19/12/12

Παρουσίαση του βιβλίου του Υπουργείου Άμυνας «Ανάπτυξη Στρατιωτικών Δυνατοτήτων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας» σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες 19/12/2012

Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, η παρουσίαση του βιβλίου του Υπουργείου Άμυνας “Military Capability Development in the framework of the Common Security and Defence Policy” («Ανάπτυξη Στρατιωτικών Δυνατοτήτων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας»). Η παρουσίαση έγινε στη Λέσχη Τύπου Βρυξελλών (Press Club Brussels Europe), υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Το βιβλίο παρουσίασε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Γάλλος Στρατηγός Patrick de Rousiers, ο οποίος εξήρε τη μεγάλη σημασία του βιβλίου στην προσπάθεια της Ένωσης για περαιτέρω προώθηση και βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ κ. Λούης Τηλεμάχου, καθώς και ο διακεκριμένος στα θέματα ασφάλειας και άμυνας Καθηγητής δρ Sven Bicsop του Βελγικού Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Egmont.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με καταληκτικά σχόλια από τον Επικεφαλής του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Άμυνας κ. Γεώργιο Γεωργίου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και σε αυτήν παρευρέθηκαν 100 και πλέον πρόσωπα από τον στρατιωτικό και πολιτικό χώρο. Μεταξύ αυτών, ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, Στρατηγός Ton van Osch και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Δυνατοτήτων Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, Ταξίαρχος Peter Round. Παρευρέθηκε, επίσης, διπλωματικό και άλλο προσωπικό Μονίμων Αντιπροσωπειών και Πρεσβειών στις Βρυξέλλες, μεγάλος αριθμός λειτουργών διαφόρων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και δημοσιογράφοι κοινοτικών εντύπων και ξένοι ανταποκριτές.

Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι οι 30 συγγραφείς άρθρων που το απαρτίζουν, καταθέτουν τις προσωπικές τους απόψεις και εμπειρίες με λιτό και κατανοητό τρόπο. Πρόκειται για ένα βιβλίο παρακαταθήκη της Κυπριακής Προεδρίας, αφού συνδυάζει την ανάλυση της τεχνοκρατικής διαδικασίας την οποία ακολουθεί η Ένωση για την ανάπτυξη των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, με το στρατηγικό επίπεδο αντίληψης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και διαχείριση των προκλήσεων στο πλέγμα ασφάλειας και άμυνας.

Το βιβλίο προλογίζει ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Δημήτρης Ηλιάδης και ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δρ. Thomas de Maizière. Χαιρετισμό απευθύνει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Maciej Popowski.