2/11/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην ετήσια τελετή βράβευσης ατόμων με απώλεια ακοής που έχουν διακριθεί στους τομείς της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και των τεχνών, χθες 02/11/2012

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην ετήσια τελετή βράβευσης των ατόμων με απώλεια ακοής που έχουν διακριθεί στους τομείς της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και των τεχνών.


Η πραγμάτωση του αναφαίρετου δικαιώματος των ατόμων με απώλεια ακοής στην εκπαίδευση, χωρίς διάκριση και στη βάση των ίσων ευκαιριών αλλά και των ίσων αποτελεσμάτων, αποτελεί δέσμευση για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Στηρίζουμε και εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε μέσα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να πετύχουμε το Δημοκρατικό και Ανθρώπινο Σχολείο. Ένα σχολείο που να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς αποκλεισμούς. Ένα σχολείο στο οποίο να φοιτούν μαζί όλα τα παιδιά και να τους παρέχεται η δυνατότητα επίτευξης όλων των στόχων της εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα.


Εντός του γενικού εκπαιδευτικού συστήματος δημιουργούνται ανάλογες προσαρμογές και υποδομές και παρέχονται τα αναγκαία μέσα και διευκολύνσεις ώστε να διαμορφώνεται τέτοιο μαθησιακό περιβάλλον που να μεγιστοποιεί την ακαδημαϊκή και κοινωνική ανάπτυξη των ατόμων με απώλεια ακοής. Έτσι επιτυγχάνεται η πλήρης ανάπτυξη των ικανοτήτων, των ταλέντων και της προσωπικότητας των ατόμων αυτών, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική συμμετοχή τους σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Με τη σημερινή τελετή έμπρακτα αποδεικνύεται ότι τόσο η πολιτική της ένταξης των ατόμων με απώλεια ακοής στο γενικό σχολείο όσο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζει η Σχολή Κωφών είναι επιτυχημένα. Όλα τα παιδιά και οι νέοι που φοιτούν σήμερα σε δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων, στη Σχολή Κωφών και σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν αποδείξει με τις επιτυχίες και τις επιδόσεις τους στους τομείς της εκπαίδευσης, του αθλητισμού και των τεχνών ότι αποτελούν ισότιμα και δυναμικά στελέχη της κοινωνίας μας. Αυτό οφείλεται στους ίδιους, που με το ήθος, την επιμέλεια, τις ικανότητες και τα επιτεύγματά τους έχουν καταξιωθεί και έχουν κερδίσει την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την αναγνώριση από όλους εμάς. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στον αξιοσημείωτο ρόλο των γονιών και των οικογενειών των ατόμων αυτών, που καθημερινά βρίσκονται στο πλευρό τους, στηρίζοντας κάθε τους βήμα.


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των σχολικών μονάδων σε θέματα ακουστικής απώλειας, παρέχει συνεχή στήριξη και καθοδήγηση μέσω των Ειδικών Συμβούλων και Λειτουργών της Σχολής Κωφών. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεύθυνση και το Προσωπικό της Σχολής Κωφών για τα ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζει για τα άτομα με απώλεια ακοής, μεταξύ των οποίων και το πρωτοποριακό πρόγραμμα της αντίστροφης ένταξης.


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με τη Σχολή Κωφών και την Ομοσπονδία Κωφών Κύπρου, έχει ολοκληρώσει την καταγραφή της κυπριακής νοηματικής γλώσσας και στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός και η υιοθέτηση μέτρων για την υλοποίηση της αναγνώρισής της, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σχετική Πρόταση έχει ετοιμαστεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία συζητείται με το Υπουργείο Οικονομικών.


Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας έχουν προχωρήσει στη συντήρηση του κτιρίου της Σχολής Κωφών. Πρόσθετα, αίθουσες της Σχολής έχουν διαμορφωθεί ώστε να λειτουργήσουν ως εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Τεχνολογίας και σύντομα θα εξοπλιστούν με σύγχρονα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά μέσα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Ευημερίας της Σχολής Κωφών Παιδιών και τη Διεύθυνση της Σχολής που για 10η συνεχή χρονιά επιβραβεύει τις προσπάθειες των παιδιών και των νέων με απώλεια ακοής, μέσω αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης. Παράλληλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πολύτιμη συνεργασία και συνεισφορά τους και που με την εργατικότητα και την αφοσίωσή τους συμβάλλουν καθημερινά στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ακουστική απώλεια στην εκπαίδευση και στην κοινωνική αποκατάστασή τους.


Με ιδιαίτερη συγκίνηση συγχαίρω και πάλιν τα παιδιά και τους νέους που με ζήλο και επίπονες προσπάθειες μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές απαιτήσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος και κατάφεραν να διακριθούν και να επιτύχουν σε διάφορους τομείς. Είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και εργατικότητα την επιτυχημένη τους πορεία για την περαιτέρω εκπαίδευση και επαγγελματική τους αποκατάσταση, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.


Ταυτόχρονα, διαβεβαιώνω όλους εσάς ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και η Κυπριακή Πολιτεία γενικότερα, θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό των ατόμων με ακουστική απώλεια, συνεργάτες σε όλες τους τις προσπάθειες ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά και με αξιοπρέπεια στα εκπαιδευτικά και κοινωνικά δρώμενα.


Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση και εύχομαι κάθε επιτυχία στο αξιόλογο έργο που επιτελείται στη Σχολή.