2/6/12

Ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα συμμετείχε σε συνάντηση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ομάδας «Φίλοι της Συνοχής», στο Βουκουρέστι 01/06/2012

Ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης συμμετείχε σήμερα στη συνάντηση υψηλού επιπέδου των κρατών μελών της ΕΕ της Ομάδας «Φίλοι της Συνοχής», που συγκάλεσε στο Βουκουρέστι ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας κ. Victor Ponta.


Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πρωθυπουργοί ή εκπρόσωποι τους από 15 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και της Κροατίας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας, της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Κροατίας καθώς και οι Υπουργοί Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας, της Σλοβενίας, της Λετονίας και της Μάλτας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Στουρνάρας.
Ο Υφυπουργός Προεδρίας κ. Μαυρογιάννης εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη συνάντηση αυτή, της οποίας το κύριο θέμα ήταν «Προκλήσεις και ευκαιρίες για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ». Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο Αρχηγών Κυβερνήσεων σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Πολιτική Συνοχής και αξιοποίηση των πόρων της. Οι Αρχηγοί Κυβερνήσεων τόνισαν στις παρεμβάσεις τους την ανάγκη διατήρησης των πόρων της Πολιτικής Συνοχής για τη διασφάλιση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας στην ΕΕ.
Σε παρέμβαση του ο κ. Μαυρογιάννης ανέπτυξε τις θέσεις της Κύπρου σχετικά με την Πολιτική Συνοχής και παρουσίασε ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα εργασιών της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου κατά το προσεχές εξάμηνο, με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ έως το τέλος του 2012.
Κατά τη λήξη των εργασιών της συνάντησής τους, τα κράτη μέλη της ΕΕ της Ομάδας «Φίλοι της Συνοχής» υιοθέτησαν Κοινή Δήλωση σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.Η Κύπρος, ως κράτος που θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβούλιου ΕΕ από τον προσεχή Ιούλιο, δεν συνυπέγραψε τη δήλωση.