16/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την προβολή των δράσεων των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης εν όψει της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Η συγκέντρωση μας σήμερα σ’ αυτόν τον χώρο είναι δηλωτική της έμπρακτης επιθυμίας και διάθεσης όλων μας, για μια παραγωγική και επιτυχημένη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στην ενημέρωση σας και στη, μέσω του λειτουργήματός σας, ενημέρωση του κυπριακού λαού και όχι μόνο, γύρω από τις δραστηριότητες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εν
όψει αυτού του εθνικής σημασίας γεγονότος.


Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ενημερώσω ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται κατά την περίοδο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης προτίθεται να πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεων
, με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων διαφόρων δραστηριοτήτων στις οποίες είχαν εμπλακεί οι μαθητές των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης από όλη την Κύπρο.
Η προβολή αυτών των προσπαθειών από μέρους σας θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα και θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της
προώθησης και προβολής αυτών των καινοτόμων και δημιουργικών ενεργειών.
Οι σχετικές δράσεις που προγραμματίζονται από το Υπουργείο Παιδείας για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

A. Πολιτιστικό Φεστιβάλ

Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα οι ειδικότητες του Θεάτρου, της Μουσικής, της Οικιακής Οικονομίας και Αγωγής
Υγείας, της Φυσικής Αγωγής και των Εικαστικών Τεχνών, διοργανώνουν Πολιτιστικό Φεστιβάλ από τις 18 μέχρι 21 Ιουνίου 2012. Μέσα από αυτό θα προβληθεί η ιστορία, ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις της Κύπρου και για την πραγματοποίησή του θα χρησιμοποιηθούν εκθεσιακοί χώροι, αίθουσες, πάρκα, δρόμοι και πλατείες της Λευκωσίας. Μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης θα παρουσιάσουν μουσική και χορό, θεατρικές παραστάσεις, επίδειξη μόδας με ανακυκλώσιμα υλικά, εκθέσεις με έργα τέχνης, παραδοσιακά παρασκευάσματα, κατασκευές κλπ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Φεστιβάλ θα δοθεί σε όλους και παρακαλούμε για την όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινοποίησή του.

B. Έκθεση Έργων Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών

Το θέμα του Διαγωνισμού ήταν
: «Η Κύπρος των δέκα χιλιάδων χρόνων ιστορίας και πολιτισμού, στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μέσα από το μάθημα των Εικαστικών Τεχνών οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ερευνήσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου από την ένταξη της στην ΕΕ μέχρι σήμερα, καθώς και τη μελλοντική εξέλιξή της. Το ζητούμενο ήταν στα έργα των μαθητών να υπάρχει το στοιχείο της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και της προσωπικής έκφρασης. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες: Ζωγραφική-ανάμικτα υλικά, Χαρακτική, Ομαδικές εργασίες μέχρι πέντε μαθητών, Ομαδικές εργασίες μνημειακού χαρακτήρα άνω των πέντε μαθητών, Εργασίες animation, performance, εγκατάστασης και νideo, Αφίσα και Φωτογραφία.
Γ. Παγκύπρια
Projects που διεξήχθησαν στο μάθημα των Εικαστικών Τεχνών
1. «
Τα καράβια»
Μέσα από το θέμα «Τα καράβια» και τον συμβολισμό που μπορούν να μεταφέρουν, οι μαθητές προβάλλουν το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας και προωθούν τον κυπριακό πολιτισμό. Ως αποτέλεσμα έχουν δημιουργηθεί 110 διαφορετικά καράβια τα οποία θα τοποθετηθούν σε διάφορους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν σύνοδοι και εκδηλώσεις.

2. «
Αφροδίτη»
Οι μαθητές έκαναν τις δικές τους διαφορετικές εικαστικές παρεμβάσεις σε φύλλα μετάλλου
, κομμένα στο σχήμα της Αφροδίτης των Σόλων. Έτσι έχουν ολοκληρωθεί 2000 διαφορετικές φιγούρες Αφροδίτης οι οποίες μπορούν να εκτεθούν. Αργότερα μπορούν να διατεθούν προς πώληση και τα έσοδα να ενισχύσουν φιλανθρωπικά ιδρύματα ή ακόμη και να προσφερθούν ως δώρα προς τους φιλοξενούμενους κατά την περίοδο της ανάληψης της Προεδρίας.
3. «Fashion and Art
- Επίδειξη Μόδας με ανακυκλώσιμα υλικά»
Για το
project συνεργάστηκαν η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και ο κλάδος των καθηγητών Τέχνης με το Frederick Institute of Technology. Τα έργα θα παρουσιαστούν σε επίδειξη μόδας κατά τη διάρκεια του τετραήμερου Πολιτιστικού Φεστιβάλ στην οδό Λήδρας, Λευκωσία, στις 18 Ιουνίου 2012.
4. «
Ταχυδρομικές Κάρτες, Θέμα: Κύπρος 10.000 χρόνια Πολιτισμού»
Οι μαθητές αποτύπωσαν σε χαρτονάκι μεγέθους ταχυδρομικής κάρτας την
εικαστική τους πρόταση για την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις φυσικές ομορφιές της Κύπρου. Οι κάρτες ταχυδρομήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και θα εκτεθούν σε χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν συνέδρια, σύνοδοι και άλλες εκδηλώσεις κατά την περίοδο της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αγαπητοί δημοσιογράφοι,

Οι αρμόδιοι Επιθεωρητές των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων και οι συνεργάτες τους, τους οποίους με την ευκαιρία αυτή ευχαριστώ και συγχαίρω θερμά, θα είναι στη διάθεσή σας για τις λεπτομέρειες των προγραμματιζόμενων δράσεων. Από τη θέση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζω θερμές ευχαριστίες για τη βέβαιη και ουσιαστική συμβολή σας στο κοινό έργο της προβολής της πατρίδας και του πολιτισμού μας.