2/11/12

Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας με θέμα «Ποδηλατώ με Ασφάλεια» 02/11/2012


Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρευρίσκομαι στην έναρξη της 13ης Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας με θέμα την ασφαλή ποδηλασία.

Το φαινόμενο των οδικών δυστυχημάτων ζημιώνει την οικονομία μας και το σύστημα υγείας αλλά πάνω απ’ όλα πληγώνει την οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή. Ο ανθρώπινος πόνος τόσο των θυμάτων όσο και των οικείων τους είναι οπωσδήποτε ανυπολόγιστος και πέραν κάθε οικονομικού κόστους.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης επιδιώκει και εξασφαλίζει την άρτια συνεργασία του με την Αστυνομία και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία στις δράσεις για ουσιαστική μεταστροφή της οδικής νοοτροπίας των πολιτών και τη δημιουργία κυκλοφοριακής αγωγής και συνείδησης. Σκοπός μας είναι να γίνει καθημερινή πράξη η αμυντική και προσεκτική οδήγηση, ιδίως από άτομα νεαρής ηλικίας που αποτελούν και τη θλιβερή πλειοψηφία των θυμάτων της ασφάλτου.

Με την σταθερή αύξηση της μετακίνησης με ποδήλατο στην Ευρώπη καθίσταται αναγκαίο όπως προωθήσουμε την ασφάλεια αυτού του οικονομικού, βολικού και οικολογικού τρόπου μεταφοράς. Οι ποδηλάτες, αν και συγκριτικά μικρή μερίδα των χρηστών του οδικού δικτύου σε σχέση με τους αυτοκινητιστές, αποτελούν ομάδα αυξημένου κινδύνου και συνεπώς δημιουργείται η ανάγκη για καλύτερη κατανόηση των χαρακτηριστικών αυτής της ομάδας.

Ομολογουμένως, η ποδηλασία δεν αποτελεί τόσο συχνά το αντικείμενο τέτοιων πρωτοβουλιών όπως η σημερινή, όσο η οδήγηση αυτοκινήτου. Γι’ αυτό συγχαίρω το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας για τη συνέχιση του θεσμού της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας και την επιλογή του φετινού θέματος, καθώς και τους συνδιοργανωτές, τη Λαϊκή Ασφαλιστική, για τη συνολική προσφορά τους στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Η οδική συμπεριφορά είναι στοιχείο του πολιτισμού μιας χώρας και έχουμε υποχρέωση να την υιοθετήσουμε ως αξία και να την καλλιεργήσουμε.

Καταλήγω διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους φορείς, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς, που συμβάλλουν έμπρακτα στο θέμα της οδικής ασφάλειας.