2/6/12

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Γεωργίας και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος 01/06/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Janez Potočnik έδωσαν, σήμερα, κοινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του κ. Potočnik στην Κύπρο.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους ο Υπουργός Γεωργίας και ο κ. Potočnik προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Αλετράρης στη δήλωση του ανέφερε τα εξής: «Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον κ. Potočnik κατά την οποία συζητήσαμε όλα τα θέματα που θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Μιλήσαμε για τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των δύο Συμβουλίων Υπουργών Περιβάλλοντος τον Οκτώβρη και τον Δεκέμβρη, καθώς και για όλο τον προγραμματισμό μας που αφορά τις Ομάδες Εργασίας κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας μας. Επίσης συζητήσαμε τα διεθνή θέματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος την ίδια περίοδο.

Εξετάσαμε όλες τις λεπτομέρειες, αισθανόμαστε πανέτοιμοι και αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας».

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε: «Ακριβώς ένα μήνα πριν από την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας συζητήσαμε με τον κ. Υπουργό τα θέματα που συνδέονται με τις προτεραιότητες της Προεδρίας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα έχουμε όλα υπό έλεγχο. Έχουμε μια έτοιμη ατζέντα θεμάτων για τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

Ένα από τα θέματα που εκτιμάμε ιδιαίτερα ότι βρίσκονται στην ατζέντα, όχι μόνο στην ατζέντα του τομέα του περιβάλλοντος αλλά και οριζόντια στην ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας, είναι το θέμα του νερού. Φέτος δίδουμε πολλή έμφαση στο νερό και μόλις διανύσαμε μια ολόκληρη ‘πράσινη εβδομάδα’ η οποία συνδέθηκε με τα ζητήματα του νερού. Έχουμε, επίσης, υιοθετήσει πρόσφατα μια συνεργασία στην επάρκεια νερού, η οποία αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και προτιθέμεθα να υιοθετήσουμε το ‘Blueprint’ (Σχέδιο για τη Διαφύλαξη των Υδάτινων Πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση), που αποτελεί μια θεώρηση των ζητημάτων που έχουν σχέση με το νερό, το Νοέμβριο. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε Συμπεράσματα Συμβουλίου Υπουργών τον Δεκέμβρη γιατί μας ενδιαφέρει πολύ να γίνει κάτι παραγωγικό στον τομέα του νερού, όπου η γνώση και το ενδιαφέρον σας είναι πολύ έντονα.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας θα συζητηθούν και άλλα θέματα όπως είναι το 7ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον, η αναθεώρηση του συστήματος παρακολούθησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο νέος χρηματοδοτικός Κανονισμός LIFE, η Οδηγία για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, καθώς και συναντήσεις σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για μια γεμάτη ατζέντα.

Όσον αφορά τα θέματα του δικού μου τομέα, αυτά περιλαμβάνουν το ζήτημα του νερού ενώ τα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή βρίσκονται υπό την εποπτεία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Κλιματική Δράση κας Connie Hedegaard».

Στη συνέχεια ο κ. Potočnik είπε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα περιβαλλοντικά θέματα και σημείωσε ότι ένα από τα ζητήματα όπου δίδεται έμφαση είναι η επάρκεια πόρων στο μέλλον, γιατί αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο ότι οι πόροι μας είναι περιορισμένοι και γνωρίζουμε όλοι ότι η Ευρώπη εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές στον τομέα των πόρων, γι’ αυτό και παρατηρούμε τις τιμές τους να ανεβαίνουν συχνά. Για τον λόγο αυτό κάνουμε προσπάθειες να στραφούμε προς την παραγωγή πόρων, ανέφερε, και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ο καθένας μας να ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητά του κατά τη παραγωγή προϊόντων, χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό και λιγότερη ενέργεια και υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. «Πιστεύουμε ότι η σωστή διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στα μελλοντικά ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Potočnik, αναφερόμενος στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (RIO+20), είπε ότι εκεί θα γίνει συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη και για ζητήματα που αφορούν όλες τις Κυβερνήσεις. Η πράσινη ανάπτυξη συνδέεται και πάλι με τα θέματα της επάρκειας πόρων και θα στραφούμε προς μια αειφόρο κατεύθυνση, σε σχέση με την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, υπογράμμισε.

Σε σχέση με την Κύπρο, ο κ. Potočnik ανέφερε ότι η προσοχή είναι στραμμένη στο θέμα του νερού, λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν από τη γεωγραφική θέση του νησιού, αλλά και στο θέμα των αποβλήτων όπου, όπως σημείωσε, είναι σημαντικό να μειωθεί η ποσότητα αποβλήτων και να στραφούμε περισσότερο στην ανακύκλωση. Τα απόβλητα, είπε, πρέπει να αποτελέσουν μια ευκαιρία, μέσα από τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής, για δημιουργία νέων επαγγελμάτων και τόνωση της οικονομίας ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, κληθείς να αναφέρει πώς αναμένεται η Κυπριακή Προεδρία να συμβάλει στο θέμα της επάρκειας πόρων, ο κ. Potočnik είπε ότι η μεγαλύτερη συμβολή της Κύπρου θα είναι στο ζήτημα του νερού, γιατί αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι το νερό δεν αποτελεί έναν ανεξάντλητο πόρο και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να οργανωθούμε ώστε να το χρησιμοποιούμε με ορθολογικό τρόπο, επισήμανε, και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα ισχυρό το οποίο θα πρέπει να βγει από τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ.