19/12/12

Η Υπουργός Εξωτερικών ηγήθηκε αντιπροσωπείας της ΕΕ στη συνάντηση της Διάσκεψης Προσχώρησης με το Μαυροβούνιο 19/12/2012

Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες η δεύτερη συνάντηση της Διάσκεψης Προσχώρησης με το Μαυροβούνιο σε υπουργικό επίπεδο για το άνοιγμα και προσωρινό κλείσιμο του πρώτου διαπραγματευτικού κεφαλαίου για το Μαυροβούνιο, για την Επιστήμη και την Έρευνα.

Της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ηγήθηκε η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ενώ αυτής του Μαυροβουνίου ηγήθηκε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης κ. Igor Lukšić. Ο κ. Štefan Füle, Επίτροπος Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, συμμετείχε επίσης στη συνάντηση.

Η χθεσινή Διάσκεψη Προσχώρησης σηματοδότησε την έναρξη ουσιωδών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, μετά την εκκίνηση τους στις 29 Ιουνίου 2012, και ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Μετά τη Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Σύνδεσης και Σταθερότητας με το Μαυροβούνιο.

Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά την αναλυτική εξέταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα ουσιώδη κεφάλαια για το δικαστικό σώμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα και για τη δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια. Σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτά τα δύο κεφάλαια θα πρέπει να αρχίσουν στα πρώτα στάδια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Επίτροπος Füle εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες στην Κυπριακή Προεδρία» σημειώνοντας ότι «η αποφασιστικότητά της διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για τη διεξαγωγή της σημερινής Διάσκεψης Προσχώρησης». Επιπρόσθετα, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός κ. Lukšić ευχαρίστησε την Κυπριακή Προεδρία «για την αποτελεσματική και φιλόδοξη προεδρία».

Με την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Ένταξης, έλαβε χώραν το τρίτο Συμβούλιο Σταθερότητας και Συνεργασίας ΕΕ-Μαυροβουνίου, κατά τη διάρκεια του οποίου διεξήχθη εκτενής πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών για σημαντικά θέματα των Δυτικών Βαλκανίων.