2/11/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας κας Ανδρούλας Αγρότου στο 4ο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής, στη Λεμεσό 02/11/2012

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στο 4ο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής που διοργανώνει το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Νοσοκομείου Λεμεσού.


Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας είναι πολυποίκιλες και πολυδιάστατες σε όλους τους τομείς, και ιδιαίτερα στον χώρο της Υγείας. Τα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων μας και η υπηρεσία ασθενοφόρων αποτελούν την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των άμεσων απειλών για την υγεία των πολιτών στο υφιστάμενο σύστημα υγείας. Η αποστολή τους είναι η παροχή επείγουσας φροντίδας σε τραυματίες ή άτομα που παρουσιάζουν μια ξαφνική ασθένεια.


Ως εκ τούτου, κάθε προσπάθεια βελτίωσης σε ό,τι αφορά στην συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη των λειτουργών της υγείας σε αυτά τα Τμήματα ενισχύει την αποτελεσματικότητα της επείγουσας φροντίδας.


Η επείγουσα ιατρική βασίζεται στις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την πρόληψη, διάγνωση και διαχείριση των οξέων και επειγόντων περιστατικών. Συγκαταλέγεται στους τομείς της επιστήμης στους οποίους τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια θεαματική και αλματώδης πρόοδος. Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας απαιτεί άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες υγείας στον εξειδικευμένο αυτόν τομέα.


Το Συνέδριό σας, το οποίο είναι πλέον θεσμός στα ιατρικά δρώμενα της Κύπρου, αποτελεί σημαντικό γεγονός ιδιαίτερα επειδή επικεντρώνεται σε εξειδικευμένα θέματα της επείγουσας φροντίδας. Ο διαγωνισμός πληρωμάτων ασθενοφόρων που διεξάγεται κάθε χρόνο στα πλαίσια του συνεδρίου αυτού είναι επίσης σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα στην οποία συνδράμει και το Υπουργείο Υγείας.


Όπως γνωρίζετε, έχουν γίνει αρκετά βήματα και προς αυτήν την κατεύθυνση που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:


• Την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης «Διασώστης –Πλήρωμα Ασθενοφόρου».

• Τη λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Κλήσεων των ασθενοφόρων.

• Τη δημιουργία δομής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

• Τη συνεχή εκπαίδευση μέσα από διάφορες δραστηριότητες όπως η άσκηση «Ιπποκράτης».

• Τον καταρτισμό προσχεδίου νόμου για τη λειτουργία υπηρεσιών ασθενοφόρου.

• Την ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων με 32 καινούρια οχήματα ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

• Την εγκατάσταση συσκευών γεωγραφικού εντοπισμού GPS και συσκευών πλοήγησης στον στόλο της υπηρεσίας.


Το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει επίσης τη δημιουργία τεσσάρων νέων σταθμών ασθενοφόρων οι οποίοι θα συμβάλουν σημαντικά στην μείωση του χρόνου άφιξης του ασθενοφόρου και στην πιο έγκαιρη παροχή επείγουσας φροντίδας.


Επιθυμώ να απευθύνω θερμό καλωσόρισμα στους εκλεκτούς επιστήμονες, καθηγητές και συνέδρους που με τη συμμετοχή τους συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του συνεδρίου.


Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και να εκφράσω θερμές ευχαριστίες σε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην διοργάνωση τόσο του συνεδρίου όσο και του διαγωνισμού πληρωμάτων ασθενοφόρων.


Θα ήταν παράλειψη μου αν δεν έκανα ιδιαίτερη αναφορά στον Διευθυντή του Τμήματος Ατυχημάτων του Νοσοκομείου Λεμεσού δρα Πέτρο Κουρέα, στους συνεργάτες του και στους λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων που με ζήλο και αφοσίωση εργάζονται κάθε χρόνο για την διεξαγωγή των επαγγελματικών/ επιστημονικών αυτών δραστηριοτήτων.


Σας συγχαίρω και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας .