19/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην έκθεση εικαστικών τεχνών μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης «Ταξίδι στη βυζαντινή τέχνη», στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, χθες
 
19/05/2012


Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω την έκθεση εικαστικών τεχνών των μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης, σήμερα 18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, και εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια.
Στην έκθεση αυτή αντικατοπτρίζεται με τον πιο ζωντανό και παραστατικό τρόπο ο κόσμος των παιδιών και ταυτόχρονα παρουσιάζεται το δημιουργικό έργο των μαθητών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στη βυζαντινή τέχνη».
Ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ τα τελευταία πέντε χρόνια. Η έκθεση συμπληρώνεται και με δείγματα επίλεκτων έργων από τη συλλογή του Αρχείου Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Είναι πολύ μεγάλη η προσφορά της έκθεσης αυτής στον θεσμό της μουσειακής αγωγής
. Σήμερα τα εκπαιδευτικά προγράμματα μουσειακής αγωγής σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Στηρίζονται στη φιλοσοφία, στο περιεχόμενο και στις θεμελιώδεις παιδαγωγικές αρχές των νέων αναλυτικών προγραμμάτων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα επιτρέπουν στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές το άνοιγμα προς τον πολιτισμό και τους μουσειακούς μας χώρους και τους δίνουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ποικίλες δημιουργικές δράσεις.
Η έκθεση αυτή είναι το επιστέγασμα των εικαστικών δράσεων των μαθητών μέσα από την εμπλοκή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα
, και συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση των τεχνών στην εκπαίδευση. Οι μαθητές που εμπλέκονται σε εικαστικές δράσεις στις οποίες εισάγεται και ο δικός τους πολιτισμός, αναπτύσσουν στον μέγιστο βαθμό τη δημιουργικότητά τους, τη φαντασία τους, τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της Ουνέσκο, η οποία έχει καθιερώσει την τέταρτη εβδομάδα του Μάη ως «Διεθνή Εβδομάδα των Τεχνών στην Εκπαίδευση».
Είμαι σίγουρος ότι με τη γόνιμη συμβολή και στήριξη των εμπλεκόμενων φορέων, ο θεσμός της μουσειακής αγωγής και των τεχνών στην εκπαίδευση θα ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο ώστε να επιτελέσουν ακόμη πιο σημαντικό έργο για την προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την εκτίμηση της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι η έκθεση αυτή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη, μελέτη και προβολή της παιδικής τέχνης, στην προαγωγή της αισθητικής καλλιέργειας των παιδιών και στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους.

Η έκθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την οργάνωση και άλλων εκθέσεων που προβάλλουν το έργο των παιδιών, για την ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εικαστικών δραστηριοτήτων, για την ανάπτυξη εργαστηρίων με τη συμβολή των ανθρώπων της τέχνης
, και το Αρχείο - Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης να αναδειχθεί σε ένα ζωντανό, σύγχρονο μουσείο που να έχει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην αισθητική παιδεία προς όφελος των παιδιών και της κοινωνίας.
Συγχαίρω όλους όσοι εργάστηκαν για αυτή την έκθεση και κυρίως τους μικρούς μας καλλιτέχνες
.