6/11/12

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον νέο Πρέσβη της Αυστρίας 06/11/2012

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης είχε σήμερα το πρωί συνάντηση στο γραφείο του με τον νέο Πρέσβη της Αυστρίας στην Κύπρο κ. Karl Michael Mueller. Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των εξαίρετων σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών σε όλους τους τομείς ενώ ανταλλάγηκαν απόψεις στα θέματα ασφάλειας και άμυνας καθώς και για τη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου Αυστρίας.

Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον Πρέσβη αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Αφού επανέλαβε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη στήριξη της Αυστρίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τις σταθερές θέσεις αρχών που τηρεί, ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε, επίσης, εκτίμηση για τη μακρά και συνεχή συμμετοχή της Αυστρίας στην UNFICYP η οποία μέχρι σήμερα ανήλθε στα 17.000 άτομα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον Αυστριακό Πρέσβη για τη μέχρι τώρα πορεία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ όσον αφορά στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου και αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμμετοχή και στη συνεργασία της Αυστρίας στις μέχρι στιγμής διοργανώσεις.

Από πλευράς του ο Πρέσβης της Αυστρίας επαναβεβαίωσε τις σταθερές θέσεις αρχών της χώρας του για λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανέλαβε τη σταθερή και διαρκή στήριξη της Αυστρίας στις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία, ο κ. Πρέσβης χαρακτήρισε επιτυχημένη τη μέχρι τώρα πορεία της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ολοκληρώσει την Προεδρία της με εξαιρετική επιτυχία.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Άμυνας και ο Πρέσβης της Αυστρίας επαναβεβαίωσαν το θετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να αναβαθμίζονται σε όλους τους τομείς.