14/2/13

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους 14/02/2013

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο το οποίο στοχεύει στη θωράκιση των εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο και στην πάταξη του φαινομένου του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων, είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, η κα Χαραλάμπους ανέφερε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα ενέκρινε ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο στοχεύει στη θωράκιση των εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο και στην πάταξη του φαινομένου του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με το οποίο δίνεται το δικαίωμα στον Υπουργό Εργασίας, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να επεκτείνει την ισχύ κλαδικών, συλλογικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στον δοσμένο κλάδο.

Με το νομοσχέδιο αυτό στοχεύουμε να τερματίσουμε τα φαινόμενα που σήμερα παρουσιάζονται στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις - φαινόμενα τα οποία, δυστυχώς, έχει επιτείνει η οικονομική κρίση - να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με όρους εργασίας υποδεεστέρους από αυτούς που είναι συμφωνημένοι στις συλλογικές συμβάσεις, και αυτό να χρησιμοποιείται ως μηχανισμός αντικατάστασης Κυπρίων από εργαζόμενους από άλλες χώρες που είναι πρόθυμοι να εργαστούν με αυτούς τους υποδεέστερους όρους απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο έχει συζητηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Δυστυχώς, δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών, οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν διαφωνήσει. Εμείς θεωρούμε, όμως, υποχρέωσή μας, διατηρώντας το σύστημα των ελεύθερων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, να δώσουμε ένα εργαλείο - το οποίο άρχισε μια μεγάλη ομάδα χωρών της ΕΕ - που θα μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε και τις επιχειρήσεις με όρους ισοτιμίας - διότι αθέμιτος ανταγωνισμός υπήρχε και μεταξύ επιχειρήσεων όταν κάποιες επιχειρήσεις, για παράδειγμα στον κλάδο της οικοδομικής βιομηχανίας, εφάρμοζαν τη συλλογική σύμβαση και κάποιες άλλες όχι - και ταυτόχρονα να καταπολεμήσουμε και τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και φθηνής εργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους».