6/5/12


Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με παιδιά από τη Λιβύη
 
06/05/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συναντήθηκε χθες, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, με ομάδα παιδιών από τη Λιβύη, τα οποία συνόδευε ο Επιτετραμμένος της Λιβύης στην Κύπρο κ. Salah Abourgigha. Κατά την εκδήλωση τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικό πρόγραμμα από παιδιά του Γυμνασίου Κιτίου, ενώ παράλληλα τους προσφέρθηκαν δώρα από την δρ Μαρκουλλή, εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης.
Τα παιδιά βρίσκονται στην Κύπρο ως προσκεκλημένοι της Υπουργού Εξωτερικών, στο πλαίσιο ανθρωπιστικής χειρονομίας προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Λιβύης, και ειδικότερα τα παιδιά, τα οποία αποτελούν το μέλλον της χώρας.

Καλωσορίζοντας τα παιδιά, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε
: «Με τη δική μου σειρά να σας καλωσορίσω στην πατρίδα μας, την Κύπρο. Ελπίζω αυτήν τη βδομάδα που βρίσκεστε στην Κύπρο να νοιώσατε την αγάπη με την οποία σας υποδεχθήκαμε και την αγάπη με την οποία σας αγκαλιάσαμε. Αυτή η αγάπη και αυτή η φιλοξενία που ζήσατε αυτές τις μέρες από τον λαό της Κύπρου αντικατοπτρίζει τους πολύ δυνατούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μας, της Λιβύης και της Κύπρου. Η Κύπρος και η Λιβύη έχουν μια πολύ μεγάλη ιστορική διαδρομή μέσα στον χρόνο. Πριν μερικές μέρες ήμουν στην πατρίδα σας, την Τρίπολη, και είχα τη χαρά και την τιμή να επισκεφθώ ένα από τα δικά σας μουσεία και να θαυμάσω πραγματικά την πάρα πολύ μεγάλη και βαθιά ιστορία καθώς και τον πολιτισμό που έχει να δείξει η χώρα σας.

Πρέπει να είστε περήφανοι γι
αυτήν την ιστορία σας, γι’ αυτόν τον πολιτισμό που είχαν αναδείξει οι πρόγονοί σας. Και θα ήθελα να πω ότι μέσα από αυτήν την τραγωδία που πέρασε η χώρα σας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, γεννήθηκε μια νέα Λιβύη, μια Λιβύη δυνατή, μια Λιβύη η οποία θέλει να δημιουργήσει και θα δημιουργήσει.

Η Κύπρος και ο λαός της
, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρίσκονται δίπλα σας αυτές τις δύσκολες ώρες της ανοικοδόμησης της πατρίδας σας και αυτή η δική μας η πράξη με το να σας φιλοξενήσουμε εδώ, στη δική μας πατρίδα, είναι μια μικρή έκφραση της δικής μας συμπαράστασης σε αυτόν τον μεγάλο δικό σας αγώνα για να ανοικοδομήσετε τη νέα Λιβύη.

Όταν τον περασμένο Ιανουάριο βρισκόμουνα και πάλι στη Λιβύη και έκανα αυτήν την πρόταση στον Πρωθυπουργό της χώρας σας, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι επιστρέφοντας στην Κύπρο θα υπήρχε τόση μεγάλη ανταπόκριση από χορηγούς, οι οποίοι με μεγάλη αγάπη ενίσχυσαν έμπρακτα αυτήν την πρωτοβουλία μας
.

Οι χορηγοί είναι παρά πολλοί, εργάστηκαν με αγάπη και αφοσίωση για να γίνει ένα πλούσιο πρόγραμμα για την επίσκεψή σας. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η οποία ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε
, αγκάλιασε αυτό το πρόγραμμα και είμαι σίγουρη ότι θα την έχουμε μαζί μας και όταν θα επαναλάβουμε αυτό το πρόγραμμα για αλλά παιδιά από τη Λιβύη, αλλά και από άλλες περιοχές όπου τα παιδιά υποφέρουν από συγκρούσεις στις χώρες τους. Όπως είπα, είναι πολλοί οι χορηγοί, δεν θέλω να αρχίσω να τους ονομάζω. Να ξέρετε όμως ότι είναι πολλοί που αγάπησαν αυτό το πρόγραμμα και είμαι σίγουρη ότι θα επαναλάβουμε αυτή την προσπάθεια.

Γνωρίζω ότι προσωπικά περάσατε δύσκολες στιγμές. Θα ήθελα
, όμως, να πω δυο λόγια σε σας, στον καθένα από εσάς, κάποια λόγια τα οποία βγαίνουν μέσα από τη δική μου καρδιά και να σας δώσω και αισιοδοξία και ελπίδα, αλλά και θάρρος για να αντιμετωπίσετε τις οποίες δυσκολίες που ίσως επιστρέφοντας πίσω στην πατρίδα να έχετε ακόμα να αντιμετωπίσετε.

Η χώρα σας, η νέα Λιβύη, σας χρειάζεται. Τον κάθε έναν από εσάς και είναι γι
αυτό που έχει τόση μεγάλη σημασία η εκπαίδευση και είμαι σίγουρη ότι όλοι σας θα θέλατε να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας στην εκπαίδευση, στα σχολεία σας, ούτως ώστε σε λίγα χρόνια να αποφοιτήσετε από τα σχολεία σας έτοιμοι για να συμβάλετε, μαζί με όλο τον άλλο λαό της Λιβύης, στην ανοικοδόμηση, την πρόοδο και την ευημερία της χώρας.

Η ειρήνη είναι ένα πολύτιμο αγαθό για κάθε χώρα και εύχομαι
από τα βάθη της ψυχής μου η χώρα σας, η Λιβύη, η φίλη για μας χώρα και ο λαός της να ζήσουν από τούδε και στο εξής σε συνθήκες ειρήνης, δημοκρατίας, προόδου και ευημερίας.

Δεν θα πω τίποτα άλλο, απλώς να διαβιβάσω τη μεγάλη αγάπη του λαού της Κύπρου, των συνομήλικων σας παιδιών που βρίσκονται στην Κύπρο, και μια ευχή ότι η χώρα σας θα φτάσει σε εκείνα τα επίπεδα που πραγματικά της αξίζουν. Γιατί είναι μια μεγάλη χώρα η Λιβύη, με μια μεγάλη ιστορία, με ένα μεγάλο πολιτισμό και της αξίζει η πρόοδος, η ευημερία και η ειρήνη.

Ως
ένα μικρό δείγμα της αγάπης και της φιλίας μας θα ήθελα εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, και της Κυβέρνησης γενικότερα, να προσφέρω ένα μικρό δώρο σε εσάς, έτσι για να θυμάστε ότι στην Κύπρο έχετε φίλους που πραγματικά σας αγαπούν».

Από την πλευρά του ο κ.
Abourgigha ευχαρίστησε την κυπριακή Κυβέρνηση και ιδιαίτερα την Υπουργό Εξωτερικών για την πρωτοβουλία της να φιλοξενηθούν αυτά τα παιδιά στην Κύπρο, ενώ παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Εκκλησία της Κύπρου για τη συνεισφορά της σε αυτό το γεγονός. Τονίζοντας τη χαρά που ένιωσαν τα παιδιά κατά τη διαμονή τους στην Κύπρο και ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του εξαιρετικού προγράμματος των παιδιών, σημείωσε ότι θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και στο μέλλον.
Τα παιδιά, ηλικίας 11-15 ετών, προέρχονται κυρίως από τις πόλεις Ζάβια (50 χλμ δυτικά της Τρίπολης) και Μιζράτα (210 χλμ στα ανατολικά της). Οι πληθυσμοί αυτών των δυο πόλεων βίωσαν τραγικές στιγμές μέσα από τις παρατεταμένες περιόδους πολιορκίας, βομβαρδισμών και εκκαθαριστικών επιχειρήσεων από τις δυνάμεις του έκπτωτου καθεστώτος Καντάφι.

Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής τους στην Κύπρο τα παιδιά έγιναν, επίσης, δεκτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα, επισκέφθηκαν σημαντικούς αρχαιολογικούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς χώρους όπως το Βυζαντινό Μουσείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, τον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκιτίας, την αρχαία πόλη του Κουρίου, την Πέτρα του Ρωμιού, το Μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου, την Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα και το Τέμενος Χαλά Σουλτάν.

Επιπλέον, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί «Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυναικών (Κύπρου)» και «Εθελοντές Γιατροί Κύπρου» κατάρτισαν ειδικά προγράμματα για την ψυχαγωγία των παιδιών, δίδοντας τους την ευκαιρία να ξεναγηθούν, μεταξύ άλλων, στην παλιά πόλη της Λευκωσίας και στο χωριό Όμοδος της επαρχίας Λεμεσού.

Κατά τις δραστηριότητές τους τα παιδιά από τη Λιβύη συναντήθηκαν, επίσης, με παιδιά του Παγκύπριου Γυμνασίου
και του Γυμνασίου Κιτίου, καθώς και με άτομα της λιβυκής κοινότητας στην Κύπρο.

Για την υλοποίηση του προγράμματος της επίσκεψης συνέβαλαν με χορηγίες τους η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το ξενοδοχείο Mediterranean (Λεμεσός), ο κ. Μενέλαος Σιακόλας, η εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαΐδης, ο κ. Νίκος Σιακόλας, το Φιλανθρωπικό Ταμείο Βασίλειος Λαυρεντιάδης, η εταιρεία Iordanis Coaches και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ομάδα των παιδιών από τη Λιβύη αναχωρεί από την Κύπρο σήμερα
.