1/2/13

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 01/02/2013

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 01/02/2013
1. Την ετοιμότητα της Κύπρου να δεχτεί τον όποιο έλεγχο από διεθνείς αρμόδιους οργανισμούς για τις διαδικασίες κατά του ξεπλύματος χρήματος που εφαρμόζει η χώρα, επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της ολλανδικής Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι "δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε".

2. Η διαβούλευση με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Φεβρουαρίου θα προωθήσει τις συζητήσεις για ένα πιθανό πρόγραμμα βοήθειας προς την Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ χαρακτήρισε υποβοηθητική την επιμήκυνση αποπληρωμής του ρωσικού δανείου.
3. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής Τράπεζας. 4. Θέση της Κυβέρνησης στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί το βασικό σενάριο και όχι τα όποια ακραία σενάρια, ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ενώ κάλεσε όλους να αναμένουν με ψυχραιμία την τελική έκθεση της Pimco.
5. Η θετική στάση της Ρωσίας στο αίτημα της Κύπρου οφείλεται στις συνεχείς επαφές, διαβουλεύσεις και προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην πολιτική που με συνέπεια ακολούθησε ο Πρόεδρος και η Κυβέρνησή του για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας, ανέφερε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. 6. Να μην επιβληθούν λύσεις στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης δήλωσε η ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ,, βασικά θέματα της οποίας ήταν οι εξελίξεις στη Συρία, την Αίγυπτο, το Μάλι και τη Σομαλία.
7. Ύστερα από χρόνια προσπαθειών και αντιπαραθέσεων για την αναστήλωση της ιστορικής μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, υπογράφηκε την Πέμπτη η συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας και του UNDP (Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΗΕ), ενώ οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν σύντομα. Ικανοποίηση για τη συμφωνία αναστήλωσης του κατεχόμενου μοναστηριού εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, η Κυβέρνηση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και πολιτικά κόμματα. 8. Σε λίγες μέρες αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TOTAL για ερευνητική γεώτρηση στα τεμάχια 10 και 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη.
9. Τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για μετατροπή των μη Μετατρέψιμων Αξιόγραφων σε μετοχές διότι είναι αντισυνταγματική πράξη, μετέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Χρίστος Πατσαλίδης στον Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιόγραφων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φοίβο Μαυροβουνιώτη. Μέλη του Συνδέσμου διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, ενώ μετέβησαν ακολούθως στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου και εισήλθαν στο ισόγειο του κτιρίου, όπου προκλήθηκαν μικροεπεισόδια και μικροζημιές. Η Τράπεζα Κύπρου εξέφρασε την ετοιμότητα της να συναντηθεί με τον Σύνδεσμο άμεσα, για υποβολή τελικού σχεδίου  επίλυσης του θέματος με τα αξιόγραφα. 10. Ευαρέσκεια και ικανοποίηση εξέφρασε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης για τις εξελίξεις όσον αφορά τη νέα οικονομική βοήθεια από τους Ρώσους. Ο επόμενος Πρόεδρος και η επόμενη Κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσουν με επιχειρήματα για να πάρουν το καλύτερο δυνατό μνημόνιο, σε σχέση με το επιτόκιο και τον χρόνο αποπληρωμής, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. Ολοκληρωμένη πρόταση για διευθέτηση του ζητήματος των τραπεζικών αξιογράφων, η οποία περιλαμβάνει τη διασφάλιση του κεφαλαίου των κατόχων, εξήγγειλε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.
(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΜΚ/ΓΒΑ)
CNA FOOTER ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΥΠΕ