2/11/12

Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως 02/11/2012

Μετά το πέρας της δημοσιογραφικής διάσκεψης με θέμα τη φετινή Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Λουκάς Λουκά απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που αφορούσαν σε θέματα επικαιρότητας ως ακολούθως:


Ερωτηθείς σχετικά με την ανεύρεση εκρηκτικού μηχανισμού στον Στρόβολο χθες βράδυ, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για αρκετή ποσότητα ράβδων δυναμίτιδας, με πυροκροτητές και άλλα εξαρτήματα. Η Αστυνομία, πρόσθεσε, εντόπισε αυτά τα αντικείμενα μετά από πληροφορία, σε ανοικτό χώρο στην περιοχή ΓΣΠ και διερευνά την υπόθεση.


Κληθείς, στη συνέχεια, να σχολιάσει την 24ωρη απεργία που εξήγγειλε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος για την ερχόμενη Τρίτη, λόγω του ότι δεν διορίζονται πλέον δικαστές ούτε προσωπικό με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στις υποθέσεις, ο κ. Λουκά είπε: «Κατά την άποψή μου, οι θέσεις που έχουν κενωθεί στο Δικαστικό Σώμα πρέπει να πληρωθούν άμεσα. Πρέπει να γίνει αμέσως συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή, ούτως ώστε αυτές οι θέσεις οι οποίες είναι παγοποιημένες αυτή τη στιγμή να ελευθερωθούν για να μπορέσουν να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις που υπάρχουν στο Δικαστικό Σώμα». Η Δικαιοσύνη, συμπλήρωσε, δεν πρέπει να επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.


Η Λευκωσία, είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, χρειάζεται νέο Δικαστικό Μέγαρο, ώστε προσωπικό, δικηγόροι και δικαστές να εργάζονται υπό ανθρώπινες συνθήκες. Ορισμένα από τα κτίσματα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, εξήγησε, είναι κτίσματα του 1920 και ίσως πιο παλιά: «Η οικονομική κρίση επηρεάζει τα πάντα, αλλά νομίζω πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό το σημείο».


Τέλος, εξέφρασε την προθυμία να έχει συνάντηση με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και το Υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει την κατάσταση ως προς το θέμα των θέσεων. Διαβεβαίωσε, δε, ότι θα προβεί σε άμεσες ενέργειες με το Υπουργείο Οικονομικών «για να πάρουμε την πρόταση στη Βουλή ώστε να ελευθερωθούν αυτές οι θέσεις».