15/2/13

(Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 15/2/2013 09:37

 

(Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 15/2/2013 09:37




Η λήξη σήμερα τα μεσάνυκτα της προεκλογικής εκστρατείας και τα τελικά μηνύματα που αναμένεται να απευθύνουν προς το λαό οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η προειδοποίηση των Moody’s για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου κουρέματος στην Κύπρο, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών πως υπάρχουν νομικοί λόγοι οι οποίοι δεν επιτρέπουν κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, η συνάντηση του Διοικητή και του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με το Ρώσο Υπουργό Οικονομικών,  η πρόταση του Εκγεμέν Μπαγίς για το Κυπριακό και το αναμενόμενο έμβασμα της ιταλικής ENI που αποτελεί το «μπόνους υπογραφής»  για τα τεμάχια 2,3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.
Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φουλάρει το ΔΗΚΟ για τις πιο κρίσιμες εκλογές» αναφέρει πως καθώς η εκλογή από τον πρώτο γύρο εντοπίζεται στους αναποφάσιστους και τους ψηφοφόρους του εξωτερικού, το ΔΗΚΟ φουλάρει τις μηχανές του, αφού μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων είναι ΔΗΚΟϊκοί ψηφοφόροι. Αλλού σημειώνει πως λήγει σήμερα Παρασκευή η προθεσμία που δόθηκε στους παροχείς διαδικτυακών υπηρεσιών για να εφαρμόσουν σύστημα φραγής στις παράνομες ιστοσελίδες στοιχημάτων του εξωτερικού. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως οι Moody’s προειδοποίησαν πως κούρεμα στην Κύπρο θα είχε αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τις κυπριακές τράπεζες αλλά και για τις ευρωπαϊκές.
Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κρίνει τις εκλογές το επόμενο 48ωρο» αναφέρει πως γίνεται μάχη για τις ψήφους του ΔΗΚΟ και αγώνας δρόμου για συσπείρωση του ΑΚΕΛ και πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος τηλεφωνεί σε μέλη του ΔΗΚΟ καλώντας τα να ψηφίσουν Γιώργο Λιλλήκα. Σε άλλο θέμα σημειώνει η ιταλική ENI έχει ενημερώσει την κυπριακή πλευρά ότι σήμερα θα γίνει έμβασμα περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ στο κρατικό ταμείο, ποσό που αντιστοιχεί στο «μπόνους υπογραφής» για τα τεμάχια 2,3 και 9 της ΑΟΖ. Αλλού σημειώνει πως ούτε μπορούμε, ούτε μας συμφέρει να προπωλήσουμε το φυσικό αέριο της «Αφροδίτης» αφού στην καλύτερη περίπτωση θα παίρναμε κοντά στα δυο δισεκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2% της πραγματικής αξίας του θησαυρού που κρύβει η γεώτρηση.
«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Τέλος στα σενάρια κουρέματος των καταθέσεων» αναφέρει πως τέλος στα σενάρια για κούρεμα των καταθέσεων έθεσε χθες ο Υπ. Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, αναφέροντας πως υπάρχουν νομικοί λόγοι οι οποίοι δεν επιτρέπουν αυτού του είδους την προσέγγιση όσον αφορά τις καταθέσεις στην Κύπρο. Αλλού σημειώνει πως νέες μάχες ξέσπασαν στην προεκλογική αρένα για το φυσικό αέριο, με αφορμή το ενδιαφέρον που επέδειξε ξένη εταιρεία για προαγορά μέρους του κοιτάσματός μας στο οικόπεδο 12. Σε άλλο θέμα γράφει πως πολιτικές δυνάμεις και υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας διαμηνύουν πως δεν διασυνδέονται δανειακή σύμβαση και πιέσεις για το Κυπριακού με αφορμή δημοσίευμα των “Financial Times”.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Δέσμευση βοήθειας από Μόσχα» αναφέρει πως δέσμευση εμπλοκής της Ρωσίας στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου έλαβαν χθες στη Μόσχα ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και Σπύρος Σταυρινάκης, σε συνάντησή τους με το Ρώσο Υπουργό Οικονομικών. Αλλού αναφέρει πως πέφτει σήμερα η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας με τους υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας να στέλλουν τα τελικά τους μηνύματα. Αλλού σημειώνει πως ο Εγκεμέν Μπαγίς προτείνει για το Κυπριακό τη διαδικασία εκλογής του Πάπα δηλαδή να συζητήσουν «η ε/κ διοίκηση, τη ΤΔΒΚ, η Ελλάδα και η Τουρκία και να συζητήσουμε μέχρι να βγει καπνός».
Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Ισχυρή λαϊκή εντολή στον Σταύρο Μαλά» αναφέρει πως ισχυρή λαϊκή εντολή στον Σταύρο Μαλά ζήτησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, επισημαίνοντας πως αποτελεί τη μόνη επιλογή που εγγυάται σωστή διαχείριση του Κυπριακού και αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αλλά και τη μόνη πρόταση που μπορεί να ανακόψει την επάνοδο του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη στην εξουσία. Σε άλλο θέμα γράφει πως στην αντεπίθεση περνά η Λευκωσία για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ετοιμάζει επιστολή «φωτιά» προς τα τρία κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αλλού σημειώνει πως ENI, Total και Woodside ζήτησαν δεδομένα από την Noble για το τεμάχιο 12.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εκδηλώσεις στην Πάφο αλλά οι αριθμοί αυξάνονται» αναφέρει πως η ανταπόκριση σε μια έκκληση στην Πάφο για παροχή βοήθειας σε 250 φτωχές οικογένειες υπήρξε μεγάλη, σύμφωνα με τους εθελοντές. Ωστόσο ο αριθμός των οικογενειών έχει αυξηθεί σε 380. Αλλού σημειώνει πως έχουν καταστραφεί τόνοι μπιφτεκιών λόγω των φόβων ότι μπορεί να περιέχουν αλογίσιο κρέας. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Ευρωζώνη έχει μπει σε μια βαθύτερη ύφεση από ότι αναμενόταν.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στην κρίση του κυρίαρχου λαού» γράφει πως η ώρα της μεγάλης αλήθειας έφθασε και σε 48 ώρες οι υποψήφιοι τίθενται ενώπιον της κρίσης του κυρίαρχου λαού, ο οποίος καλείται με την απόφασή του να επιλέξει εκείνον που θα κυβερνήσει την Κύπρο στα επόμενα πέντε χρόνια. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ ποτέ δεν κρύψαμε το Κυπριακό κάτω από το χαλί. Αλλού σημειώνει πως η εταιρεία Medochemie έλαβε το Βραβείο Εξαγωγών Βιομηχανικών Προϊόντων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αντίσταση!» αναφέρει πως απέναντι στους υποψήφιους της διαπλοκής, της πλουτοκρατίας και του εθνικισμού, με τον Σταύρο Μαλά και τη νέα γενιά, εισερχόμαστε διεκδικητικά στη νέα εποχή. Αλλού σημειώνει πως παίρνει πίσω τις υποσχέσεις για οφίκια στο ΔΗΚΟ ο Νίκος Αναστασιάδης γιατί δεν του φέρνουν τα ποσοστά που ανέμενε. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως αποτελούν πρόκληση για το λαό οι καμπάνιες Αναστασιάδη και Λιλλήκα. Τίθεται, γράφει, θέμα χειραγώγησης των ΜΜΕ ενώ έχουν «φλομώσει τα ΜΜΕ και ολόκληρη τη χώρα στην προεκλογική διαφήμιση» και τους καλεί να αποκαλύψουν το κόστος της εκστρατείας τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ο Κοριός» γράφει στο κύριος της θέμα με τίτλο «Μάχη για την καυτή πατάτα…» πως μάχη για την .. καυτή πατάτα της Προεδρίας δίνεται στις μεθαυριανές προεδρικές εκλογές, καθώς ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπει σε βαθιά νερά, αντιμετωπίζοντας κυρίως τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας, το μνημόνιο και την Τρόικα και φυσικά και το Κυπριακό. Αλλού αναφέρει πως η Triple 5 έκανε επίσημη πρόταση προς την Κυπριακή Δημοκρατία να της παραχωρήσει δάνειο ύψους 17,5 δις ευρώ που χρειάζεται για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και οι ανάγκες του Δημοσίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως στα 160 εκ ευρώ θα ανέλθει τελικά ο λογαριασμός προς όφελος της ΑΗΚ για την αποκατάσταση των ζημιών στο Βασιλικό απότοκο της φονικής έκρηξης στο Μαρί την 11η Ιουλίου του 2011.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εκλογές πάνω στα ερείπια της διακυβέρνησης Χριστόφια» πως η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων διεξήχθηκε υπό το μαύρο πέπλο της οικονομικής κρίσης και οι εκλογές θα διεξαχθούν πάνω στα ερείπια της διακυβέρνησης Χριστόφια και υπό το βάρος της πρωτοφανούς οικονομικής εξαθλίωσης που πλήττει την κυπριακή κοινωνία. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως σε καλύτερη βαθμολογικά θέση, στον πίνακα κινδύνου που αφορά στις χώρες που είναι πιο επιρρεπείς στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, βρίσκεται η Κύπρος από την Γερμανία και την Ολλανδία. Αλλού αναφέρει πως ως πιθανό μοχλό πίεσης για τη λύση του Κυπριακού χαρακτηρίζει την οικονομική κρίση στην Κύπρο η εφημερίδα Financial Times. 
Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κακής ποιότητας φαγητό» αναφέρει πως οι κυπριακές αρχές δήλωσαν πως δεν έχει μπει αλογίσιο κρέας στη διατροφική αλυσίδα, ωστόσο έχουν καταστραφεί 16,5 τόνοι μπιφτεκιών προληπτικά και άλλα προϊόντα έχουν αποσυρθεί από τα ράφια. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε εκδήλωση που έγινε στην Κύπρο στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη φετινή συμμετοχή της Κύπρου στην Eurovision με ερμηνεύτρια τη Δέσποινα Ολυμπίου.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)