2/11/12

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης της Ρωσικής Κοινοβουλευτικής Ευρωπαϊκής Λέσχης της Δούμας με θέμα «Η ρωσο-κυπριακή επιχειρηματική συνεργασία στη σύγχρονη συγκυρία»


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να προσφωνήσω τη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα τη ρωσο-κυπριακή επιχειρηματική συνεργασία, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ρωσικής Κοινοβουλευτικής Ευρωπαϊκής Λέσχης. Το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας αποτελούν συχνά θέμα συζήτησης διμερών συναντήσεων τόσο πολιτικών όσο και επιχειρηματικών παραγόντων της Κύπρου και της Ρωσίας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδουν οι δύο πλευρές στις διμερείς μας σχέσεις στον τομέα αυτό, της βούλησης που υπάρχει για περαιτέρω ενίσχυσή τους, αλλά και των ευκαιριών που εντοπίζονται για επέκταση της συνεργασίας αυτής σε νέους τομείς.

Η θέρμη που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες μετρούν πέραν των 50 χρόνων ιστορίας, έχουν εκφραστεί εκατέρωθεν κατά τη διάρκεια ανταλλαγών επισκέψεων υψηλού επιπέδου, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Μεντβέντεφ τον Οκτώβριο 2010 και, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, την επίσκεψη του προκατόχου μου στη Ρωσία τον Οκτώβριο 2009 καθώς και του τότε Προέδρου της Δούμας κ. Boris Gryzlov τον Ιούνιο 2007 στην Κύπρο.

Η συνεχής ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας δεν οφείλεται μόνο στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που τις συνδέουν, αλλά και στις κοινές αξίες και αρχές τις οποίες οι δύο πλευρές ενστερνίζονται και διαρκώς στηρίζουν. Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτέλεσε παραδοσιακό σύμμαχο στη διεθνή σκηνή και υποστηρικτή των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Η πολιτική ηγεσία αλλά και ο κυπριακός λαός στο σύνολό του εκτιμούν, εξάλλου, ιδιαίτερα τις θέσεις αρχών που διαχρονικά εκφράζει η Ρωσική Ομοσπονδία, ειδικά στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η στενή σχέση Κύπρου και Ρωσίας εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, περιλαμβανομένου του επιχειρηματικού. Στον τομέα αυτό οι ανταλλαγές βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα και συνεχώς αυξάνονται. Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στη Ρωσία, ενώ παράλληλα η εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών καθιστά τη Ρωσία έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο Κύπριων επιχειρηματιών στη Ρωσία όσο και Ρώσων επιχειρηματιών στην Κύπρο αποτελεί σημαντικό λόγο για τον οποίο οι δύο χώρες αντιλαμβάνονται τη μεταξύ τους σχέση ως εταιρική, ενώ γίνονται ειλικρινείς προσπάθειες ώστε να αρθούν τα λίγα εμπόδια που εναπομένουν για τη διασφάλιση της απόλυτα ομαλής διεξαγωγής των επιχειρηματικών και εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Η ανάληψη σχετικών δράσεων από τις ηγεσίες Κύπρου και Ρωσίας επιτρέπει την αισιοδοξία για το μέλλον των εν λόγω σχέσεων, ιδιαίτερα εν όψει των νέων προοπτικών που διανοίγονται για επέκταση της μεταξύ μας οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

Τέτοια νέα προοπτική διαφαίνεται, για παράδειγμα, στον τομέα της ενέργειας. Η Κύπρος, δρώντας συμμορφούμενη με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) μετά την εξεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, που υπολογίζονται στα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, έχει προχωρήσει σε δεύτερο γύρο χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων σε υπεράκτιες περιοχές της χώρας. Έχουν ληφθεί 33 αιτήσεις από 15 εταιρείες και κοινοπραξίες, με συμμετοχή 14 χωρών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, οι οποίες εξετάζονται. Δυστυχώς, όμως, γινόμαστε μάρτυρες απειλών της Τουρκίας η οποία αντιδρά στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και προβαίνει, μεταξύ άλλων, σε προειδοποιήσεις προς τις οικείες κυβερνήσεις των εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων με στόχο να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Αυτή η στάση, η οποία λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ενώ είμαστε βέβαιοι ότι καμία χώρα και εταιρία δεν θα υποκύψει στους τουρκικούς εκβιασμούς.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να ευχηθώ οι σημερινές συζητήσεις, οι οποίες, είμαι βέβαιος, θα είναι παραγωγικές, να αποτελέσουν την πρώτη από μια σειρά ανταλλαγών της Ρωσικής Κοινοβουλευτικής Ευρωπαϊκής Λέσχης στην Κύπρο με σκοπό την ενίσχυση τόσο των σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας στο διμερές και πολυμερές επίπεδο όσο και των σχέσεων Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.