19/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στα εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου Αναφωτίας, χθες
 
19/05/2012


Τα σχολικά κτήρια, ειδικότερα στις μικρές κοινότητες, πέρα από το γεγονός ότι αποτελούν τον χώρο μέσα στον οποίο πραγματοποιείται η εκπαίδευση, αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού. Αυταπόδεικτα, δεν είναι το κτήριο η πρώτη και ικανή προϋπόθεση για επίτευξη υψηλών στόχων. Οι άνθρωποι, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι κάτοικοι της κοινότητας, λειτουργούν μέσα στο κτήριο και από αυτούς εξαρτάται κυρίως η επιτυχία.
Είναι βέβαια γεγονός ότι ευρύχωρα, ασφαλή και σύγχρονα εξοπλισμένα κτήρια αποτελούν ισχυρό πλεονέκτημα. Τέτοιο κτήριο εγκαινιάζουμε σήμερα. Το Δημοτικό Σχολείο Αναφωτίας κτίστηκε το 1955 και τα τελευταία είκοσι χρόνια προστέθηκαν σε αυτό τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας. Το καλοκαίρι του 2009 ξεκίνησε η πιο πρόσφατη φάση επέκτασης κατά την οποία έγινε σεισμική αναβάθμιση, δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, γενική συντήρηση και επέκταση του κτηρίου. Το έργο στοίχισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Δίκαια αποδίδονται τα εύσημα σε όλους τους συντελεστές του έργου. Συγχαίρω λοιπόν θερμά τη Σχολική Εφορεία Αναφωτίας, την κοινότητα, τον Σύνδεσμο Γονέων, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά για τη συνδρομή τους στην όλη προσπάθεια. Συγχαίρω, επίσης, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που είχαν τη γενική ευθύνη για την προώθηση και την εποπτεία της όλης εργασίας, όπως επίσης και τον αρχιτέκτονα, τους μηχανικούς, τους εργολάβους και το εργατικό προσωπικό για τη σκληρή και αφοσιωμένη εργασία τους. Σημειώνω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι το όλο έργο αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την εξαίρετη θέση του σχολικού κτηρίου, το οποίο δεσπόζει στην κοινότητα και προσφέρει στους θαμώνες ασύγκριτη αισθητική απόλαυση.


Αγαπητές και αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια επιχειρείται η εφαρμογή της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης ως απάντησης στις σύγχρονες προκλήσεις και τις διαπιστωμένες ελλείψεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση αποτελεί τη σημαντικότερη εκπαιδευτική προσπάθεια στα 52 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η όλη προσπάθεια νοείται ως δημόσιο εγχείρημα, ως μια διαδικασία στην οποία όλοι είχαν και έχουν ρόλο και άποψη. Η φετινή χρονιά έχει τη δική της ιδιαίτερη αξία, γιατί εφαρμόζονται για πρώτη φορά τα νέα αναλυτικά προγράμματα και το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων.

Τονίζω με έμφαση τις διαστάσεις του σχολείου που συλλογικά οραματιστήκαμε: Δημοκρατικό και ανθρώπινο. Δημοκρατικό χαρακτηρίζουμε ένα σχολείο στο οποίο όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες που πιθανόν να έχουν, αποκτούν όλα εκείνα τα εφόδια που χαρακτηρίζουν σήμερα ένα μορφωμένο άνθρωπο. Αυτό ισχύει δηλαδή και για τα παιδιά, των οποίων η αποτυχία στο σχολείο φαίνεται μερικές φορές να έχει χαρακτηριστικά νομοτέλειας, όπως συμβαίνει για
παράδειγμα με παιδιά που δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα ή ζουν σε περιβάλλον ακραίας φτώχειας ή έχουν μια αναπηρία για την οποία παραδοσιακά ισχύει η προκατάληψη ότι εμποδίζει την ισότιμη εκπαίδευση. Συνεπώς, δημοκρατικό είναι ένα σχολείο όταν προσφέρει τα μορφωτικά αγαθά προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε παιδιού. Πρόκειται για ένα σχολείο όπου κανένα παιδί δεν βιώνει προσβολές και αποτυχίες αλλά, αντίθετα, όλα τα παιδιά – το καθένα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο - βιώνουν την ευτυχία που παρέχει η ανακάλυψη της γνώσης.
Από την άλλη μεριά, ανθρώπινο σχολείο είναι εκείνο στο οποίο τα παιδιά μπορούν να είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα και έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν και να χαρούν την παιδική ηλικία και τη νεότητά τους.

Η συνεχής βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων μας είναι σίγουρο ότι συμβάλλει θετικά στην επίτευξη των παραπάνω στόχων. Διαπιστώνεται όμως ότι και στην κοινότητα της Αναφωτίας παρατηρείται συνεχής μείωση του μαθητικού πληθυσμού ως αντανάκλαση και του ευρύτερου δημογραφικού προβλήματος.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό σας και θα στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο το έργο του σχολείου. Τα παιδιά μας μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και να χαίρονται το παρόν. Ο αγώνας για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η επανένωση της χώρας και του λαού μας αποτελούν ύψιστη πολιτική προτεραιότητα και απαραίτητη προϋπόθεση για ευοίωνο μέλλον.