαιρία, υπενθυμίζω ότι οι Επαρχιακές Διοικήσεις θα δέχονται αιτήσεις για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων, λόγω απώλειας, μέχρι αύριο Σάββατο στη 1 μ.μ. μόνο. Μετά τη 1 μ.μ. του Σαββάτου και την Κυριακή δεν θα αντικαθίστανται εκλογικά βιβλιάρια. Για τον λόγο αυτό παρακαλώ κάθε εκλογέα να αφιερώσει σήμερα λίγα λεπτά για να εντοπίσει το εκλογικό του βιβλιάριο, ώστε να μεριμνήσει όσο είναι ακόμη δυνατό για την αντικατάστασή του, αν το έχει χάσει.

Επισημαίνω ότι οι εκλογείς στα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν παρουσιάζοντας το εκλογικό βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητάς τους, αρκεί να έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση για ψηφοφορία στο εξωτερικό. Στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού δεν θα σφραγίζεται το εκλογικό βιβλιάριο εκλογέα όταν αυτός ψηφίσει, αλλά ο εκλογέας θα υπογράφει στον εκλογικό κατάλογο.

(γ) Ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσει. Η Υπηρεσία Εκλογών και όλοι οι Έφοροι Εκλογής έχουν αρμόδιους λειτουργούς που, και κατά την ημέρα των εκλογών, θα ενημερώνουν σχετικά τους ψηφοφόρους.

Σήμερα σας έχουμε διανείμει σχετική ανακοίνωση, η οποία κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, όπου καταγράφονται οι πηγές πληροφόρησης που υπάρχουν για να ενημερωθεί κάθε πολίτης για το εκλογικό του κέντρο, και σας παρακαλώ να της δώσετε περαιτέρω δημοσιότητα. Επισημαίνω μόνο την ιστοσελίδα wtv.elections.moi.gov.cy και τον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό ενημέρωσης, ο οποίος είναι 77772212.

(δ) Ο κάθε εκλογέας πρέπει να προσέξει ότι το ψηφοδέλτιο που θα του παραδοθεί από τον αρμόδιο υπάλληλο στο εκλογικό κέντρο θα είναι κατάλληλα σφραγισμένο με τη σφραγίδα της Δημοκρατίας.

(ε) Απαγορεύεται, τόσο στους εκλογείς όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων, να κάνουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου μέσα στα εκλογικά κέντρα και για το ζήτημα αυτό υπογραμμίζω ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στους Προεδρεύοντες των Εκλογικών Κέντρων. Ο μοναδικός που μπορεί να χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο εντός του Εκλογικού Κέντρου θα είναι ο Προεδρεύων, για σκοπούς επικοινωνίας με τον Έφορο του.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών και τις Υπηρεσίες του, που έχουν την ευθύνη για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών, έγινε το τελευταίο δίμηνο μια εντατική και συστηματική εργασία, με στόχο όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους, μέσα στα πολύ στενά χρονικά πλαίσια που ορίζονται στη νομοθεσία. Και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να βεβαιώσουμε όλους πως όλα είναι πράγματι έτοιμα για την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Φεβρουαρίου.

Πρώτη μέριμνα ήταν η συμπλήρωση και ετοιμασία του εκλογικού καταλόγου με βάση τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο ανέρχεται στους 545.180. Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων περιλαμβάνονται άλλοι 311 εκλογείς, ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις μεθαυριανές εκλογές στις 545.491. Από αυτούς 14.441 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν, για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές, στο εξωτερικό.

Ο αριθμός των εκλογέων, κατά Εκλογική Περιφέρεια, έχει ως ακολούθως:

Λευκωσία 213.148
Λεμεσός 149.491
Αμμόχωστος 29.974
Λάρνακα 90.694
Πάφος 47.743
Εξωτερικό 14.441
Σύνολο 545.491

Μια άλλη βασική μέριμνα του Υπουργείου και των Εφόρων Εκλογής ήταν η οργάνωση των εκλογικών κέντρων. Έχουν ήδη οργανωθεί και θα λειτουργήσουν στην Κύπρο και το εξωτερικό συνολικά 1.139 εκλογικά κέντρα ως ακολούθως:

ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ 417
ΛΕΜΕΣΟΣ 313
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 54
ΛΑΡΝΑΚΑ 183
ΠΑΦΟΣ 132
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 40
ΣΥΝΟΛΟ 1.139

Στον αριθμό των εκλογικών κέντρων της Λευκωσίας περιλαμβάνεται και το ειδικό Εκλογικό Κέντρο που θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι φυλακισμένοι. Σημειώνω ότι η κάλπη αυτή θα μεταφερθεί και συγχωνευθεί με την κάλπη στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, ώστε να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου των φυλακισμένων.

Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της Επαρχίας Κερύνειας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β΄, Κέντρο Ζ΄, ενώ αυτοί της Επαρχίας Αμμοχώστου στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ΄. Σημειώνω ότι σε όσους εγκλωβισμένους πιθανόν να βρίσκονται στους οικείους τους στις ελεύθερες περιοχές υπάρχει δυνατότητα να τους εκδοθεί εξουσιοδότηση για να ψηφίσουν σε εκλογικό κέντρο της περιοχής όπου θα βρίσκονται.

Στο μεταξύ, οι Έφοροι Εκλογής έχουν ήδη ολοκληρώσει την εργασία για τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων και την εκπαίδευση του προσωπικού αυτού, έτσι που η διεξαγωγή των εκλογών και η έκδοση των αποτελεσμάτων να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα και ομαλά. Όπως ασφαλώς είσαστε ενήμεροι, στην παρούσα εκλογή θα στελεχώνουν τα εκλογικά κέντρα και άνεργοι πτυχιούχοι, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τους 1.900. Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργασθούν συνολικά 7.500 περίπου υπάλληλοι και αστυνομικοί που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών, δηλαδή την ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα, τη διαλογή και καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, τη φρούρηση, την ασφαλή μεταφορά των καλπών, την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και την ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι ώρες ψηφοφορίας σε αυτές τις εκλογές είναι από τις 7.00 π.μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ. με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12.00 μ. – 1.00 μ.μ. Τονίζω την ώρα λήξης της ψηφοφορίας, δεδομένης της πρόσφατης τροποποίησης της νομοθεσίας. Σημειώνω ότι οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα που θα λήξει η ψηφοφορία στην Κύπρο. Σε περίπτωση που σε κάποιο εκλογικό κέντρο παρατηρείται ροή ψηφοφόρων, ο Προεδρεύων έχει δικαίωμα παράτασης της ώρας ψηφοφορίας μέχρι και τις 9.00 μ.μ, όμως, όπως και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν αναμένεται να χρειαστεί κάτι τέτοιο. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Ορθόδοξος τρόπος ψηφοφορίας

Ο ορθόδοξος τρόπος με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει κάποιος είναι απλός. Ο εκλογέας δεν έχει παρά να τοποθετήσει ένα από τα επιτρεπόμενα σύμβολα «+» ή «Χ» ή «√» μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής του, μόνο. Αν ο εκλογέας τοποθετήσει το σημείο «+» ή «Χ» ή «√» πάνω στη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής του ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, εκτός από τα πλαίσια του ορθογωνίου, τότε το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να είναι άκυρο. Οι κυριότεροι όμως λόγοι είναι οι εξής:

(α) Όταν το ψηφοδέλτιο δεν είναι σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα στο εξωτερικό του μέρος. Ο Προεδρεύων κάθε εκλογικού κέντρου οφείλει να μεριμνήσει για να σφραγισθούν έγκαιρα όλα τα ψηφοδέλτια, στο εξωτερικό τους μέρος, προτού παραδοθούν στους εκλογείς για να ψηφίσουν. Επομένως, αν ένα ψηφοδέλτιο δεν φέρει την επίσημη σφραγίδα είναι άκυρο, γι΄ αυτό τόσο οι προεδρεύοντες όσο και οι εκλογείς πρέπει να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που παραδίδουν και παραλαμβάνουν, αντίστοιχα, είναι κατάλληλα σφραγισμένο.

(β) Αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η θέληση του εκλογέα, όπως π.χ. το λευκό ψηφοδέλτιο.

(γ) Όταν ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους υποψηφίους.

(δ) Όταν ο εκλογέας σημειώσει οποιαδήποτε άλλα σημεία ή αριθμούς ή γράμματα, εκτός από εκείνα που καθορίζονται στο Νόμο, δηλ. «+» ή «Χ» ή «√». Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω πως οι εκλογείς δεν πρέπει να βάζουν σε κύκλο τον αριθμό του υποψηφίου που επιλέγουν. Το τονίζω αυτό, γιατί ήταν ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε συχνά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

(ε) Τέλος όταν φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα ψηφοδέλτια που φέρουν σημεία ή αριθμούς ή γράμματα άλλα από εκείνα που καθορίζονται στο Νόμο, ή αν οι εκλογείς ψηφίσουν με πέννα διαφορετικού χρώματος από μπλε και το μαύρο, κρίνονται ως άκυρα.

Λευκά ψηφοδέλτια.

Με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά, για στατιστικούς σκοπούς.

Καταμέτρηση και εξαγωγή αποτελεσμάτων

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια. Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή των εκπροσώπων των υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια. Απαγορεύεται επίσης να φέρουν πέννες ή άλλα είδη γραφικής ύλης, ή να παίρνουν οποιεσδήποτε σημειώσεις κατά τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων.

Παράκλησή μας είναι όπως όλοι οι αντιπρόσωποι των υποψηφίων συμμορφωθούν, γιατί πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε αυστηρά την πρόνοια αυτή του νόμου, για τήρηση της τάξης στα εκλογικά κέντρα. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα απομακρύνονται από το εκλογικό κέντρο και θα ληφθούν εναντίον τους δικαστικά μέτρα. Σχετικές οδηγίες έχουν ήδη δοθεί στους Προεδρεύοντες υπαλλήλους.

Λόγω του αυξημένου αριθμού των υποψηφίων θα απαγορευθεί η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου προσώπου σε εκλογικό κέντρο, για αποφυγή συνωστισμού. Δικαίωμα εισόδου στα εκλογικά κέντρα, μετά την έναρξη της διαδικασίας διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, θα έχουν μόνο οι Βοηθοί Έφοροι Εκλογής, απλά για να βεβαιωθούν ότι αυτή διεξάγεται ομαλά. Ασφαλώς όλοι οι υποψήφιοι δικαιούνται, αν το επιθυμούν, να παρευρίσκονται στα εκλογικά κέντρα. Στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν θα επιτραπεί να παρευρίσκονται στα εκλογικά κέντρα, κατά τη διάρκεια της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, εκτός από τη λήψη πλάνων κατά την έναρξη της όλης διαδικασίας.

Δεδομένου ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες δυσκολίες και προβλήματα τότε αναμένεται ότι κοντά στις 6.30 μ.μ. θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, από τα μικρά σε αριθμούς εκλογέων εκλογικά κέντρα, ενώ γύρω στις 8.30 μ.μ. αναμένεται να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν πάρει πέραν του 50% των εγκύρων ψήφων, θα διεξαχθεί επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων που θα πλειοψηφήσουν, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013.

Η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας προγραμματίζεται να γίνει στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία», σε ώρα που θα καθοριστεί όταν διαπιστωθεί κατά πόσον θα έχουμε εκλογή από τον πρώτο γύρο ή σε επαναληπτική εκλογή. Εμείς προετοιμαζόμαστε και για τα δύο ενδεχόμενα.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βοηθό Γενικό Έφορο, όλους τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, τους Εφόρους Εκλογής και τους συνεργάτες τους, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τους συνεργάτες του, το Υπουργείο Εξωτερικών και τις διπλωματικές Αποστολές στο εξωτερικό, το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και γενικά όλες τις Υπηρεσίες που σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό έχουν εμπλακεί στην προετοιμασία των εκλογών, για την άψογη μέχρι σήμερα συνεργασία τους.

Εύχομαι σε όλους τους εκλογείς καλή ψήφο.