5/1/13

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της αίθουσας πολλαπλής χρήσης της κοινότητας Πύργου Λεμεσού 05/01/2013

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Πύργου να τελέσω τα εγκαίνια της αίθουσας πολλαπλής χρήσης της κοινότητάς σας.

Καταρχάς απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, στα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση αυτού του έργου το οποίο αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του Συμβουλίου και κατ΄ επέκταση στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, που πρέπει να αποτελεί στόχο και βασική επιδίωξη κάθε τοπικής Αρχής. Η λειτουργία της αίθουσας πολλαπλής χρήσης θα συμβάλει στην ανάπτυξη των γνώσεων των κατοίκων της κοινότητας μέσω διαλέξεων και εκδηλώσεων που μπορεί να φιλοξενήσει.

Το έργο κατασκευάστηκε και ως αντισταθμιστική προσφορά της Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, για τη μονάδα αφαλάτωσης που έγινε στα χωρητικά όρια της κοινότητας Πύργου.

Το ενδιαφέρον του κράτους για πρόοδο και ανάπτυξη των περιαστικών κοινοτήτων είναι αδιαμφισβήτητο. Ένα ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με κάθε ευκαιρία. Προσπάθειά μας είναι η παραμονή των κατοίκων στους χώρους που γεννήθηκαν, στα μέρη που αγάπησαν και δέθηκαν μαζί τους, κοντά στα έργα και επιτεύγματα που πότισαν με μόχθο και ιδρώτα οι γονείς και οι πρόγονοί τους.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου εκτελούνται διάφορα αναπτυξιακά έργα και εφαρμόζονται Σχέδια και Προγράμματα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στις περιαστικές κοινότητες ώστε να συμβάλουν στην αναστροφή του κλίματος εξαστισμού και στην επιστροφή του πληθυσμού στις κοινότητες που εγκατέλειψαν. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση παραχωρεί οικόπεδα σε φτωχές οικογένειες τόσο στην ύπαιθρο όσο και στις περιαστικές κοινότητες, ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Δημιουργούνται παράλληλα παραρτήματα κρατικών υπηρεσιών, όπως Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη σε μεγάλα περιαστικά κέντρα, βελτιώνεται το οδικό δίκτυο, έχουν κατασκευαστεί και προγραμματίζεται η κατασκευή αποχετευτικών έργων. Αυτά τα έργα, αυτή την πενταετία, μέσα στις συνθήκες της πρωτόγνωρης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει λόγω της έκθεσης των τραπεζών στην Ελλάδα, αποδεικνύουν τόσο την προσήλωσή μας στην ανάπτυξη όσο και το έργο στήριξης της υπαίθρου και των περιαστικών κοινοτήτων.

Κλείνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό σας σταθερός αρωγός και συμπαραστάτης στην επίλυση των προβλημάτων σας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής σας, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους μας, και εκπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό τους στόχους μας για ενίσχυση των περιαστικών κοινοτήτων και αναβάθμιση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εύχομαι στον Πρόεδρο και στα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου καθώς και στους κατοίκους της κοινότητας κάθε πρόοδο και επιτυχία, και η αίθουσα πολλαπλής χρήσης να αποτελέσει σημείο αναφοράς, πολιτισμού και προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών.

Εύχομαι σε όλους σας μια ευχάριστη βραδιά.