1/2/13

Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες 01/02/2013

Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την Κύπρο εκπροσώπησε στο Συμβούλιο η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.
Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου ήταν, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία και την Αίγυπτο, και η κατάσταση στο Μάλι και τη Σομαλία. Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ εν όψει της δεύτερης θητείας του Προέδρου Ομπάμα και έγινε σύντομη ανασκόπηση της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και της πρόσφατης συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στη Χιλή. Συζητήθηκαν, τέλος, θέματα που αφορούν την περιοχή της Αρκτικής.
Αναφορικά με τη Συρία, οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερα σε σχέση με την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα και τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου για τη Συρία κ. Lakhdar Brahimi για εξεύρεση λύσης. Μια πιο ενδελεχής συζήτηση και ανασκόπηση της κατάστασης θα γίνει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Φεβρουαρίου 2013, κατά το οποίο αναμένεται να υιοθετηθούν Συμπεράσματα, κατόπιν ανταλλαγής απόψεων και με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο κ. Brahimi, ο οποίος θα προσκληθεί στο Συμβούλιο.
Σε σχέση με την Αίγυπτο, το Συμβούλιο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα καθώς και την προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποστολή ομάδας παρατηρητών για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Σε παρέμβαση της στη συζήτηση, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντική η ανταλλαγή απόψεων για το πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης. Δεν πρέπει να επιβληθούν λύσεις, είπε, ούτε να έχουμε πατερναλιστική στάση έναντι των λαών αυτών. Τόνισε επίσης ότι η ιδιοκτησία της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων πρέπει να παραμείνει στις ίδιες τις χώρες. Επισήμανε ότι, παρά τις γενικότητες, καμία χώρα δεν είναι ίδια με μια άλλη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι διαφορετικά, τονίζοντας ότι η περιφερειακή προσέγγιση είναι μεν σημαντική αλλά δεν υπάρχει ένα μοναδικό μοντέλο στήριξης που να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις. Τόνισε εμφαντικά τη σημασία της αρχής ιδιοκτησίας ενώ πρόσθεσε ότι το κέντρο βαρύτητας των πολιτικών της ΕΕ στην περιοχή θα πρέπει να είναι η προώθηση των αρχών και αξιών μας, δηλ. δημοκρατία, σεβασμός και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και μειονοτήτων, σεβασμός του κράτους δικαίου. Ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη χρηματική στήριξη προς την περιοχή ενώ τόνισε τη σημασία επικέντρωσης της στήριξης μας στις ανάγκες του πληθυσμού των χωρών της περιοχής και δη των νέων.
Αναφορικά με τη Συρία, η δρ Μαρκουλλή εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Κύπρου για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Εξέφρασε, επίσης, την πλήρη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου κ. Brahimi και κάλεσε τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης να συνεργαστεί μαζί του. Τόνισε, επίσης, την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποφυγή μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και για προσπάθεια για επίλυση της κρίσης με ειρηνικά, πολιτικά μέσα. Τέλος, ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα με στόχο την έκδοση δεσμευτικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία.
Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση στο Μάλι, το Συμβούλιο συζήτησε τις εξελίξεις στα διάφορα επίπεδα, ιδιαίτερα μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 17ης Ιανουαρίου 2013. Το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είχε συνέλθει αποκλειστικά για το Μάλι και υιοθέτησε σχετικά Συμπεράσματα, τα οποία καθορίζουν τα επόμενα βήματα της ΕΕ προς στήριξη της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας για επαναφορά της νόμιμης τάξης στη χώρα. Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της πρόσφατης υιοθέτησης του Οδικού Χάρτη Μετάβασης από την κυβέρνηση του Μάλι, ο οποίος περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκλογών, προβλέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων με το βόρειο τμήμα της χώρας όπως επίσης και τη διεξαγωγή εκλογών μέχρι τις 31 Ιουλίου 2013 και σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα στην πολιτική διαδικασία. Αναφέρεται ότι η κατάσταση στο Μάλι θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε σχέση με τη Σομαλία, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα στα οποία, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει την ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να αφήσει πίσω της δύο δεκαετίες συγκρούσεων και να εγκαθιδρύσει διαρκή ειρήνη. Επίσης, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεσμεύονται να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και τονίζουν ότι σκοπεύουν να εμπλακούν πιο άμεσα σε ενέργειες για το συμφέρον του λαού της Σομαλίας, με συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ενεργό στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Σε γεύμα εργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποίησαν συζήτηση για τη Σομαλία με επίσημο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της χώρας κ. Hassan Sheikh Mohamud.
Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, το Συμβούλιο συζήτησε τις προτεραιότητες της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεύτερη θητεία του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ιδιαίτερα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε, κυρίως, στη συνεργασία αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής, το Ιράν και τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης.
Σε παρέμβαση της κατά τη συζήτηση, η δρ Μαρκουλλή τόνισε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντιμετώπιση των σοβαρών διεθνών προβλημάτων και παγκόσμιων προκλήσεων. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών και προσπαθειών ΕΕ-ΗΠΑ για αντιμετώπιση των εξελίξεων στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, ιδιαίτερα, όμως, όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία και τη Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος ή ευκαιρία, τόνισε, για την προώθηση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Μεσανατολικού, καθότι η στασιμότητα των τελευταίων δύο χρόνων ενέχει πολλούς κινδύνους για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Η Υπουργός τόνισε, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ και στα θέματα των Βαλκανίων, ιδιαίτερα την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ούτως ώστε να εμπεδωθεί η ειρήνη και σταθερότητα στον ευαίσθητο αυτό χώρο της Ευρώπης.