1/11/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 01/11/2012

Υπάρχουν λύσεις έτσι ώστε να συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και, ταυτόχρονα, να εργαζόμαστε για να κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας από το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Στεφάνου είπε: «Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και των επαφών που μέχρι τώρα είχε η Κυβέρνηση με την Τρόικα.

Η Κυβέρνηση έχει αποστείλει όλες τις διευκρινίσεις και απαντήσεις που ζήτησε η Τρόικα αναφορικά με διάφορα θέματα και τώρα αναμένουμε από την Τρόικα να καθορίσει την ημερομηνία καθόδου της στην Κύπρο, έτσι ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση από κοντά με στόχο να κλείσουμε συμφωνία για παροχή δανείου από μέρους του Μηχανισμού προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ελπίζουμε ότι αυτή την απάντηση θα την έχουμε σύντομα».

Σε ερώτηση αν μετράμε ώρες για την απάντηση της Τρόικας σε σχέση με την κάθοδο της στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ελπίζουμε αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε. Εμείς έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε να κάνουμε και αναμένουμε τις απαντήσεις από μέρους της Τρόικας».

Ερωτηθείς πότε έχουν σταλεί οι θέσεις μας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Οι τελευταίες έχουν σταλεί σήμερα. Έχουν σταλεί και προηγουμένως διάφορα θέματα, διότι η επαφή με την Τρόικα τις τελευταίες βδομάδες ήταν καθημερινή. Έγινε μια πάρα πολύ εντατική εργασία και μια εντατική διαβούλευση με την Τρόικα για διάφορα ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο αποστάληκε σε απάντηση των θέσεων της Τρόικας.

Έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, η οποία έγινε στο πλαίσιο που είχαμε καθορίσει αναφορικά με την υπεράσπιση συγκεκριμένων ζητημάτων που είχαμε θέσει - και τα οποία είναι γνωστά – καθώς, επίσης, φροντίσαμε να τεκμηριώσουμε τις δικές μας θέσεις αναφορικά με διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τα δημοσιονομικά όσο και με τα διαρθρωτικά θέματα, όπως και για το τραπεζικό σύστημα που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της όλης συζήτησης με την Τρόικα».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε: «Σε διάφορα ζητήματα έχουμε βρει ένα κοινό έδαφος (με την Τρόικα), ασφαλώς υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε άλλα ζητήματα. Εν πάση, όμως, περιπτώσει μην ξεχνάτε ότι θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση από κοντά. Άρα εμείς δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, πιστεύουμε ότι έχουμε διανύσει αρκετό δρόμο μέσα από τη διαβούλευση και είμαστε βέβαιοι ότι αν επιδειχθεί καλή θέληση αυτό θα βοηθήσει και στη διαπραγμάτευση, με στόχο να κλείσουμε την τελική συμφωνία. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε σοβαροί στο πλαίσιο της εμπιστευτικότητας που απαιτείται για να μπορέσουμε να κλείσουμε τη συμφωνία και δεν θα δώσουμε περισσότερα πράγματα στη δημοσιότητα. Θέλω, όμως, να διαβεβαιώσω ότι γι’ αυτά που είπαμε ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε να τα διαφυλάξουμε και έχουμε κάνει αρκετό δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση».

Ερωτηθείς αν προλαβαίνουμε το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό θα απαντηθεί όταν και εφόσον μπούμε στη διαπραγμάτευση. Εμείς έχουμε και εναλλακτικές λύσεις σε σχέση και με αυτό το θέμα, έτσι ώστε να συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και, ταυτόχρονα, να εργαζόμαστε για να κλείσει η συμφωνία. Άρα εμείς εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και έχουμε επιλογές και σενάρια μπροστά μας είτε το θέμα της Κύπρου θα είναι στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου είτε όχι».

Κληθείς να δώσει διευκρίνιση περί των σεναρίων στα οποία αναφέρθηκε, ο κ. Στεφάνου είπε: «Εννοώ εναλλακτικά σενάρια που έχουν να κάνουν με το θέμα της συζήτησης και της συμφωνίας με την Τρόικα. Το θέμα της 12ης Νοεμβρίου είχε προκύψει ως ένα καλό σενάριο για την Κύπρο, διότι αναμενόταν ότι θα συζητείτο και το θέμα της Ισπανίας και της Ελλάδας και, συζητώντας ως πακέτο τα θέματα αυτά με την Κύπρο, αυτό θα ήταν πιθανώς βοηθητικό για την Κύπρο. Η Ισπανία δεν θα είναι στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Κύπρος δεν θέλει να κλείσει συμφωνία το συντομότερο. Αυτός είναι ο στόχος. Τώρα αν θα είμαστε στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου ή όχι, αυτό δεν μας αποπροσανατολίζει από τον στόχο για να κλείσουμε σύντομα. Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα δείξει πότε αυτό θα γίνει».

Κληθείς να πει αν υπάρχει ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ο κ. Στεφάνου είπε: «Εμείς φροντίζουμε να επιλύουμε τα προβλήματα και ειδικά για το θέμα της χρηματοδότησης των αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Η πολλή συζήτηση και φιλολογία περί στάσης πληρωμών πρώτα από όλα δεν βοηθά την κυπριακή οικονομία, διότι δημιουργεί μια ψυχολογία που δεν είναι καθόλου καλή. Και επειδή δεν είναι καλή η ψυχολογία αυτό έχει αρνητική αντανάκλαση στην οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα και λόγω έλλειψης ρευστότητας και λόγω υψηλού κόστους δανεισμού που προέρχεται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα. Άρα όσα λιγότερα λέμε είναι το καλύτερο τούτη την ώρα, δεδομένης και της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για να κατέλθει η Τρόικα στην Κύπρο και (της προσπάθειας) μέσα από τις διαπραγματεύσεις να κλείσουμε συμφωνία».

Σε ερώτηση κατά πόσον η Μόσχα θα διευκολυνθεί να παραχωρήσει στην Κύπρο δάνειο αν υπογραφεί το Μνημόνιο με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το απευθύνετε προς την κατεύθυνση της Μόσχας. Αλλά και για αυτό όλο αυτό το διάστημα είχε αναπτυχθεί μια πολύ μεγάλη φιλολογία και δεν θα ήθελα να πω κάτι άλλο για το ζήτημα τούτο τη στιγμή που συζητούμε αυτή την ώρα με την Τρόικα».