Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, η
13η συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)
και της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από την Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία προήδρευσε του Συμβουλίου Συνεργασίας εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας Βαρόνης Catherine Ashton, καθώς και από τον Επίτροπο Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ κ. Štefan Füle. Της αντιπροσωπείας της Αρμενίας ηγήθηκε ο κ. Υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Edward Nalbandian.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε με το τέλος μιας χρονιάς έντονης δραστηριότητας για τις διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso και του Επιτρόπου Füle στην Αρμενία, καθώς και της επίσκεψης του Προέδρου της Αρμενίας κ. Serzh Sargsyan στις Βρυξέλλες νωρίτερα φέτος.
Το Συμβούλιο Συνεργασίας προχώρησε σε μια ανασκόπηση της προόδου στο θέμα της διευθέτησης της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η ΕΕ επανέλαβε ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και ότι η επίλυση αυτής της διένεξης παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Η ΕΕ επιβεβαίωσε τον επικουρικό της ρόλο στη στήριξη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η ΕΕ εξέφρασε επίσης ανησυχία για τα περιστατικά στη γραμμή αντιπαράθεσης. Η ΕΕ προέτρεψε όλα τα μέρη να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή και να απόσχουν από εχθρικές δηλώσεις και ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.
Το Συμβούλιο Συνεργασίας υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω εστίασης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης και της Σφαιρικής και σε Βάθος Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Deep and Comprehensive Free Trade Area). Τα μέρη συμφώνησαν να ξεκινήσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για την Ατζέντα Σύνδεσης ΕΕ-Αρμενίας, η οποία προγραμματίζεται να αντικαταστήσει το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και να προετοιμάσει για τη μελλοντική υλοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης.
Η ΕΕ ενεθάρρυνε την Αρμενία να διεξαγάγει δίκαιες και διαφανείς προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2013, υιοθετώντας τις εισηγήσεις του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ, οι οποίες παρουσιάστηκαν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012.
Η ΕΕ καλωσόρισε τη μέχρι σήμερα πρόοδο στον τομέα της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενεθάρρυνε περαιτέρω προσπάθειες από την Αρμενία για την αντιμετώπιση εκκρεμούντων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Η τελετή υπογραφής δύο συμφωνιών έλαβε χώραν πριν από το Συμβούλιο Συνεργασίας. Η πρώτη αφορά τη Συμφωνία Διευκόλυνσης Έκδοσης Θεωρήσεων η οποία, μαζί με τη Συμφωνία Επανεισδοχής (που θα υπογραφεί σε μεταγενέστερο στάδιο και θα τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα με τη Συμφωνία Θεωρήσεων) αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία συνθηκών για την κινητικότητα των πολιτών με ασφάλεια και σωστή διαχείριση, συμπεριλαμβανομένου και ενός καθεστώτος ελευθέρου από θεωρήσεις σε εύθετο χρόνο. Η δεύτερη συμφωνία αφορά σε ένα Πρωτόκολλο στη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας ΕΕ-Αρμενίας. Αυτό το πρωτόκολλο αφορά στη συμμετοχή της Αρμενίας σε ευρωπαϊκά προγράμματα και θα δημιουργήσει τη νομική βάση για τους θεσμούς της Αρμενίας ώστε να επωφεληθούν από τις στενές επαφές με τους αντίστοιχους θεσμούς στην ΕΕ.