18/5/12

Παρουσίαση από τον Υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη του Προγράμματος του Υπουργείου για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
 
18/05/2012


Η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Το Υπουργείο της Άμυνας είναι έτοιμο να αναλάβει και να ασκήσει με επάρκεια τα καθήκοντα της προεδρίας σε πλήρη συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Βαρώνη Catherine Ashton, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης καθώς και με όλους τους εταίρους μας με πνεύμα καλής θέλησης και συναίνεσης. Με το ίδιο θετικό πνεύμα θα συνεργαστούμε με τα υπό ένταξη κράτη, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί και δεν συνεργαστεί δεν θα είναι πρόβλημα για την Κύπρο, αλλά πρόβλημα της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την ίδια την ΕΕ.
Ως Υπουργείο Άμυνας θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε με σύνεση και υπευθυνότητα τα ευαίσθητα θέματα ασφάλειας και άμυνας και να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη συλλογική ασφάλεια και την ειρήνη των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης.

Η Κύπρος έχει ήδη αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις από το πρώτο εξάμηνο του 2012, καθώς η Δανία δεν συμμετέχει στα θέματα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ. Συγκεκριμένα
, έχουμε αναλάβει την προεδρία του Μηχανισμού ΑΘΗΝΑ που είναι ο οργανισμός που διαχειρίζεται την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, τα καθήκοντα αντιπροέδρου της Ομάδας Εργασίας του Πρωταρχικού Στόχου, που είναι το όργανο μελέτης και προώθησης των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ και της αναπλήρωσης του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής και της Ομάδας εργασίας της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας το Υπουργείο Άμυνας, μεταξύ άλλων, θα διοργανώσει στην Κύπρο τις άτυπες συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας και των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής. Άλλα σεμινάρια και εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κύπρο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα που θα αφορούν
, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ασφάλεια, τη Θαλάσσια Ασφάλεια και την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ.
Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στις διάφορες επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (Κ.Π.Α.Α.)
και ακόμη διαθέτει τις υποδομές της, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, για διευκόλυνση των επιχειρήσεων αυτών. Η συνεισφορά μας στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας θα επεκταθεί και στον τομέα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (Ε.Ο.Α.). Κατά την Προεδρία θα συνεχίσουμε την ενεργό στήριξη μας με την από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων στην Κύπρο και τις Βρυξέλλες.
Η συνεργασία μας με τον Ε.Ο.Α είναι εξαίρετη και στα πλαίσια αυτών των άριστων σχέσεων εντός του μηνός θα έχουμε επίσκεψη στην Κύπρο της Εκτελεστικής Διευθύντριας κας
Claude France Arnould για συνομιλίες σχετικά με θέματα της Κ.Π.Α.Α, αλλά και για την καλύτερη οργάνωση και αποδοτικότερη άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας.
Η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει να συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας και ειδικότερα στην προσπάθεια καθιέρωσης κοινής στρατιωτικής κουλτούρας και στην προώθηση του στρατιωτικού προγράμματος
Erasmus.
Συγκεκριμένα
, κατά την Κυπριακή Προεδρία θα πρωτοτυπήσουμε διοργανώνοντας για πρώτη φορά Ολυμπιάδα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας μεταξύ σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των κρατών μελών της ΕΕ. Η εισήγηση υποβλήθηκε από την Κύπρο και υιοθετήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας. Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει και ήδη υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από μέρους των σπουδαστών.
Κατά την Προεδρία μας θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ασφάλεια στην περιοχή. Μέχρι τώρα η ΕΕ δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική για τη Μέση Ανατολή. Είναι καιρός να ασχοληθούμε υπεύθυνα και συλλογικά γιατί πιστεύουμε ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Μπορεί και πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά τους λαούς της περιοχής να εγκαθιδρύσουν δημοκρατικούς θεσμούς, δημοκρατικές κοινωνίες και δημοκρατικά κράτη. Αν την κατάλυση των αυταρχικών καθεστώτων διαδεχθούν άλλα αυταρχικά καθεστώτα, τότε ποιο νόημα θα έχει η αραβική άνοιξη; Θα οδηγηθούμε από έναν αραβικό χειμώνα σ’ έναν άλλο ….

Η Κύπρος
, ως το ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ, με τους παραδοσιακούς δεσμούς με τους λαούς της περιοχής, αποτελεί μια αξιόπιστη γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μέση Ανατολή και δηλώνουμε ετοιμότητα να διαδραματίσουμε αυτόν το ρόλο. Μπορεί η Κύπρος από σημείο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης να αναδειχθεί σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ομαλότητας στην περιοχή.
Έχουμε συζητήσει τις απόψεις μας τόσο με την Υπάτη Εκπρόσωπο και τους κορυφαίους συνεργάτες της όσο και με αριθμό συναδέλφων Υπουργών
, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κομμάτων σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και υπάρχει συμφωνία σε όλα τα θέματα καθώς και ειλικρινής προθυμία να συνεργαστούν και να στηρίξουν την Κύπρο ώστε να ασκήσει μια επιτυχημένη Προεδρία.
Οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι δεν διαθέτουμε στρατιές ειδικών, τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων ούτε και έχουμε προηγούμενη πείρα. Τίποτε
, όμως, δεν μας εμποδίζει να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι, εργατικοί και αντικειμενικοί. Μπορούμε να έχουμε και να καταθέσουμε ιδέες, απόψεις, προτάσεις, εισηγήσεις και όραμα για το μέλλον της Ευρώπης και των λαών της.
Στο Υπουργείο Άμυνας πιστεύουμε ότι μπορούμε να ασκήσουμε την
Προεδρία με μετριοπάθεια και σύνεση στα θέματα της Ασφάλειας και της Άμυνας και σε συνεργασία με τους εταίρους μας να υπηρετήσουμε δημιουργικά τη συλλογική ασφάλεια και την ειρήνη των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης. Αυτό το μπορούμε.
Μέσα από την Προεδρία μπορούμε
, με μεθοδική δουλειά, με υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση, και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να αποδείξουμε ότι είμαστε ένας μικρός αλλά αξιόπιστος εταίρος στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τελειώνοντας
, θέλω να εκφράσω και δημόσια την εκτίμηση και τις ευχαριστίες μου προς τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Άμυνας για την εργατικότητά τους, για την προσπάθεια και το ζήλο τους, για την αφοσίωση και τη θέλησή τους να επιτύχουμε μια Προεδρία που να τιμά την Κύπρο.