2/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση του Επαρχιακού Συμβουλίου ΕΚΑ Λευκωσίας- Κερύνειας με θέμα «Η αγροτιά δημιουργός και συνεχιστής των λαϊκών μας παραδόσεων, ηθών και εθίμων», στη Δευτερά

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Επαρχιακού Συμβουλίου Λευκωσίας-Κερύνειας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών ΕΚΑ, να παρευρεθώ στην αποψινή εκδήλωση που έχει σαν θέμα την αγροτιά ως δημιουργό και συνεχιστή των λαϊκών μας παραδόσεων, ηθών και εθίμων.


Θα ήθελα καταρχήν να εκφράσω για άλλη μια φορά τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφω για την Ένωση Κυπρίων Αγροτών, μια οργάνωση που για πάνω από 65 χρόνια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου. Η ΕΚΑ, μια καταξιωμένη οργάνωση, με αποκλειστικό μέλημά της τη στήριξη του Κύπριου αγρότη και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα, γνωρίζει τις ελπίδες και τα οράματα του γεωργού και της αγρότισσας και στέκεται στο πλευρό τους κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων τόσο για την επίλυση των προβλημάτων τους όσο και για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.


Δίκαια λοιπόν, η οργάνωσή σας κέρδισε την εμπιστοσύνη και την καταξίωση ανάμεσα στον αγροτικό μας κόσμο, για τη διαχρονική ευαισθησία που τη χαρακτηρίζει, για την υπεράσπιση των δίκαιων συμφερόντων του αγρότη, αλλά και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα γενικότερα, στον τόπο μας.


Σήμερα, υπάρχει περισσότερο από ποτέ η ανάγκη εφαρμογής νέων προσεγγίσεων και αντιλήψεων για τον τομέα της γεωργίας και τον τρόπο άσκησης της, ώστε να ενδυναμωθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τις αγροτικές μας οργανώσεις είναι απαραίτητος για την επίτευξη των κοινών στόχων που θέτουμε στον αγροτικό τομέα.


Εκδηλώσεις όπως η αποψινή, εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς, γιατί όχι μόνο δίνουν την ευκαιρία στα μέλη του αγροτικού κινήματος και στους απλούς πολίτες να συναντηθούν και να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και διασκέδασης, μακριά από τη ρουτίνα και τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά αποτελούν και τον κινητήριο μοχλό στη διαδικασία διατήρησης και ανάδειξης των πολιτισμικών στοιχείων, συμμετέχοντας ενεργά στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας.


Είναι πραγματικά αξιέπαινη η πρωτοβουλία σας, γιατί μέσα από εκδηλώσεις σαν την αποψινή, εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρουν, προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο τα ήθη, τα έθιμα αλλά και τις παραδόσεις του τόπου μας. Αυτά που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που για μας είναι πηγή κοινωνικού πλούτου και πνευματικής δύναμης.


Ως Υπουργός Γεωργίας δίνω ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο που διαδραματίζουν οι αγροτικές μας οργανώσεις, αυτόν δηλαδή του συνεργάτη, του συμμέτοχου και συνοδοιπόρου στην προσπάθειά μας για την προώθηση της ανάπτυξης και αναζωογόνησης της υπαίθρου και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των αγροτών μας. Πάγιος στόχος μας είναι να δοθούν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στον αγροτικό μας κόσμο, παρέχοντάς του τα μέσα να επαυξήσει τα εισοδήματα του και να βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική του θέση. Κύριο εργαλείο στην προσπάθεια μας αυτή, είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και το νέο πρόγραμμα, της περιόδου 2014-2020 για το οποίο έχουν αρχίσει οι διαβουλεύσεις για την ετοιμασία του.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά, πως τόσο στο Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι όσο και σε μένα προσωπικά, πάντοτε θα βρίσκετε θερμούς συμπαραστάτες σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και καλή διασκέδαση.