8/6/12

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης πήρε μέρος στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων επί Δανικής Προεδρίας 08/06/2012


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά συμμετείχε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων επί Δανικής Προεδρίας, αφού σε λιγότερο από ένα μήνα την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αναλαμβάνει η Κύπρος.


Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ο κ. Υπουργός παρουσίασε στους ομολόγους του τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.
΄Οσον αφορά στις εργασίες του Συμβουλίου, ένα από τα βασικά θέματα εσωτερικών υποθέσεων που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν οι δύο νομοθετικές προτάσεις για τη Διακυβέρνηση Σένγκεν και πιο συγκεκριμένα, η πρόταση για την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και η πρόταση για τον μηχανισμό αξιολόγησης του Σένγκεν. Μετά από μακρά συζήτηση επιτεύχθηκε συμφωνία (γενική προσέγγιση), τόσο σε ό,τι αφορά στην ουσία του περιεχομένου των δύο προτάσεων, όσο και για την αλλαγή της νομικής βάσης της πρότασης για τον μηχανισμό αξιολόγησης.
Σε σχέση με τον τομέα της δικαιοσύνης, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία αναφορικά με πρόταση οδηγίας αναφορικά με το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο κατά την ποινική διαδικασία. Σε παρέμβασή του για το θέμα, ο κ. Λουκά χαρακτήρισε την οδηγία ως ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα του οδικού χάρτη των δικονομικών δικαιωμάτων και υπογράμμισε την ετοιμότητα της Κυπριακής Προεδρίας να αναλάβει την πραγματοποίηση των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία.
Συμφωνία επιτεύχθηκε επίσης όσον αφορά στον κανονισμό για την αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Το κείμενο, το οποίο έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο, ικανοποιεί απόλυτα τις προσδοκίες της Κύπρου για το θέμα, καθώς στο τελικό κείμενο έχει προστεθεί πρόνοια για την ανάκτηση πολιτικών αγαθών, τα οποία αποκτήθηκαν παράνομα.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του γεύματος την πρώτη μέρα του Συμβουλίου οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την πρόταση οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις. Κατά το γεύμα εργασίας της δεύτερης ημέρας, οι Υπουργοί συζήτησαν θέματα σχετικά με την πρόταση κανονισμού όσον αφορά στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής του Ευρωπαίου πολίτη.
Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου και εν όψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Υπουργός είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τη Βρετανία