2/11/12

ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 02/11/2012 09:52


1. Τον καθορισμό ημερομηνίας καθόδου της Τρόικας στην Κύπρο, αναμένει από την ίδια την Τρόικα η Κυβέρνηση, καθώς έχει αποστείλει όλες τις διευκρινήσεις και απαντήσεις που ζήτησε, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή, η απάντηση αυτή να έρθει εντός των επόμενων ωρών. Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης πως το κατά πόσον θα προλάβουμε το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου, της επόμενης δηλαδή συνεδρίας του Eurogroup, θα μπορεί να απαντηθεί όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

2. Διαβουλευόμαστε συνέχεια για να καλέσουμε την Τρόικα να έρθει στην Κύπρο, δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «δεν την παρακαλούμε, αλλά την καλούμε να έρθει, νοουμένου ότι κάναμε αίτηση». Πρόσθεσε ότι καθοδηγούμαστε από διάφορες θέσεις και αρχές στρατηγικής.
3. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις διέψευσε έμμεσα τις προχθεσινές δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών ότι δεν αναμένει να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο πριν το 2013. Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν έλαβαν αντιπροτάσεις από τις αρχές της Κύπρου, τις οποίες αναλύουν και συζητούν. Πρόσθεσε ότι αναμένεται σύντομα νέα αποστολή στην Κύπρο, όμως η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί.
4. Την πεποίθηση του ότι τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η ελληνική Κυβέρνηση θα περάσουν, εξέφρασε για ακόμα μία φορά ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά από νέα συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
5. Συνάντηση με την ομόλογό του, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, θα έχει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Θα γίνει μονογραφή της Αεροπορικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.
6. Αθώος κρίθηκε τελικά ο Έλληνας δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης του περιοδικού Hot Doc, ο οποίος είχε συλληφθεί με την κατηγορία της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων για τη δημοσιοποίηση της φερόμενης ως «λίστας Λαγκάρντ». Ο Εισαγγελέας είχε προτείνει την καταδίκη του κ. Βαξεβάνη, αναφερόμενος σε διαπόμπευση και διασυρμό της υπόληψης των ανθρώπων που εμφανίστηκαν στη λίστα. Η εισήγηση του εισαγγελέα ωστόσο δεν έγινε δεκτή, αφού το δικαστήριο κατέληξε σε αθωωτική απόφαση.
7. Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα. Σε ανακοίνωση, ο Μπλούμπεργκ ανέφερε ότι ο τυφώνας Σάντι έχει αναδιαμορφώσει τη σκέψη του σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία, χαρακτηρίζοντας τον Ομπάμα "ανεξάρτητο πολιτικό". Ο Μπλούμπεργκ πρόσφατα υπήρξε έντονα επικριτικός τόσο απέναντι στον Ομπάμα, όσο και στον Μιτ Ρόμνι, ισχυριζόμενος ότι και οι δύο δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τα προβλήματα που ταλανίζουν το αμερικανικό έθνος.
8. Η κυκλοφορία του μετρό της Νέας Υόρκης, που μεταφέρει 5,5 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα, εν μέρει έχει αποκατασταθεί, αλλά τα προβλήματα παραμένουν για χιλιάδες νοικοκυριά, που εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα μετά το πέρασμα του Σάντι, που άφησε πίσω του 40 νεκρούς.
9. Μεγάλη δερμάτινη τσάντα με εκρηκτική ύλη υψηλής ισχύος εντόπισε χθες το βράδυ σε ανοικτή περιοχή στον Στρόβολο η Αστυνομία. Ο εντοπισμός έγινε ύστερα από πληροφορία.
10. Αρχίζει στις 19:00 σήμερα το Ράλι Κύπρος με την υπερειδική διαδρομή μήκους 3,2 χλμ στο κέντρο της Πάφου. Η δράση συνεχίζεται το πρωί του Σαββάτου με έξι ειδικές διαδρομές με συνολική απόσταση 343,9 χλμ.
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΡΑΓ)