1/2/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Σταθμού Μονιάτη 01/02/2013

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού Μονιάτη.

Η δημιουργία του νέου αυτού Σταθμού αποδεικνύει ότι η ενίσχυση της πυροπροστασίας βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας που ακολουθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα οποία θεωρούν ως σημαντικό στοιχείο την ενθάρρυνση και εμπλοκή των τοπικών αρχών στην ανέγερση Πυροσβεστικών Σταθμών Υπαίθρου στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και την αξιοποίησή τους για την υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων.
Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μονιάτη ανέλαβε τον συντονισμό της υλοποίησης του έργου, με την ανάθεση της εκπόνησης του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των κατασκευαστικών έργων σε ιδιωτικό Αρχιτεκτονικό Γραφείο και Εργολάβο αντίστοιχα, ακολουθώντας τη διαδικασία των προσφορών και ανάληψη του κόστους ανέγερσης του κτηρίου.
Ακολούθως, ο αρμόδιος Έπαρχος έδωσε την τελική έγκριση του έργου και επιβεβαίωσε ότι οι εργασίες έχουν εκτελεστεί με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και παραχωρήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία υπό μορφή χορηγίας ποσό ύψους €103.500, το οποίο είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η λειτουργία σύγχρονου Πυροσβεστικού Σταθμού στον Μονιάτη έχει καταστεί αναγκαία εξαιτίας της επικινδυνότητας, από πλευράς πυρκαγιών στην περιοχή. Στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, στη θωράκιση από πλευράς πυροπροστασίας της ευρύτερης περιοχής και ενίσχυση της ασφάλειας, προόδου και κοινωνικής αλληλεγγύης των κατοίκων. Ο χρόνος ανταπόκρισης και άφιξης των πυροσβεστικών / διασωστικών ομάδων είναι καθοριστικός παράγοντας και η λειτουργία του Πυροσβεστικού Σταθμού στον Μονιάτη εξυπηρετεί τον σκοπό αυτό. Η πυροσβεστική κάλυψη της περιοχής που απαριθμεί πέραν των 20 κοινοτήτων και η οποία περιβάλλεται από δάση, ψηλή άγρια βλάστηση και βιοτεχνίες, ενώ παράλληλα συντελούνται διάφορες αγροτικές δραστηριότητες, και υπάρχει διακίνηση χιλιάδων συμπολιτών μας προς το Τρόοδος και άλλα θερινά θέρετρα, αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες για τη δημιουργία του Σταθμού.
Ο Σταθμός Υπαίθρου Μονιάτη θα ενισχύεται από τους πλησιέστερους Σταθμούς Υπαίθρου που είναι αυτοί του Αγρού και του Πελενδρίου και αν παραστεί ανάγκη και από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Λεμεσού.
Ο Σταθμός θα λειτουργήσει σε αρχικό στάδιο ως Πυροσβεστικός Σταθμός Υπαίθρου και θα στελεχώνεται από Έκτακτους Πυροσβέστες, κατοίκους της περιοχής και θα ενισχύεται τη θερινή περίοδο από τον μήνα Μάιο μέχρι και τον Νοέμβριο από μόνιμο προσωπικό και εποχικούς εργάτες πυρόσβεσης. Μόλις καταστεί δυνατή η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα προωθηθεί η λειτουργία του ως Περιφερειακός Πυροσβεστικός Σταθμός.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά και να ευχαριστήσω το Κοινοτικό Συμβούλιο Μονιάτη, καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την επιτυχή ανάληψη της υλοποίησης του έργου αυτού.
Εύχομαι σε όλο το προσωπικό και τη Διεύθυνση του Πυροσβεστικού Σταθμού καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τους, το οποίο καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο αφού καλούνται να αντιμετωπίσουν περισσότερα περιστατικά καθημερινά εξαιτίας της αυξημένης διακίνησης και ανάπτυξης της περιοχής.