18/5/12

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου με θέμα την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ στα εγκαίνια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, στο Δημοτικό Σχολείο Πέγειας
 
18/05/2012


Με ξεχωριστή χαρά βρίσκομαι σήμερα στον φιλοπρόοδο και ραγδαία αναπτυσσόμενο Δήμο Πέγειας, για να παρευρεθώ σε αυτή τη χαρμόσυνη εκδήλωση εγκαινίων του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης που με πολλή φροντίδα και αγάπη δημιούργησαν η Διεύθυνση, ο Διδασκαλικός Σύλλογος και η Μαθητική Κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Πέγειας.
Τους ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση και τους συγχαίρω θερμά για την πρωτοβουλία τους να δημιουργήσουν αυτό το εξαίρετο Μουσείο που προάγει τον πολιτισμό της πατρίδας μας.

Η δημιουργία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης αποτελεί μαρτυρία σεβασμού της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού μας.
Είναι αξιέπαινη η δημιουργική προσπάθεια του λαού μας να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά, να συντηρήσει και να προβάλει ήθη, έθιμα και παραδόσεις και να διατηρήσει αναλλοίωτη την ιστορική του ταυτότητα. Είναι μια συνειδητή συλλογική προσπάθεια για να δοθεί συνέχεια στη γνήσια λαϊκή μας παράδοση που παρέμεινε ζωντανή και αξεθώριαστη μέσα στο χρόνο και λειτούργησε ως ασφαλιστική δικλείδα ενάντια στην πολιτιστική παρακμή και την αλλοτρίωση. Η μακραίωνη και πλούσια παράδοσή μας και οι υπέροχες πολιτιστικές αξίες του λαού μας συνθέτουν τα πιο γνήσια και ζωτικά στοιχεία της ιστορικής μας ταυτότητας που διαμηνύουν την εθνική φυσιογνωμία του τόπου μας και που πάντα επενεργούν ως δυνάμεις αντοχής και ως φορείς ανανέωσης.
Αυτή τη ζωντανή παράδοση και αυτές τις αξίες προβάλλουν οι πρωτοβουλίες του λαού μας, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν τη συνέχεια τους. Γιατί δεν νοείται παράδοση χωρίς συνέχεια. Συνέχεια που προεκτείνεται στο μέλλον και επιτάσσει όχι μόνο να προβάλλουμε αυτά που παραλάβαμε, αλλά και να τα παραδώσουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε ακέραια και αναλλοίωτα στις κατοπινές γενιές.


Ήθη και έθιμα, πολιτιστική κληρονομιά, παραδόσεις και ιστορία θα πρέπει να συνέχουν την πορεία μας για να ενισχύουν τις δυνάμεις μας, που τόση ανάγκη τις έχουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας.
Και είναι ο λαός μας αποφασισμένος να κρατήσει, όπως πάντα, ζωντανές τις παραδόσεις του. Δεμένοι στις πατρογονικές μας ρίζες και όρθιοι στη γη μας αντέχουμε, δημιουργούμε και αγωνιζόμαστε για την επιβίωση και για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.
Την 1η Ιουλίου αυτού του χρόνου η Κύπρος καλείται να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη πρόκληση.
Η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας αποτελεί μια κορυφαία στιγμή για την Κύπρο, αφού η χώρα μας καλείται, με την ανάληψη της Προεδρίας, να δείξει ότι αποτελεί ένα ισότιμο, αλλά συνάμα και ένα υπεύθυνο κράτος μέλος της Ένωσης το οποίο έχει τη δυνατότητα να συμβάλει εποικοδομητικά στις διαδικασίες εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι δυσκολίες τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι συνυφασμένες με το μικρό μέγεθος της χώρας μας και το μικρό μέγεθος της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Το εξάμηνο πρόγραμμα της Προεδρίας, δηλαδή οι πολιτικές προτεραιότητες, οι οποίες ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της διαμόρφωσης, βασίζονται κυρίως στα θέματα τα οποία κληρονομούνται από τις προηγούμενες Προεδρίες, καθώς και στα θέματα τα οποία έχουν προγραμματισθεί να προωθηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα λοιπά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τρέχουσες εξελίξεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν σε κάθε περίπτωση καθοριστικό παράγοντα για τον καθορισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων μιας χώρας, καθώς επίσης και τα ιδιαίτερα γι’ αυτήν θέματα ειδικού ενδιαφέροντος
.
Κεντρικό μήνυμα της Κυπριακής Προεδρίας θα είναι αυτό της
Καλύτερης Ευρώπης, με βασικούς άξονες την προσήλωση στις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των οποίων προωθούνται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και θα δίνεται ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, και την προώθηση μιας καλύτερης Ευρώπης για τους γείτονές της. Η προώθηση του κεντρικού μηνύματος της Κυπριακής Προεδρίας θα μπορεί να γίνεται μέσα από δύο διαστάσεις, που είναι η προώθηση της αρχής της αλληλεγγύης και η προώθηση της αποτελεσματικότητας. Η αρχή της αλληλεγγύης αφορά κυρίως στην ανάγκη της Ένωσης να ανταποκριθεί στην οικονομική κρίση, ενώ η προώθηση της αποτελεσματικότητας αφορά στην ανάπτυξη μιας περισσότερο ανταγωνιστικής Ευρώπης, η οποία να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι βασικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, το περιεχόμενο των οποίων θα καθοριστεί σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι:

-
Η Ευρώπη για τους πολίτες της,
-
Στοχευμένες πολιτικές και καλύτερη διακυβέρνηση για βιώσιμη ανάπτυξη, και
-
Η Ευρώπη στον κόσμο, πιο κοντά στους γείτονες της.
Ένα μεγάλο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την Προεδρία μας είναι η διαπραγμάτευση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ένα θέμα το οποίο εμπίπτει στην κληροδοτούμενη ημερήσια διάταξη της Προεδρίας μας και στο οποίο αναμένεται όπως επέλθει συμφωνία επί Κυπριακής Προεδρίας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, η Κυπριακή Προεδρία αναμένεται να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του πακέτου των έξι μέτρων (
six-pack) για ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, στην υλοποίηση της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020", στην προώθηση νομοθεσιών που στοχεύουν στην προαγωγή της ακεραιότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην περαιτέρω εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς.


Περαιτέρω, η Κυπριακή Προεδρία αναμένεται να προωθήσει τον στόχο της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης μέσω της προώθησης του 7ου
Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον, να προωθήσει το θέμα της αποτελεσματικής αξιοποίησης των φυσικών πόρων και να ασχοληθεί με την επανεκκίνηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ε.Ε. Η Κύπρος αναμένεται να προωθήσει επίσης το θέμα της ολοκλήρωσης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και το θέμα της ένταξης των νομίμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, σε συνάρτηση με τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, αναμένεται να δοθεί έμφαση στη Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, η οποία να στοχεύει στην αναβάθμιση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας της Ε
.Ε. με τις χώρες της Μεσογείου, καθώς και να προωθηθεί η διαδικασία της διεύρυνσης.
Τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αποτελούν τη δημοκρατική έκφραση των πολιτών, έχουν τη δυνατότητα, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, να διαδραματίσουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο στις διαδικασίες διαμόρφωσης και υιοθέτησης πολιτικών στο ευρωπαϊκό επίπεδο και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η διακοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ εθνικών κοινοβουλίων και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο κάθε Προεδρίας είναι απαραίτητη.

Η Βουλή έχει ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες για τη φιλοξενία αριθμού διακοινοβουλευτικών διασκέψεων και βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας για τη διοργάνωση των διασκέψεων αυτών, στο πλαίσιο του ευρύτερου στόχου της επιτυχούς διεκπεραίωσης των υποχρεώσεών μας ως προεδρεύουσας χώρας
.
Στόχος της Βουλής, μέσω της διοργάνωσης των διακοινοβουλευτικών διασκέψεων, είναι η προώθηση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας, στο πλαίσιο πάντα του δεκαοκτάμηνου προγράμματος το οποίο έχει καθοριστεί από κοινού με τις χώρες που λαμβάνουν μέρος στο παρόν Τρίο Προεδρίας, δηλαδή την Πολωνία και τη Δανία
, για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2011 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2012. Η επιλογή των διασκέψεων που θα πραγματοποιήσει η Βουλή έχει γίνει με γνώμονα τη συνεισφορά της Κύπρου στο δεκαοκτάμηνο πρόγραμμα του Τρίο και βασικός της στόχος θα είναι η περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου της Κύπρου ως γέφυρας διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων συμβάλλει ουσιαστικά στην ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με όλες τις δραστηριότητες οι οποίες θα αναληφθούν στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, μέσω της σχετικής ιστοσελίδας της Βουλής η οποία τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2012, αλλά και σε στενή πάντοτε συνεργασία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και θα συνεργαστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με την Κυβέρνηση για την καλύτερη υλοποίηση των εκδηλώσεων και άλλων δραστηριοτήτων οι οποίες αποσκοπούν στην ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών.

Η Προεδρία αποτελεί
, ίσως, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας και αποτελεί έργο του οποίου η επιτυχής υλοποίηση απαιτεί την ευρύτερη συνεργασία όλων, της Βουλής, των οργανωμένων συνόλων, της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στόχος μας είναι να έχουμε μια επιτυχημένη Προεδρία η οποία θα συμβάλει στη λειτουργία μιας καλύτερης Ευρώπης, πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών της.