6/1/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου, χθες 06/01/2013

Πάντοτε η έγνοια του ΔΗΣΥ είναι να προστατεύει το μεγάλο κεφάλαιο και τον πλούτο, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση κράτησε σθεναρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα καταφέρνοντας να αποτρέψει την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων.

Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη είπε: «Με μια απλή ανάγνωση και μόνον, των προτάσεων του ΔΗΣΥ, τις γνωστές ως ‘100 συν 1’, θα αντιληφθούμε αυτό που γνωρίζουν όλοι οι πολίτες. Ότι η κοινωνικοοικονομική πολιτική του ΔΗΣΥ επιδιώκει να φορτώνει πάντοτε τα βάρη στους μισθωτούς και τους εργαζόμενους και, ταυτόχρονα, να προστατεύει και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και του πλούτου.

Μια από τις προτάσεις του ΔΗΣΥ αφορά τη μείωση κατά 20 εκατομμύρια ευρώ στις δαπάνες της δημόσιας εκπαίδευσης που, όπως ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων όταν είχε συνάντηση μαζί τους, αυτά τα εκατομμύρια θα εξοικονομούνταν από την αύξηση των ωρών των εκπαιδευτικών και από την αύξηση των μαθητών κατά τάξη.

Άλλη πρόταση αφορά τη μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 190 εκ. ευρώ επειδή, όπως δήλωναν στελέχη του ΔΗΣΥ, τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν πολύ οι κοινωνικές παροχές. Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα κατάφερε να περιορίσει αυτή τη μείωση των δαπανών στα 141 εκ. ευρώ. Για φέτος δε η μείωση θα είναι στα 110 εκ. ευρώ.

Ο ΔΗΣΥ σε αυτές τις προτάσεις, αλλά και δημόσια, υποστηρίζει την οριζόντια ισοπεδωτική αποκοπή για όλους, ανεξαρτήτως εισοδημάτων. Και επειδή πάντοτε η έγνοια του ΔΗΣΥ είναι να προστατεύει το μεγάλο κεφάλαιο και τον πλούτο, αντέδρασε έντονα στην αύξηση του συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που αφορά τους ξενοδόχους, αλλά σιώπησε ένοχα στην πρόταση που περιλάμβανε το Μνημόνιο της Τρόικας για κατάργηση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Φώναζε για να προστατεύσει τα συμφέροντα των ξενοδόχων και σιώπησε ένοχα για ζήτημα που θα έπληττε καίρια τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η Κυβέρνηση με τη σθεναρή στάση που κράτησε στη διαπραγμάτευση κατάφερε να αποτρέψει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο κ. Αναστασιάδης στις σημερινές του δηλώσεις μίλησε για ‘μονομανία του ανδρός’ αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσο και αν ‘αλλάζει χρώματα’ και φτιασιδώνεται ο κ. Αναστασιάδης δεν μπορεί πάντοτε να αποκρύβει από τους πολίτες το πραγματικό του πρόσωπο. Αυτό το πρόσωπο που γνωρίζουν για δεκαετίες οι πολίτες. Συνηθίζει ο κ. Αναστασιάδης να καταγγέλλει τους Προέδρους της Δημοκρατίας στο εξωτερικό και να εκτοξεύει εναντίον τους υβριστικά επίθετα. Αυτό είναι το νέο ήθος και ύφος που επαγγέλλεται ο κ. Αναστασιάδης και που λέει ότι θα φέρει στην πολιτική.

Σήμερα αποκάλεσε τον Πρόεδρο ʽμονομανήʼ, κάτι που θυμίζει το τι έλεγε για τον προηγούμενο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, παρόλο που τώρα ελέω εκλογών καμώνεται ότι τον θυμάται με συγκίνηση. Ακόμα ηχεί στα αυτιά μας η αναφορά που έκανε ο κ. Αναστασιάδης για τον Τάσσο Παπαδόπουλο ʽτο είπατε και το παρακάνατε στο ψέμαʼ. Ψεύτη αποκάλεσε δηλαδή τον προηγούμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη.

Σήμερα ο κ. Αναστασιάδης αρνήθηκε τις απειλές και τους εκβιασμούς που καθημερινά και δημόσια έκανε εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο να υπογραφεί άρον-άρον το Μνημόνιο πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και όταν υπήρχαν πολύ σημαντικά ζητήματα ανοικτά, όπως το θέμα του φυσικού αερίου, της ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και η ΑΤΑ. Αυτές τις καθημερινές δηλώσεις οι πολίτες, δυστυχώς για τον κ. Αναστασιάδη, τις θυμούνται.

Η γνωστή επιστολή του κ. Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περιλάμβανε αυτές τις απειλές, όπως απειλές για ποινικές ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιλάμβανε και εκβιασμούς σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας αν δεν υπέγραφε άρον-άρον το Μνημόνιο. Αυτή την επιστολή θα δημοσιοποιούσε ο κ. Αναστασιάδης. Και λόγω της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που θα δημοσιοποιούσε την επιστολή ο κ. Αναστασιάδης θα προκαλούσε την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και μαζί και την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, διότι η επιστολή έκανε αναφορά σε πολύ ευαίσθητες πληροφορίες για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, καθώς επίσης και για απόρρητη απόφαση που είχε λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της οποίας η δημοσιοποίηση θα προκαλούσε την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης, γνωρίζοντας τους κινδύνους αυτούς, δεν δίσταζε να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση αυτής της επιστολής τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, και αν δεν το έκανε ήταν διότι τον πρόλαβαν τα γεγονότα. Αυτή, όμως, η στάση του δείχνει ότι για εξυπηρέτηση εκλογικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ο κ. Αναστασιάδης δεν διστάζει να θυσιάσει το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του τόπου.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Τονίζω ότι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέκυπτε στους εκβιασμούς και τις απειλές του κ. Αναστασιάδη και προχωρούσε στη συμφωνία για το Μνημόνιο όταν ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να γίνει αυτό, τότε σήμερα οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί θα ήταν ήδη σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Και αυτό διότι το Μνημόνιο της Τρόικας ονομαστικά προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών.

Η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε πολύ σκληρά το θέμα της ιδιωτικοποίησης με στόχο να την αποτρέψει. Η τελική αναφορά στο Μνημόνιο δημιουργεί δυνατότητες και προοπτικές για να αποφύγουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, εάν εξαρτάται όμως από τον κ. Αναστασιάδη αυτές οι δυνατότητες θα εκλείψουν. Οι ημικρατικοί οργανισμοί θα ιδιωτικοποιηθούν.

Ο κ. Αναστασιάδης σήμερα πρόσθεσε ακόμα ένα ‘mea culpa’ στα συνεχή ‘mea culpa’ που λέει για να πείσει τους ψηφοφόρους και κυρίως τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ ότι τάχα έχει αλλάξει. ‘Μea culpa’ για την επιστολή με την οποία κατάγγελλε τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τη χώρα του στην ΕΕ, ‘mea culpa’ για τη συνολική συμπεριφορά του έναντι του Τάσσου Παπαδόπουλου, ‘mea culpa’ για τη στάση του το 2004. Σήμερα λέει ‘mea culpa’ για την ανοχή που δήθεν έδειξε έναντι της Κυβέρνησης. Αύριο ενδεχομένως ο κ. Αναστασιάδης θα πει ακόμα ένα ‘mea culpa’ διότι καλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απελευθερωθεί από τα ʽβαρίδιαʼ του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, όταν αυτά τα κόμματα συμμετείχαν στην Κυβέρνηση, και να προχωρήσει αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού. Ας το έχουν αυτό υπόψη οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ στους οποίους καθημερινά απευθύνεται ο κ. Αναστασιάδης για να τους πείσει ότι αν εκλεγεί θα σεβαστεί τα συμφωνηθέντα και ότι θα είναι συλλογικός. Το παρελθόν, όμως, άλλα λέει».