15/2/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - Γιώργος Μιχαήλ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 15/02/2013

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - Γιώργος Μιχαήλ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 15/02/2013

1. Με βάση ανεξάρτητη έρευνα, που έχει διεξάγει το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο της Βασιλείας για τη Διακυβέρνηση (Basel Institute on Governance), η Κύπρος παίρνει καλύτερη θέση από χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δήλωσε χθες βράδυ μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

2. Διεθνές κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, χαρακτηρίζει την Κύπρο η γερμανική ιστοσελίδα focus.de, η οποία επικαλείται πρόσφατη έρευνα αμερικανικής δεξαμενής σκέψης.  Την ίδια ώρα, νέα έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εγκλημάτων στη Γερμανία, αποκαλύπτει ότι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη χώρα έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, με τα γερμανικά ΜΜΕ να φέρουν τίτλους όπως «Γερμανία, ένας ασφαλής παράδεισος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».
3. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ερωτηθείς για το αν βλέπουν στο ΔΝΤ ένα πρόγραμμα για την Κύπρο μετά τις εκλογές, επανέλαβε δήλωση που έκανε στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου. «Θα επαναλάβω αυτά που είπα για την Κύπρο την τελευταία φορά. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τις κυπριακές Αρχές και τους εταίρους μας της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δημιουργία μιας διαρκούς λύσης για τα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα με χαμηλό κόστος για το φορολογούμενο και συμβατή με τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε.
4. Η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) δεν κλείνει την πόρτα σε καμία πρόταση, είτε για επενδύσεις, είτε για προαγορά φυσικού αερίου, αλλά αντίθετα τις διερευνά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον της Royal Investment Bank με έδρα το Ντουμπάι δεν φαίνεται να είναι σοβαρό, επειδή όπως είπε, μετά την απαντητική επιστολή που της απέστειλε, δεν μπόρεσε να έρθει σε άλλη επικοινωνία μαζί της .
5. Βαθύτερη ύφεση παρουσίασε η κυπριακή οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2012, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να συρρικνώνεται με ρυθμό 3,1%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, υποχωρώντας για έκτο στη σειρά τρίμηνο, σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας.
6. Κύπρος και Ισπανία υπέγραψαν χθες βράδυ συμφωνία «για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας», με τον Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή να τονίζει ότι η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει μια δύναμη στις σχέσεις των δύο χωρών.   Τη συμφωνία υπέγραψαν ο κ. Σιαρλή, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Πρέσβειρα του Βασιλείου της Ισπανίας στην Κύπρο Ana Salomon Perez, εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ισπανίας. Εξάλλου σε δηλώσεις του, ο κ. Σιαρλή είπε ότι σε αντιπαράθεση με το Σύνταγμα και με νομοθεσίες της Κύπρου καθώς και με την ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έρχονται οι όροι εντολής που έδωσε το Γιούρογκρουπ στις κυπριακές αρχές σε σχέση με τον διορισμό ανεξάρτητου ιδιωτικού οίκου που θα διερευνήσει θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
7. Παρά τις δύσκολες ώρες που ζει ο τόπος μας, η ελπίδα υπάρχει και θα αναπτερώνεται όσο η εντολή του λαού θα είναι ισχυρότερη και όσο ενωρίτερα πιάσουμε δουλειά, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Δέσμευση ότι σε περίπτωση εκλογής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα παρέχει απόλυτη στήριξη στην ΚΡΕΤΥΚ, εξέφρασε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. Το μήνυμα ότι όλοι μαζί «μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή» έστειλε από την Πάφο ο υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.
8. Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2013.Οι προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων θα παραλάβουν τις κάλπες σήμερα Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, τις οποίες θα έχουν υπό τη φύλαξή τους μέχρι την Κυριακή 17 του μήνα, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Φέτος για πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές θα διεξαχθεί ψηφοφορία και καταμέτρηση στο εξωτερικό.
 9.Το τραγούδι “Αν με θυμάσαι” με ερμηνεύτρια τη Δέσποινα Ολυμπίου, που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 58ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο ευρύ κοινό. Το βίντεο με την κυπριακή συμμετοχή προβλήθηκε στο κοινό στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο των Κεντρικών Γραφείων της Cyta στη Λευκωσία.
10.Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής πέρασε χθες στα προημιτελικά του παγκόσμιου τουρνουά τένις ABN AMRO στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, καθώς πέτυχε ξεκάθαρη νίκη επί του Νο. 4 Richard Gasquet, με σκορ 6-4, 6-4.
(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΜΙ/ΑΧΡ)