1/6/12

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ 01/06/2012

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος δρ. Αδάμος Αδάμου και τα μέλη της βουλευτές κ.κ. Γιώργος Περδίκης (Αναπληρωτής Πρόεδρος), Νίκος Τορναρίτης, Χριστάκης Τζιοβάνης, Γιώργος Γεωργίου, Σοφοκλής Φυττής και κα Ρούλα Μαυρονικόλα είχαν σήμερα συνάντηση με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Janez Potočnik, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τον κ. Potočnik συνόδευαν ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Potočnik παρουσίασε και συζήτησε με τα μέλη της Επιτροπής το χαρτοφυλάκιό του. Αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα που αφορούν στις προτεραιότητές του, καθώς και τις προσδοκίες του από την Κυπριακή Προεδρία. Συγκεκριμένα, έκανε αναφορές στη Στρατηγική «Ευρώπη 2020», το σχέδιο για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την αειφόρο παραγωγή και κατανάλωση αγαθών και τη βελτιωμένη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς επίσης και σε τρόπους αποτελεσματικότερης εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, ανταλλάγηκαν απόψεις για θέματα περιβάλλοντος σε σχέση με την Κύπρο, με ιδιαίτερες αναφορές των μελών της Επιτροπής στην περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και στην απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στη σεισμογενή περιοχή του Άκουγιου. Σχολιάζοντας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, ως υπό ένταξη χώρα, η Τουρκία θα πρέπει να διασφαλίσει την τήρηση των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας για την κατασκευή και λειτουργία πυρηνικών σταθμών.

Τέλος, ο κ. Potočnik υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα εθνικά κοινοβούλια στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για επίτευξη ανάπτυξης μέσω της αποδοτικής χρήσης των πόρων και για τη διασφάλι